Доступність посилання

ТОП новини

Депутати сейму Польші приїхали в Україну, щоб захистити співвітчизника у суді


Олександр Орлов під час засідання суду. Одеса, 19 серпня 2015 року
Олександр Орлов під час засідання суду. Одеса, 19 серпня 2015 року

Польські парламентарії не розуміють, чому українські правоохоронці вже кілька років тримають поляка під вартою

В Одесі відбулося 100-е засідання у справі поляка Олександра Орлова, якого звинувачують у причетності до вбивства. Громадські активісти переконані, що справжня причина тривалого утримання поляка під вартою – його журналістські розслідування та правозахисна діяльність. Правозахисник та журналіст вже чотири роки утримується у слідчому ізоляторі без вироку суду. Справою зацікавилися представники польського сейму, які особисто приїхали спостерігати за цим судовим процесом.

Малгожата Гошевська з партії «Право і справедливість» та Марцін Свєнціцький з «Громадянської позиції» прибули до Одеси зі спеціальною місією від сейму – перевірити умови утримання під вартою правозахисника та журналіста Олександра Орлова. У 2011 році поляка, що проживає в Одесі, затримали за підозрою у причетності до вбивства. Суд триває протягом чотирьох років, і весь цей час Орлова тримають у СІЗО.

«Мова йде не про винуватість чи невинуватість цієї людини. Це справа суду. Нас дуже непокоїть саме те, що він перебуває під вартою вже 4 роки. За Міжнародною конвенцією прав людини кожен має право на розгляд своєї справи у розумний термін», – зазначив Марцін Свєнціцький.

Він нікому не загрожує. Хіба що якимось корумпованим чиновникам
Марцін Свєнціцький

Вивчивши цю справу, польські депутати зазначили, що не розуміють причин, через які правоохоронці тримають їхнього співвітчизника під вартою вже кілька років. Вони мають на меті домогтися зміни запобіжного заходу з тримання під вартою на підписку про невиїзд. «Він нікому не загрожує. Хіба що якимось корумпованим чиновникам», – додав Свєнціцький.

Одеські громадські активісти та правозахисники вже тривалий час виборюють права свого колеги. Лідер громадського руху «За всю Одесу» Андрій Сидоренко впевнений, що причиною утримання Олександра Орлова під вартою є його розслідування щодо корупції можновладців. Адже героями його матеріалів були політик Сергій Ківалов, теперішній голова міста Геннадій Труханов, олігарх Леонід Клімов та інші.

«Наше завдання – домогтися звільнення Орлова. Ми будемо створювати громадський резонанс», – наголосив Сидоренко.

Активісти сподіваються, що за втручання польської сторони справа може вийти на новий рівень розголосу. На думку представників сейму, подальше перебування Олександра Орлова під вартою суперечать європейським правовим нормам.

Наш візит навіть погіршив ситуацію. За словами Орлова, напередодні його побили, а одразу після нашого візиту у нього з камери зникли документи, йому погрожували
Малгожата Гошевська

«Ми мали особисту зустріч з паном Орловим в ізоляторі. І побачили людину на межі морального та фізичного виснаження. Наш візит навіть погіршив ситуацію. За словами Орлова, напередодні його побили, а одразу після нашого візиту у нього з камери зникли документи, йому погрожували», – каже Малгожата Гошевська.

Польські правозахисники хочуть провести власне розслідування. А парламентарі будуть звітувати у цій справі маршалу польського сейму. Також вони планують йти за роз’ясненнями до Генеральної прокуратури.

Іноземці зазначили, що вони багато років активно допомагають Україні увійти до різноманітних європейських структур, останнім часом порушують питання російської агресії на міжнародному рівні, щоб збільшити санкції, матеріально допомогти Україні. Проте, за їхніми словами, вони не могли проігнорувати цю судову справу в Одесі за участі їхнього земляка.

На останньому засіданні, яке вперше вдалося відвідати польським депутатам, Олександра Орлова силою виводили з приміщення суду через те, що одеські активісти заблокували вихід з вимогою змінити йому запобіжний захід. Натомість, у судову залу зайшли правоохоронці в шоломах та з кийками і забрали підсудного. Це призвело до конфлікту між міліцією та громадськістю.


Представниця фундації «Відкритий Діалог» Наталя Панченко вважає, що справа Орлова не має нічого спільного з правосуддям. Активістка переконана, що в черговий раз суд переносять через несуттєві причини, що сприяє лише затягуванню процесу.

Так само, як Україна на весь світ кричить про несправедливе правосуддя в Росії, так само і поляки можуть кричати про відсутність правосуддя в Україні. І тут вони матимуть рацію
Наталя Панченко

«Ця справа є дуже показовою. Так само, як Україна на весь світ кричить про несправедливе правосуддя в Росії, точно так само і поляки можуть кричати про відсутність правосуддя в Україні. І тут вони матимуть рацію», – підсумувала вона.

Журналіст та правозахисник Олександр Орлов був звинувачений в організації вбивства автоінспектора, яке відбулося у 2007 році. У 2011 році його затримали та посадили в СІЗО, де він перебуває і досі. Це друга справа, за якою проходить Орлов. Раніше громадянина Польщі звинувачували у незаконному зберіганні наркотиків, проте виправдали.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG