Доступність посилання

ТОП новини

Завдяки реверсу з Європи Україна зміцнила свої позиції на газових переговорах – експерт


©Shutterstock
©Shutterstock

«Домовленості між Україною і Росією щодо газу значною мірою залежать від позиції ЄС. Усі налаштовані, щоб знайти компроміс»

Юрій Матвійчук

Щоб пережити зиму, Україні треба ще докупити п’ять з половиною мільярдів кубометрів газу. Про це заявив єврокомісар з енергетики Мігель Аріас Каньєте.

До холодів Україні слід заповнити газосховища до 19 мільярдів кубів, констатував єврокомісар. Каньєте зазначив, що Єврокомісія продовжує сприяти укладенню нової угоди про постачання палива з Росії в Україну.

Обсяг накопиченого газу в сховищах – це не головне. З урахуванням зменшення споживання і в результаті впроваджених заходів з енергозбереження Україні може вистачити 16-17 мільярдів кубометрів. Головне – укласти нову угоду з Росією щодо газопостачання в зимовий період, оскільки повністю відмовитися від російського газу Україна ще не може. Про це заявив в ефірі Радіо Свобода експерт з питань енергетики, колишній заступник міністра енергетики та вугільної промисловості України Вадим Улида.

Закупити російський газ
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:03 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Вадим Улида
Вадим Улида

– Якщо ми накопичимо 19 мільярдів кубометрів газу, то буде ідеальний варіант. Тут треба враховувати, що ключове питання не в тому, скільки ми накопичимо газу, тому що світова кон’юнктура, ціни і наявність реверсу (газу з Європи – ред.) дозволяють цепитання вирішити. Ключове питання в наявності угоди з Росією, так званого другого «зимового пакету», що має забезпечувати технологічну стабільність як транзиту газу, так і постачання. Тому що в окремі холодні періоди нам просто необхідно мати угоду про постачання газу ззовні, оскільки підземні газосховища суто технологічно можуть не забезпечити необхідної швидкості підйому палива.

– Тристороння зустріч щодо газу ЄС-Росія-Україна може відбутися наприкінці вересня, повідомив той же єврокомісар Каньєте. Вдасться на цій зустрічі досягти угоди? Якщо вдасться – за якою ціною Росія знову продаватиме Україні своє паливо?

– Ми маємо повторення минулорічної ситуації, коли домовленості між Україною і Росією щодо газу значною мірою залежать від позиції Європейського союзу. На мою думку, усі три сторони налаштовані на те, щоб знайти якийсь компроміс. Зараз завдяки тому, що організовано реверс, ініціатива належить не лише Росії, а й Україна відіграє у цьому значну роль. Цьому сприяє зниження ціни на газ на європейських ринках і бажання «Газпрому» його продавати.

В цілому галузь енергетики не готова до зими
Вадим Улида

Але якщо ми говоримо про підготовку до зими, то тут фокус варто зосередити не на газі, а на тому, що в цілому галузь енергетики не готова до зими. І це пов’язано як з відсутністю палива, у першу чергу вугілля антрацитової групи на теплових електростанціях, так і зі значним збільшенням аварійних ситуацій у генеруючому обладнанні та електричних мережах. Це свідчить про те, що, швидше за все, з настанням холодів можуть бути масові відключення споживачів в енергосистемі.

– Наскільки Україна за останні півтора року просунулася в напрямку зменшення газової залежності від Росії? І коли ця залежність взагалі може бути ліквідована повністю?

Україна значно зменшила споживання газу – більш як на 20 відсотків порівняно з минулим роком
Вадим Улида

– У цьому році вперше більша частина імпортованого газу заходить не з Росії, а за реверсними контрактами з Європи. Якщо порівнювати з попередніми роками, то Україна значно зменшила споживання газу – більш як на 20 відсотків порівняно з минулим роком. Активні дії уряду, населення, яке використовує державні програми із заміщення газу, підвищення енергоефективності у промисловості – все це веде до зменшення обсягів споживання.

Про відхід від залежності від російського газу говорити ще рано, для цього потрібен час. Але перспективи є.

Наприклад, Польща, структура економіки якої схожа на нашу, споживає близько 20 мільярдів кубометрів газу. Якщо в Україні активні дії із заміщення газу продовжуватимуться – і в частині модернізації, і в частині переходу на інші види палива – то за 5-6 років, на мою думку, можна досягти таких показників і в принципі забезпечувати потреби власним ресурсом. Якого в Україні близько 20 мільярдів кубів, цього може бути достатньо.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG