Доступність посилання

ТОП новини

Українська влада робить чимало, але не все – Леонід Кравчук


Перший президент України Леонід Кравчук (©Shutterstock)
Перший президент України Леонід Кравчук (©Shutterstock)

«Влада ухвалила чимало рішень, які потрібні українському народу. В той же час влада не зуміла подолати корупцію»

Київ – Нинішня українська влада має багато здобутків, але все ще припускається помилок. Україні вкрай необхідні зміни до Конституції. А Захід з Росією буде й надалі вирішувати «українське питання» дипломатичними шляхами. Про це все з нагоди 24-ї річниці Незалежності України під час виступу в Києві розповів перший президент України Леонід Кравчук.

Чи робить влада все те, щоб війну припинити, корупцію здолати, життя покращити? Робить чимало, але не все
Леонід Кравчук

– Чи робить влада все те, щоб війну припинити, корупцію здолати, життя покращити? Відповідь моя така: робить чимало, але не все. Могла б робити більше, аби була більш організована і спиралася на більш широкі верстви політикуму і народу.

В оперативному порядку вжила конкретних кроків, щоб відновити боєздатність Збройних сил, які були зовсім в занепаді. Влада зуміла організувати роботу державних і політичних структур, які припинили в широку сенсі конфронтацію на місцях.

Влада не зуміла подолати корупцію. Не зуміла зупинити падіння життєвого рівня людей. Не зуміла навести лад в стосунках з північним сусідом, але це не тільки з нашої провини. Влада не вийшла на спілкування з політичними силами, які мають великий вплив на внутрішню і зовнішню політику.

Леонід Кравчук
Леонід Кравчук

Про реформування Конституції

Конституційна реформа в Україні потрібна
Леонід Кравчук

– Я вважаю, що конституційна реформа в Україні потрібна. Конституцію Верховна Рада ухвалювала під конкретну особу. Врешті-решт нам потрібно ухвалити зміни до Конституції, які б відповідали національним і стратегічним інтересам українського народу. Давайте ми до осені подивимося, як будуть розвиватися події і внутрішні, і зовнішні. І тоді остаточно приймемо рішення, чи залишити це в перехідних положеннях, чи може скоректувати якесь формулювання, яке не буде нести на собі певних небезпек.

Про мінські домовленості

Я не вірю в те, що «мінський процес» може дати нам позитивний результат у припиненні війни на Донбасі
Леонід Кравчук

– Я не вірю в те, що «мінський процес» може дати нам позитивний результат у припиненні війни на Донбасі. Не тому що він недосконалий, а тому що формат самого процесу не виведений на найвищий рівень прийняття рішень. Тобто він з точки зору оцінки міжнародних документів статутно не є міжнародним документом».

«Крим з Україною повинен мати зв'язок»

Настане час і Крим зрозуміє, що жити перспективно і нормально люди в Криму можуть тільки з Україною
Леонід Кравчук

– Часто кажуть, що Росія нам подарувала Крим. Та вони змусили його взяти, тому що не могли дати йому лад. Тому я і зараз вважаю, що настане час і Крим зрозуміє, що жити перспективно і нормально люди в Криму можуть тільки з Україною. Коли це буде – я не можу вам сказати. Я не підтримую тих людей, які вважають, що Крим нам не потрібен і добре, що його немає. Крим з Україною повинен мати зв'язок... на користь України.

«Відзначати День Незалежності потрібно»

– Найкращий спосіб відзначити річницю Незалежності – це зосередити увагу на невирішених питаннях. А все останнє можна робити, коли Україна стане єдиною, коли повернуться землі до України. Але не проводити нічого – це теж неправильно. Відзначати потрібно – це ж найбільше національне свято.

«Якби я не добився референдуму, України не було б уже»

– Якби у 1991 році я не добився референдуму, на якому затвердили Акт про державну незалежність, України не було б уже. Не було б уже давно. Тому що ті політичні сили, очолювані «п'ятою колоною», комуністами, робили все для того, щоб розвалити і віддати Україну. Але коли я виходив на трибуну і казав: ви порадьтеся з народом – це було сильним гальмом для різних провокацій.

«Росія ніколи не дотримувалась угод міжнародного формату»

– Росія пішла на порушення всіх можливих договорів, які існують. У неї було пояснення, що, мовляв, Україна почала вести політику, яку Росія не підтримує, тому вона не збирається захищати Україну. Це дитяче пояснення. Але чому Росія відмовилася від договору про дружбу і співробітництво, який підписаний Єльциним і Кучмою? Там чорним по білому написано, що Росія до України, а Україна до Росії не має жодних територіальних претензій. А вони анексували Крим під виглядом того, що це захотіли самі кримчани. Вони думали, що так само буде легко на Донбасі, але там українська влада і українське військо показали свої зуби, тому в Росії виникли великі проблеми, які будуть розростатися. Росія ніколи не дотримувалась угод міжнародного формату. Їхня філософія – війна, анексія, територіальні претензії.

«Я не заперечую політиці Заходу, але тут треба багато часу»

Захід зараз робить акценти на дипломатичних шляхах і економічних санкціях. Я не можу заперечувати цій політиці. Думаю, що вона буде позитивною, але тут треба багато часу
Леонід Кравчук

– Росія – це держава, яка володіє другою у світі ядерною зброєю, великою сучасною армією, великими амбіціями і невгамовними пристрастями імперіалістичної держави. Від такої держави і такого керівництва можна очікувати будь-чого. Тому Захід зараз робить акценти на дипломатичних шляхах і економічних санкціях. Я не можу заперечувати цій політиці. Думаю, що вона буде позитивною, але тут треба багато часу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG