Доступність посилання

ТОП новини

Хто захистить бізнес в Росії?


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Експерти вважають посаду уповноваженого з прав підприємців абсолютно декоративною

Москва – Росія вже три роки живе з уповноваженим із захисту прав підприємців. Однак, на думку експертів результати його роботи можуть лише служити матеріалом для наукових робіт і досліджень. Інших позитивних змін з появою ще одного омбудсмена, з тих, з ким поспілкувалося Радіо Свобода, не зміг назвати ніхто.

21 червня 2012 на Петербурзькому міжнародному економічному форумі президент Росії Володимир Путін оголосив про своє рішення призначити уповноваженим з захисту прав підприємців очільника «Ділової Росії» Бориса Титова.

Борис Титов
Борис Титов

А ще через півроку професор Вищої школи економіки в Санкт-Петербурзі Андрій Заостровцев написав аналітичну статтю, в якій, посилаючись на звіт недержавного фонду «Ліберальна місія» (який очолює Євген Ясін), стверджував, що бізнес в Росії існує в умовах, що нагадують «опричнину» часів Івана Грозного. Силовики займаються рекетом, кількість людей, засуджених за статтями, пов’язаними з їхньою бізнесовою діяльністю, сягає понад 100 тисяч, і репресії проти власників бізнесу сягнули рівня часів сталінської боротьби з куркулями.

Нині Андрій Заостровцев каже, що посада ця чисто формальна, вигадана для того, щоб у разі звинувачень в недотриманні прав підприємців сказати, що ось, мовляв, є у нас правозахисник і для бізнесу.

Ці посади омбудсмена – чисто декоративні. А зараз переслідування бізнесменів у Росії триває
Андрій Заостровцев

«Ці посади омбудсмена – чисто декоративні. Ще щось намагалися зробити в останній рік перебування Медведєва на президентській посаді, якраз йшлося про амністію підприємців, полегшенні статей Кримінального кодексу, так званих підприємницьких, але взагалі-то результату великого не виходило. А зараз переслідування бізнесменів у Росії триває», – зауважує Андрій Заостровцев.

В якості красномовного прикладу того, як у Росії захищаються права бізнесу, Андрій Заостровцев наводить історію про так звані «макові булочки» у Воронежі. За фальшивим звинуваченням у поширенні наркотиків місцева сім’я підприємців не тільки опинилася на лаві підсудних, а й отримала серйозні терміни.

На омбудсмена розраховувати не доводиться – правозахисниця

Ольга Романова
Ольга Романова

Журналіст і правозахисниця Ольга Романова, пройшовши всі кола пекла разом зі своїм чоловіком підприємцем Андрієм Козловим, зараз очолює громадську організацію «Русь сидящая» і серед її «підопічних» досить багато представників бізнесу та їх сімей. За словами Ольги Романової, в боротьбі за свої права на допомогу омбудсмена Титова підприємцям розраховувати не доводиться.

Це все – додатковий інститут корупції, який не має ніякого відношення до реального вирішення проблем
Ольга Романова

«Ми знаємо, як він працює і які кейси розглядає. Буквально зараз зі мною разом за одним столом сидять підприємці Рощини, слава Богу, вони зараз на волі, а спочатку цьому підприємцеві прокурор запросив 22 роки суворого режиму. І я дуже добре пам'ятаю, як цей кейс розглядався в апараті Титова, і які слова Титов говорив дружині цього підприємця, багатодітній молодій матері, і що з нею потім було. Так що це все, швидше, я б сказала, – додатковий інститут корупції, який не має ніякого відношення до реального вирішення проблем», – пояснює Романова.

В Росії бізнесу немає – підприємець

Володимир Семаго
Володимир Семаго

Відомий російський підприємець Володимир Семаго почав свій бізнес ще наприкінці вісімдесятих. За його словами, проблеми у бізнесменів почалися на початку двохтисячних з приходом до влади в Росії так званих «пітерських». Сьогодні, по суті справи, говорить Семаго, в Росії немає бізнесу.

Жодного великого бізнесу, який не був би залежний від структури державної влади, в Росії не існує
Володимир Семаго

«Бізнесу в Росії як такого немає, є державою дозволена діяльність великих компаній, які або спонсоруються, або підтримуються грошима держави. І є структури, які історично виникли багато років тому, які тримаються завдяки своєму лояльному ставленню до держави, і годуються знову-таки з державних рук, тому що жодного великого бізнесу, який не був би залежний від структури державної влади, в Росії не існує. Виняток становлять численні кіоски з шаурмою, але їх бізнесом назвати не можна – це, швидше, таке дрібне кустарне виробництво, до бізнесу це ніякого відношення не має. Вони себе прогодовують і все», – каже бізнесмен.

Призначений омбудсмен

Володимир Семаго впевнений, що і процес призначення Бориса Титова на посаду омбудсмена був непрозорим, і його діяльність в цій якості не принесла зовсім ніякої користі підприємцям.

Омбудсмен з питань бізнесу – це чистої води камуфляж. Тому що обирала його не бізнес-спільнота, а вибирала його адміністрація в Кремлі. Людина, яка захищає інтереси бізнесу, повинна бути висунутою з середовища бізнесу
Володимир Семаго

«Омбудсмен з питань бізнесу – це чистої води камуфляж. Тому що обирала його не бізнес-спільнота, а вибирала його адміністрація в Кремлі. Причому сам Титов пролобіював сам себе, щоб його туди взяли. Я вважаю, що людина, яка захищає інтереси бізнесу, повинна бути висунутою з середовища бізнесу. Його повинні обговорювати дуже широким колом, голосувати, якісь ухвалювати рішення з'їздами. А замість цього нам просто сказали: «Знаєте, дорогі бізнесмени, в Росії тепер ось буде він вашим представником, всі питання – до нього». Але від нього, як від козла молока, толку ніякого!» ­– зауважує Володимир Семаго.

Чи потрібен омбудсмен у правовій державі?

З Володимиром Семагом згідна і Ольга Романова. Вона вважає, що коли до бізнесу ставляться «за поняттями» – це просто безглуздо.

Інститут із захисту прав бізнесу – це синекура. Що в Росії, що в Україні, що в Америці чи Зімбабве цей інститут не потрібен
Ольга Романова

«Взагалі інститут із захисту прав бізнесу – це, звичайно, синекура, – говорить Ольга Романова. – Ця організація абсолютно нікому не потрібна, вона безглузда, і пан Титов дуже вдало придумав собі місце роботи, не взявши ніяких повноважень. І що в Росії, що в Україні, що в Америці чи Зімбабве цей інститут не потрібен».

Неекономічна стаття для бізнесу

Професор Заостровцев також впевнений, що в правовій державі ніякого уповноваженого з прав бізнесу не потрібно. І вже тим більше, за словами експерта, захищати права бізнесменів не повинен державний чиновник.

«Я не знаю, чи потрібен спеціальний омбудсмен з підприємництва. Тому що в країнах, де все гаразд з підприємництвом, з правами власності, з умовами ведення бізнесу, ніякого підприємницького омбудсмена і не потрібно. Там, де правова держава, там ця посада державна не потрібна, як державна. Там є якісь асоціації підприємців в рамках громадянського суспільства, але не державна посада спеціального омбудсмена з прав підприємців», – додає Андрій Заостровцев.

На інтернет-сторінці організації «Бізнес-солідарність», яка дійсно займається захистом прав підприємців, її голова Яна Яковлєва пише, що в Росії не існує офіційної статистики про кримінальне переслідування бізнесу.

«Ми не знаємо, скільки підприємців – за ґратами, не знаємо скільки щодня б’ються за свою власність і свободу. Нам кажуть, що шахрайство – це не економічна стаття, а на практиці ми бачимо, як законний власник позбавляється свого підприємства і відправляється у в’язницю. Експерти кажуть, що кожен третій сидить за бізнес», – написала Яковлєва.

Незалежні експерти вважають, що в таких умовах наявність у державі бізнес-омбудсмена – абсолютна нісенітниця.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG