Доступність посилання

ТОП новини

США в ОБСЄ знову закликали Росію звільнити незаконно утримуваних громадян України


Данієл Бер, архівне фото
Данієл Бер, архівне фото

Сполучені Штати Америки знову закликали Росію без зволікань звільнити всіх заручників і незаконно утримуваних нею громадян України й виконати свої міжнародні зобов’язання.

На засіданні Постійної ради Організації з безпеки і співпраці в Європі, присвяченому останньому загостренню на сході України, постійний представник США Данієл Бер наголосив, що Росія ігнорує власні зобов’язання за мінськими домовленостями, які вимагають негайного звільнення всіх заручників і незаконно утримуваних осіб.

Він нагадав, що Надія Савченко, Олег Сенцов, Олександр Кольченко й інші заручники з України перебувають у Росії за ґратами вже понад рік.

Зокрема, сказав представник США, Савченко взагалі не мала б постати перед судом, а Сенцов і Кольченко мають бути звільнені негайно.

Надію Савченко в Росії звинувачують у вбивстві й замахові на вбивство двох російських журналістів, що нелегально перебували в Україні і надавали інформаційну підтримку збройним сепаратистам, висвітлюючи їхні бойові дії проти українських силовиків. Савченко відкидає всі звинувачення. Її захист оприлюднив докази того, що на час загибелі росіян українка вже була в полоні в сепаратистів в окупованому Луганську і відтак ніяк не може бути причетною до цієї загибелі.

Олега Сенцова й Олександра Кольченка в Росії звинувачують у тероризмі. Вони не визнають своєї вини, захист заявляє про численні порушення в перебігу процесу і про відсутність доказів вини українців.

Росія заявляє, що ці та інші утримувані нею громадяни України не є заручниками й утримуються під вартою «законно», і мінські домовленості їх не стосуються.

XS
SM
MD
LG