Доступність посилання

ТОП новини

Українцям ні на кого сподіватися, крім себе – волонтер з ЄС українського походження


Український волонтер у Франції: Україні допомагають охоче, заважає бюрократія
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:25 0:00

Житель Франції Ігор Карумов ганяє гуманітарні «фури» до України, долає українську бюрократію і розповідає французам правду про війну

Київ – Жителі ЄС охоче надають гуманітарну допомогу Україні, але при цьому багато хто не розуміє суті конфлікту на Донбасі, вважає волонтер із Франції українського походження Ігор Карумов. Щомісяця він збирає та відправляє в Україну кілька «фур» по 20 тонн гуманітарки – зокрема, одяг і медикаменти. На його думку, частина політиків Євросоюзу уникають теми російської військової агресії, бо вона є неоднозначною для їхніх виборців. Ігор Карумов наголошує, що збирати допомогу саме для українських військових у Франції дуже складно. Дається взнаки специфіка тамтешніх законів і антивоєнні настрої частини суспільства. Однак ще більше перешкод створюють українська митниця і бюрократія.

– З часів Майдану ми, українці, які живуть у Франції, стали щотижня збирати мітинги в Парижі. І паралельно – збирати й відправляти допомогу на Майдан. Це були ковдри, теплий одяг і навіть каски. Від початку війни посилюється допомога в дуже різних напрямках.

– Українська бюрократія – як вона впливає на роботу волонтерів?

Україна має вжити заходів проти своєї бюрократії. Бо Франція та волонтери інших країн готові допомагати, але змушені марнувати час на паперові справи, замість того, щоб ефективніше збирати допомогу
Ігор Карумов

– Багатьом фондам Європи (німцям, полякам, французам заважає наша бюрократія). Починаючи від допомоги військовим частинам транспортними засобами, які люди змушені з порушенням закону ввозити до України. Точніше, вже в Україні з таким транспортом виникають проблеми і люди змушені йти не дуже законними шляхами. У великих перевізників – свої проблеми: фури з «гуманітаркою» по 20 тонн (саме такі привозимо ми) розмитнюються до двох місяців. Україна має вжити заходів проти своєї бюрократії. Бо Франція та волонтери інших країн готові допомагати, але змушені марнувати час на паперові справи, замість того, щоб ефективніше збирати допомогу.

Україна намагається вилізти із системи, яка дуже довго керує нею і опирається
Ігор Карумов

В Україні ще слабка держава, і тому волонтери змушені допомагати людям, замінюючи собою частину державних функцій. В цьому немає нічого образливого, така проблема є в більшості молодих держав. Просто нам всім треба братися за руки і діяти, змінювати Україну, ухвалювати більш якісні закони. Всі разом ми маємо працювати на майбутнє України та на її народ. Україна намагається вилізти із системи, яка дуже довго керує нею і опирається. Ми як волонтери добре відчуваємо цей опір системи.

– Ви як волонтер спілкуєтеся з людьми і бачите, які настрої панують у Франції щодо України…

Французи налякані, бо вони розуміють військову міць Росії. Вперше з Другої світової війни вони побачили, як одна держава порушує світовий порядок
Ігор Карумов

– Французи налякані, бо вони розуміють військову міць Росії. Вперше з Другої світової війни вони побачили, як одна держава порушує світовий порядок. Європа намагається перевести це протистояння на мирні рейки, заспокоїти Росію. На Росію чиниться потужний економічний тиск. Президент Франції відмовився постачати «Містралі», хоча це величезні збитки. Взагалі французи дуже допомагають, бо співчувають українцям. Насправді це – дуже добросердий народ.

– Які найбільші ілюзії мають жителі країн ЄС щодо збройного конфлікту в Україні?

Треба допомагати Україні! В цьому у моїх співрозмовників-французів ілюзій немає. Є ілюзії у воєнному плані
Ігор Карумов

– Треба допомагати Україні! В цьому у моїх співрозмовників-французів ілюзій немає. Є ілюзії у воєнному плані. Навіть починаючи з не надто віддаленої від України та досить поінформованої Польщі, європейські політики не зацікавлені розповідати своїм виборцям реальну ситуацію в зоні цього конфлікту про те, що в Україні цілі села і містечка просто зрівняли з землею. Бо коли політик про це скаже – громадяни спитають: «як нам реагувати, як ми відповімо на те, що там діють російські танки і артилерія?» Відповіді немає, бо у світі нині не знають, як протистояти Путіну у військовому плані. Тому повною мірою ці питання не розкриваються – з політичних міркувань.

Водночас увесь світ має повну інформацію про те, хто підживлює конфлікт на Донбасі. Супутники, зокрема американські, можуть вже обличчя бойовиків розрізняти з космосу
Ігор Карумов

Водночас увесь світ має повну інформацію про те, хто підживлює конфлікт на Донбасі. Супутники, зокрема американські, можуть вже обличчя бойовиків розрізняти з космосу. Щодня з супутників бачать, скільки танків та артилерії перетинають українсько-російський кордон. Питання в тому, як на це реагувати? Оскільки вже відбулися дві світові війни, частина світових політиків паралізована страхом повторення такого конфлікту.

Нам не треба надто сподіватися на Америку та Європу, треба діяти самим. Ми, українці, тоді на Майдані, і зараз і на сході, здивували весь світ, і навіть себе, показавши, який насправді сильний ми маємо дух
Ігор Карумов

Дух бійців зараз мають передовсім українці. Я це сам бачу, буваючи на передовій. Тому нам не треба надто сподіватися на Америку та Європу, треба діяти самим. Потрібно працювати у парламенті, змінювати закони, потрібно розвиватися, усвідомлюючи, що держава живе в умовах війни. Ситуація важка. Але ми, українці, тоді на Майдані, і зараз і на сході, здивували весь світ, і навіть себе, показавши, який насправді сильний ми маємо дух.

– Ви ведете багато напрямків волонтерської роботи. Яким із них Ви найбільше пишаєтеся?

Місяць тому ми прийняли групу дітей, які втратили своїх батьків на війні... Ми цю роботу продовжуємо
Ігор Карумов

– Місяць тому ми прийняли групу дітей, які втратили своїх батьків на війні й організували для них літній табір спільно з французькими дітьми. Хлопці й дівчата отримали море задоволення, знайшли нових друзів. Ми цю роботу продовжуємо і вже працюємо вже над спільним загальноєвропейським проектом «Разом –сила». Будемо дивитися, де в ЄС є кращі місця: взимку – гори й сніг, влітку – море й пісок. Ми, українці, маємо дбати про цих маленьких патріотів України, дбати про наших дітей взагалі. Бо діти – це майбутнє держави. Діти – це святе.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG