Доступність посилання

ТОП новини

Молодь діаспори виступає проти дезінформації Кремля


До Одеси приїхали близько 80 молодих українців з усього світу і ділитимуться досвідом щодо лобіювання політичних інтересів України у світі до 28 серпня

Одеса – Близько 80 молодих українців з усього світу приїхали до Одеси на п’ятий Форум української молоді діаспори. Програма заходу вже традиційно складається з трьoх частин: навчальний табiр цього року розташувався на березі Чорного моря під Одесою, а офіційні рiчнi збoри Світового конгресу українських молодіжних організацій (СКУМО) та культурна частина «Дiаспoра-Фест» відбудуться безпосередньо в Одесі. Головна мета форуму – згуртувати молодіжні організації навколо ідеї об’єднання світового українства, розбудови міжнародної молодіжної структури та розвитку неформальних форм навчання молоді.

Форум української молоді діаспори щороку відбувається у різних містах. Після Києва, Львова, Тернополя та Івано-Франківська, цього разу молоді українці з 30 країн світу з’їхалися до Одеси. Учасники з’їзду переконані, що такі збори для діаспори саме тут, а не за кордоном, дозволяють краще пізнати дух українства.

Напередодні офіційної програми заходу представники молодіжних організацій з різних куточків світу вже зустрілися у навчальному таборі у селищі Сергіївка на березі Чорного моря. Табір – це перша більш неформальна частина форуму для попереднього знайомства учасників, яка передбачає тренінги і майстер-класи на тему саморозвитку та лідерства. Також на цьому етапі учасники мають змогу познайомитися з культурною та історичною спадщиною Одещини.

Учасники Форуму української молоді діаспори
Учасники Форуму української молоді діаспори

Діаспора є «дзеркалом» України в Європі – студентка з Німеччини

Голова Союзу українських студентів у Німеччині Марта Оришко вже вдруге приїхала на форум з Мюнхена. За її словами, це надзвичайно корисна можливість зустрітися з колегами та обговорити актуальні проблеми світового українства. Марта вважає, що саме діаспора є «дзеркалом» України в Європі і має формувати позитивний імідж українців за кордоном. Дівчина зазначила, що останнім часом через військовий конфлікт на сході українських студентів у Німеччині побільшало.

Одна справа – коли люди приїжджали на навчання і не хвилювалися за свої сім’ї. А зовсім інша – коли людина приїжджає, шукаючи притулку
Марта Оришко

«Проте одна справа – коли люди приїжджали на навчання і не хвилювалися за свої сім’ї. А зовсім інша – коли людина приїжджає, шукаючи притулку. І вона не може сконцентруватися на навчанні через хвилювання, як там справи в Україні», – каже голова Оришко.

Зараз діаспора, додає вона, активізувалася не лише у питаннях гуманітарної допомоги, а й в плані більш суттєвого впливу на розбудову країни за новими європейськими правилами та стандартами життя.

Організатори форуму хочуть подолати стереотипи щодо української діаспори

Для обговорення важливості такого впливу діаспори на офіційну частину форуму було запрошено багато почесних гостей, громадських та культурних діячів, дипломатів. На панельних дискусіях в рамках річних зборів Свiтoвoгo конгресу українських мoлoдiжних організацій організатори форуму хочуть подолати стереотип, що діаспора переймається переважно розвитком освіти та культури.

Головні напрямки дискусії – як світовому українству у глобальному медіапросторі протистояти дезінформації про Україну, як консолідувати медіапростір України та діаспори. Також обговоримо розвиток економіки та пошук міжнародних інвестицій в Україну
Мирослав Гочак

«Тому головні напрямки дискусії – як світовому українству у глобальному медіапросторі протистояти дезінформації про Україну, як консолідувати медіапростір України та діаспори. Також обговоримо розвиток економіки та пошук міжнародних інвестицій в Україну. У діаспорі зараз пішов такий тренд, що засновується багато бізнес-клубів та торгових палат», – розповів Радіо Свобода президент СКУМО Мирослав Гочак.

Українці, які проживають та навчаються за кордоном, все частіше задумуються, щоб повернутися на батьківщину і реалізовувати на батьківщині свої навички та знання. Наприклад, Лілія Ібадова, яка вперше приїхала на форум, у Нідерландах вивчає міжнародне приватне право. Дівчина високо оцінює вплив діаспори на ситуацію в країні. Проте не виключає можливість повернутися в Україну працювати.

Завдяки своїй юридичній професії я можу реалізовувати якісь реформи, впливати на серйозні процеси
Лілія Ібадова

«Завдяки своїй юридичній професії я можу реалізовувати якісь реформи, впливати на серйозні процеси. Тут потрібні люди, які знаються на сучасних системах, розуміють, що таке сучасне законодавство, система функціонування державних органів, які бачили міжнародну практику», – переконана Лілія.

З 26 по 28 серпня на офіційній частині Форуму української молоді діаспори представники світових українських молодіжних організацій поділяться міжнародним досвідом щодо лобіювання політичних інтересів України у світі, процесу євроінтеграції та розвитку волонтерського руху.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG