Доступність посилання

ТОП новини

«Правду говорити завжди складно» – радянський дисидент про вторгнення СРСР у Чехословаччину і Росії в Україну


Михась Кукобака
Михась Кукобака

«Я просто людина, яка живе згідно зі своїми переконаннями»

Лише жменька громадян Радянського Союзу спромоглася на протест проти окупації Чехословаччини та придушення «Празької весни», що відбулося 47 років тому. Але сирота з дитячого будинку, робітник-електромонтер з Білорусі Михась Кукобака пішов іще далі. Він написав листа-підтримку, який особисто приніс в Чехословацьке консульство у Києві, а коли його викликали у військкомат, він сказав, що не лише не стане окупантом, але і оберне зброю проти людей, які насильно його відправлятимуть у військо. Цими днями Михась Кукобака на запрошення чеських наукових та правозахисних організацій перебуває в Празі, де Радіо Свобода запросило його до розмови після його виступу в Бібліотеці імені Вацлава Гавела.

У свої 78 років Михась Кукобака дисидент, правозахисник та радянський політичний в’язень, який провів у тюрмах, таборах та психіатричних лікарнях близько 17 років, виглядає бадьоро і про свої поневіряння в радянському «задзеркаллі» розповідає з гумором. Зокрема, згадує про одну зі своїх розмов з прокурором у Владимирській області, де він працював на заводі електромонтером.

«І ось прокурор мене запитує: «Кукобака, чому Ви систематично виступаєте проти радянської влади?». А я кажу: «Я проти радянської влади ніколи не виступав і не збирався виступати, бо я вважаю, що радянська влада – це саме та, про яку робоча людина має мріяти. Але я дійшов висновку, що радянської влади в нас ніколи ще не було і за неї ще доведеться боротися, бо «радянський» походить від слова «рада», а з нами, з народом, ще ніхто ніколи не радився». Я повертаюсь, а мені наручники вдягають і повели в тюрму», – розповідає Михась Кукобака.

Тоді було якось грубіше – ввели танкові колони, офіційно, ніби під виглядом допомоги братньому народу. А зараз ця політика підліша, цинічніша. Він прямо війська не вводить, а вводить їх таємно, нібито трактористи-комбайнери, що купили танки в супермаркеті
Михась Кукобака

Між тим, що відбулося в Чехословаччині в 1968 році і тим, що відбувається зараз в Україні, він бачить прямі паралелі.

«Один до одного, можна сказати. Лише тоді це було якось грубіше – ввели танкові колони, офіційно, ніби під виглядом допомоги братньому народу. А зараз ця політика підліша, цинічніша. Він прямо війська не вводить, а вводить їх таємно, нібито трактористи-комбайнери, що купили танки в супермаркеті. Це знущання, він показує свою зневагу до народу, який все «проковтне, що б йому не сказали, а куди він дінеться?!», – переконаний Кукобака.

Михась Кукобака
Михась Кукобака

Інтелігенція працювала на пропаганду

На його думку, більшість росіян не хоче знати правди про те, що відбувається в Україні. При чому, більшу провину зараз, як і в радянські часи, він покладає на інтелігенцію, яка радо співпрацює з режимом, обслуговує його.

«Вся інтелігенція працювала на пропаганду. Влада ж не така дурна. Вона винаймала найталановитіших літераторів, письменників, щоб вони мистецьки обманювали народ, вводили його в оману», – розмірковує робітник-електрик про людей, які отримували державні премії, гроші, нагороди і жили в незрівнянно кращих матеріальних умовах, ніж він.

Але, як людина, яка все життя була свідома своєї правоти, Михась Кукобака, говорить, що ні про що не шкодує:

Я просто людина, яка живе згідно зі своїми переконаннями
Михась Кукобака

«Правду говорити завжди складно, бо тоді був тоталітарний режим, і зараз він знову тоталітарний. А я просто людина, яка живе згідно зі своїми переконаннями. Я звичайна людина, яка живе за такими стандартами. Держава змінюється, а я – ні».

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG