Доступність посилання

ТОП новини

Американський солдат не піде на передову з аптечкою пострадянського зразка – український полковник


Український волонтер розглядає аптечку за стандартами НАТО
Український волонтер розглядає аптечку за стандартами НАТО

«Кожен український солдат має вміти надати першу медичну допомогу, але і забезпечення має бути за стандартами НАТО»

Львів – П’ятий місяць військовослужбовців Нацгвардії тренують на Яворівському полігоні американські військові інструктори. Найбільше українці задоволені тим, що можуть навчитись надавати першу медичну допомогу. Адже кожен американський солдат і офіцер вміє допомогти собі чи іншому одразу після поранення і це, кажуть, рятує не одне життя. А ще українські і американські солдати можуть порівняти своє забезпечення.

Переважна більшість українських військовослужбовців, які проходили чи проходять спільні українсько-американські військові навчання на Яворівському полігоні, говорять про те, що для них дуже важливо навчитись надавати першу медичну допомогу собі чи побратимові. Медичний вишкіл американські інструктори проводять чотири тижні і все дуже наближено до реалій, зумисно створюються стресові ситуації. Бійців навчають не лише швидко надавати першу медичну допомогу, але й миттєво забрати пораненого з поля бою і віднести у безпечне місце.

Українські військовослужбовці вперше побачили аптечки американських солдатів, а це наплічник з усіма сучасними препаратами. Найпростіша аптечка коштує від 12 доларів, але вміст змінюється залежно від місця служби чи терміну використання ліків.

Якщо б у наших бійців була укомплектована аптечка за стандартами НАТО, коли все акуратно розкладено по поличках – засоби кровоспинні, для дихальних шляхів, для порушення функцій дихання, є навіть ножиці, то ми б зберегли не одне життя
Віктор Бачинський

«Якщо б у наших бійців була укомплектована аптечка за стандартами НАТО, коли все акуратно розкладено по поличках – засоби кровоспинні, для дихальних шляхів, для порушення функцій дихання, є навіть ножиці, щоб швидко розрізати одяг і перевірити місця поранень, то ми б зберегли не одне життя. Це було б більш ефективно. Американці кажуть: бойова медицина, а це – справді бойова медицина. Нам потрібно до цього прагнути», – каже фельдшер Нацгвардії Віктор Бачинський.

Зараз в Україні розробляються сучасні аптечки для української армії за натівським зразком. Американські військові теж вперше побачили аптечки українських бійців, які укомплектовані з матеріалів, які використовувалися ще у радянській армії. Чи пішли б з такою аптечкою у бій?

Мені показували українські солдати свою аптечку. Але ми надаємо перевагу більш новим аптечкам, де є більше речей, щоб надати допомогу
Натан Ву

На це запитання старший лейтенант медичної служби армії США Натан Ву відповів: «Мені показували українські солдати свою аптечку. Але ми надаємо перевагу більш новим аптечкам, де є більше можливостей і більше речей, щоб надати допомогу».

Медична служба вимагає змін

Однак полковник медичної служби Збройних сил України Тарас Кльофа, який рятував бійців у зоні бойових дій на Донбасі, переконаний, що американські військовослужбовці не пішли б на передову з аптечкою пострадянського зразка. Адже вона просто неефективна.

Гумовий джгут, якщо він у бійця на автоматі намотаний 2-3 місяці і тріскається від перегріву. Тому треба працювати, щоб закуповувати найкращі медичні джгути
Тарас Кльофа

«Гумовий джгут, якщо він у бійця на автоматі намотаний 2-3 місяці і тріскається від перегріву. Але то на навчання, а на полі бою, а це життя людини. Тому треба працювати, щоб закуповувати найкращі медичні джгути. А ще, коли розривається міна і відриває руку чи ногу багатьом, починається паніка. Часто було таке, що пораненому робили 5-7 уколів «Буторфанолу», щоб полегшити біль, бо не знали, що препарат миттєво не діє. Але це сильнодіюче знеболююче і кожен солдат має знати, що поранений може померти від сильного препарату, а не від самого поранення», – каже Тарас Кльофа.

Медичне забезпечення і підготовка бійців дуже важливі, наголошує Тарас Кльофа, але ефективною вона може бути у професійній армії, в якій військові служили на контрактній основі довший час.

Для нас важливо – зменшити втрати серед бійців. Слід набирати і навчати контрактну армію, свідомих людей, які займатимуться цим все своє життя і передаватимуть свої навички іншим
Тарас Кльофа

«Збройні сили США – це чітка структура, яка відпрацьована роками, у військових конфліктах, яка щоразу удосконалюється. У нас є, як є – Збройні сили, Нацгвардія, добровольчі батальйони, кожен формував свою медичну службу, як тільки міг. Але зараз це все треба систематизувати, щоб була взаємодія поміж ними і це дало б результат. Для нас важливо – зменшити втрати серед бійців. Слід набирати і навчати контрактну армію, свідомих людей, які займатимуться цим все своє життя і передаватимуть свої навички іншим», – наголосив полковник медичної служби.

Попри те, що за рік таки вдалося поліпшити ситуацію з медичним забезпеченням у Збройних силах, зокрема завдяки волонтерам, кажуть військові, але досі найбільшою проблемою залишається перевезення пораненого з поля бою у найближчий госпіталь якомога швидше. Бо кожна хвилина – це життя людини. Зазвичай, перепоною в евакуації поранених є відсутність транспорту чи ведення бою.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG