Доступність посилання

ТОП новини

Клімкін: мета берлінських консультацій – пояснити Росії виконання Києвом мінських угод


Павло Клімкін
Павло Клімкін

Консультації, які відбулися сьогодні у Берліні, носили юридичний характер, їхнім завданням було – розтлумачити російській стороні той факт, що Україна виконала положення мінських угод стосовно конституційних змін. Про це заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

«Метою берлінської зустрічі був суто юридичний аналіз: як ми кажемо, розтлумачити врешті-решт російській стороні, що ми виконали положення і всі вимоги, які ми мали зробити у рамках Мінського процесу. Нас у цьому дуже підтримували німецькі і французькі друзі і партнери. У рамках цих консультацій ніхто не збирався і не збирається обговорювати, чи змінювати зміст Конституції України або процедури її ухвалення», – пояснив Клімкін.

На думку глави МЗС, нинішні консультації у Берліні, як і консультації української сторони та Венеціанської комісії, підтвердили, що мінські домовленості Україна виконує «у повному обсязі».

Україну на консультаціях у «нормандському форматі» і за участю фахівців Венеціанської комісії представляли правники Сергій Головатий і Роман Безсмертний.

Раніше сьогодні президент України Петро Порошенко повідомив про успішне завершення консультацій на рівні юридичних експертів країн «нормандської четвірки».

Напередодні повідомлялось, що за ініціативи Німеччини в Берліні 20 серпня відбудуться неформальні консультації юридичних експертів країн «нормандської четвірки» з участю представників Венеційської комісії для того, щоб розтлумачити Росії юридичні аспекти конституційних змін в Україні. У МЗС України наголосили, що сам зміст змін до Конституції України не є предметом обговорення, бо це є суверенним правом української держави і українського народу. Водночас глава МЗС Росії Сергій Лавров очікував, що ця зустріч «доведе, що українська сторона не виконує своїх зобов’язань за мінськими домовленостями».

24 серпня Порошенко у Берліні проведе зустріч із канцлером Німеччини та президентом Франції, під час якої, як очікується, обговорюватиметься ескалація конфлікту на Донбасі.

Водночас Росія заявляє, що не є учасником мінських домовленостей і не зв’язана жодними зобов’язаннями, а, мовляв, є лише їхнім «гарантом».

XS
SM
MD
LG