Доступність посилання

ТОП новини

Лавров заявив, що зустріч «нормандських» експертів доведе невиконання зобов’язань України


Росія вимагає від Німеччини та Франції натиснути на Україну
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:31 0:00

Росія вимагає від Німеччини та Франції натиснути на Україну

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що планована зустріч юридичних експертів чотирьох країн «нормандського формату» доведе, що українська сторона не виконує своїх зобов’язань за мінськими домовленостями.

Як сказав Лавров, незаконно перебуваючи в окупованому Криму, його здивувала заява Міністерства закордонних справ України, що метою зустрічі експертів є розтлумачити російським представникам, що плановані зміни до Конституції України відповідають мінським домовленостям. За його словами, така заява є «повним дипломатичним неуцтвом».

Крім того, сказав російський міністр, він розраховує на те, що планована на початок наступного тижня зустріч керівників України, Німеччини і Франції в Берліні, на якій теж має йтися про виконання мінських домовленостей, буде «виховною» для України.

При цьому Лавров стверджував, що серед обов’язків України, які вона, за словами голови МЗС Росії, порушує, є буцімто обов’язок узгоджувати конституційні зміни безпосередньо з угрупованнями «ДНР» і «ДНР» – які в Україні визнані терористичними.

Як повідомили вранці в МЗС України агентству «Інтерфакс-Україна», в четвер, 20 серпня, за ініціативи Німеччини в Берліні відбудуться неформальні консультації юридичних експертів країн «нормандської четвірки» з участю представників Венеційської комісії для того, щоб розтлумачити Росії юридичні аспекти конституційних змін в Україні. При цьому в міністерстві наголосили, що сам зміст змін до Конституції України не є предметом обговорення, бо це є суверенним правом української держави і українського народу і не може бути узурповане іноземною державою. «В Україні ніхто не буде підлаштовувати Конституцію до помилкового російського тлумачення мінських домовленостей», – наголосили в МЗС.

У вівторок, 18 серпня, міністр закордонних справ Франції Лоран Фаб’юс повідомив, що наступного понеділка, 24 серпня, президент України Петро Порошенко, президент Франції Франсуа Олланд і канцлер Німеччини Анґела Меркель мають зустрітися в Берліні, щоб обговорити нову хвилю насильства на сході Україні і стан виконання мінських домовленостей. У Києві відтак повідомили, що зустріч ініціював президент України. Росія, що є четвертим учасником «нормандського формату», на цю зустріч не запрошена.

Росія постійно вимагає від Заходу «тиску на Київ», не згадуючи про власні зобов’язання за мінськими домовленостями і їхні постійні порушення.

На Заході ж наголошують, що в той час, як Україна намагається виконати мінські домовленості якнайповніше, їх не виконують і постійно порушують якраз Росія і підтримувані нею сепаратисти.

Зокрема, на Заході відзначили, що Київ виконав пункт мінських домовленостей щодо окремих районів Донеччини й Луганщини, коли схвалив внесення до пропонованих змін до Конституції згадку про особливості їхнього місцевого самоврядування.

У Києві ж звертають увагу, що дії, пов’язані з Донбасом, відповідно до мінських домовленостей, узгоджують із легітимними представниками регіону – але не з сепаратистами з угруповань «ДНР» і «ЛНР», що захопили частину регіону збройною силою за підтримки Росії. Наразі з ними тримають тільки певні контакти через Тристоронню групу, в рамках якої ведуть переговори про практичні питання життя людей на окупованій частині Донбасу, звільнення заручників тощо.

XS
SM
MD
LG