Доступність посилання

ТОП новини

Обвал курсу тенге в Казахстані не вплине на економіку України – експерт


Чоловік говорить по мобільному телефону біля курсу обміну валют. Алмати, 20 серпня 2015 року
Чоловік говорить по мобільному телефону біля курсу обміну валют. Алмати, 20 серпня 2015 року

Казахстан «відпустив» національну валюту через здешевлення нафти у світі

Казахська національна валюта 20 серпня різко «обвалилась» всього за добу тенге подешевшав майже на 30%. Більшість обмінників закриті, а долари, євро та навіть рублі у країні купити дуже складно. Це наслідки того, що Казахстан перейшов на плаваючий курс. Такий «зсув» в економіці держави на Україну не вплине, переконані експерти.

Фактично, за добу курс знизився майже на 67 тенге. У четвер, 20 серпня, за долар в Астані вже просили 255 тенге. Ослаблення національної валюти стало дуже відчутним для Казахстану, адже ще напередодні долар коштував 189 тенге. Зараз в Астані більшість обмінників закрились, у державі стало складно купити іноземну валюту.

Карім Масімов
Карім Масімов

Це стало наслідком того, що Нацбанк держави перестав витрачати гроші на підтримку національної валюти. На подібний крок пішла і Україна в лютому 2015 року. Прем’єр-міністр Казахстану Карім Масімов додає, що Нацбанк не втручатиметься у формування ринкового рівня обмінного курсу, проте «залишає за собою право на валютні інтервенції на внутрішньому ринку».

Казахстан «відпустив» тенге, адже іншого вибору не було – Назарбаєв

В авторитарній державі тенге був під контролем Нацбанку – казахи не звикли до валютної нестабільності. Донедавна країна мала достатньо ресурсів, аби підтримувати курс за рахунок золотовалютних резервів. Утім, залежність від нафти і газу, які приносили Казахстану левову частку прибутку, суттєво ослабила економіку.

Нурсултан Назарбаєв
Нурсултан Назарбаєв

Казахстан «відпустив» тенге, адже іншого вибору не було, говорить президент республіки Нурсултан Назарбаєв.

«Можна було нічого не робити, сидіти і чекати поліпшення ситуації. Однак ціною такої політики було б скорочення виробництва в країні, втрата робочих місць, довелось би палити валюту, тобто наші резерви. І держава рухалося б до краху», – сказав Назарбаєв.

Він також зауважив, що низькі ціни на нафту та метали можуть зберегтись упродовж наступних кількох років. На значні прибутки від експорту Казахстан також не розраховує.

«Звужується ринок збуту казахської продукції через слабкий попит з боку наших основних партнерів, перш за все Росії та Китаю», – додав Назарбаєв.

Непереливки і рублю – національній валюті Росії, яка також залежить від цін на нафту в світі. Поточний обсяг валютних резервів Росії не дозволяє підтримувати курс національної валюти. А єдиним важелем впливу Центробанку на ринок залишається ключова ставка, заявив помічник президента Росії Андрій Бєлоусов.

(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

«Падіння» тенге не може суттєво вплинути на українську економіку – експерт

Фінансовий аналітик Олена Білан переконана, що «вільне плавання» тенге не може суттєво вплинути на українську економіку, адже Астана не є важливим торговельним партнером для Києва.

«Експорт до Казахстану займає близько 2% загального українського експорту. Єдине, що треба розуміти – така ситуація там викликана очікуваним зниженням цін на нафту. А це означає, що і російський рубль буде девальвувати. А це вже матиме суттєвіші, хоч і не драматичні наслідки», – говорить вона.

За словами Олени Білан, все ж експорт до Росії суттєво знизився: наразі на цю державу припадає лише 12% експорту. «У пік торгівлі, всередині 2012 року, було 30%», – додає експерт.

Станом на 9:05 за київським часом 20 серпня на електронних торгах за барель Brent давали 46 доларів 88 центів. Це лише на кількадесят центів більше від багаторічних мінімумів, зафіксованих у середині січня 2015 року.

За долар у Росії станом на 9:12 дають 66 рублів 73 копійки. Рік тому в цей же період курс був дещо вищим за 35 рублів за долар.

Серед негативних для російської економіки чинників, крім зниження нафтових котирувань, є санкції, накладені Заходом через політику Москви щодо України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG