Доступність посилання

ТОП новини

Все більше українців пишаються, що вони громадяни України – дослідження


Плакат Юрія Неросліка
Плакат Юрія Неросліка

Саме зараз відбувається інтенсивний процес формування української нації – Бекешкіна

Більшість населення України пишається тим, що вони громадяни своєї держави. Про це свідчать результати загальнонаціонального опитування населення, проведеного Інститутом соціології НАН України у співпраці з благодійним фондом «Інтелектуальна перспектива». Такий сплеск патріотизму психологи пояснюють процесом поляризації українського суспільства.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:53 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Сильна нація, очевидно, і може формуватися в період труднощів, у період втрат, і це значне випробування для українського народу, яке він, на мою думку, витримує з честю
Ірина Бекешкіна

Дуже важливо, що відбувається у свідомості людей у такий нелегкий для країни період, говорить директор фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» Ірина Бекешкіна. За її словами, у 2004 році лише 38 відсотків респондентів пишалися тим, що є громадянами України, і за цей період показник зріс до 67 відсотків. Саме зараз відбувається інтенсивний процес формування української нації, наголосила Бекешкіна.

«Сильна нація, очевидно, і може формуватися в період труднощів у період втрат і це значне випробування для українського народу, яке він, на мою думку, витримує з честю», – зазначила Бекешкіна

Зріс також і вплив патріотизму – як фактору, що об’єднує українців, наголосила вона.

Бачимо, наскільки зростає відчуття своєї належності до України і своєї відповідальності за країну
Ірина Бекешкіна

«Така позиція, як патріотичні почуття громадянина України, стабільно з 2000 року становила 9 відсотків, 12 відсотків у 2006-му, у 2015-му – 42 відсотки. Тобто бачимо, наскільки зростає відчуття своєї належності до України і своєї відповідальності за цю країну», – говорить Бекешкіна.

Зараз відбувається процес поляризації, пояснює соціальний психолог Алевтина Шевченко. Людям зараз треба визначитися – де свій, де чужий. Якщо раніше можна було жити в стані невизначеності, то зараз виникла потреба в чіткій ідентифікації себе як українця, зауважує Шевченко.

Під час війни люди відокремлюють себе, наприклад від агресора, говорять чітко про свою приналежність національну
Алевтина Шевченко

«Якщо раніше був невисокий патріотизм, адже люди не думали – хто вони є, громадяни якої країни, що мають для цієї країни робити, які у них політичні погляди… були якісь важливіші речі в системі цінностей, то зараз така тривожна ситуація вимагає від людини визначитися. Тим більше під час війни люди відокремлюють себе, наприклад від агресора, говорять чітко про свою приналежність національну», – говорить Шевченко.

Плакат Юрія Неросліка
Плакат Юрія Неросліка

За останні два роки в українському суспільстві відбулися кардинальні зміни і в зовнішньополітичному напрямку, говорить заступник директора Інституту соціології НАН України Євген Головаха. Зараз підтримка будь-яких об’єднань з Росією різко впала, наголошує він.

«Зараз ми дійсно визначилися – якщо два роки тому у нас майже 60 відсотків вважали, що треба приєднатися до певного союзу з Росією та Білоруссю, і тільки 28 відсотків були проти такого союзу, то зараз все навпаки – зараз 58 відсотків виступають проти будь-якого об’єднання у східному напрямку. Вже 56 відсотків вважає, що треба йти в ЄС і тільки чверть проти цього», – говорить Головаха.

Бійці з батальйону спецпризначення МВС «Східний корпус» під час урочистої церемонії відправки до зони АТО. Площа Свободи у Харкові, червень 2015 року
Бійці з батальйону спецпризначення МВС «Східний корпус» під час урочистої церемонії відправки до зони АТО. Площа Свободи у Харкові, червень 2015 року

Соціологи також зауважують, що відбувається процес декомунізації свідомості українців – до трійки антигероїв увійшли Йосип Сталін та Володимир Ленін. Чільне місце серед негативно оцінених діячів зайняв екс-президент України Віктор Янукович.

Опитування було проведене Інститутом соціології НАНУ у співпраці з благодійним фондом Інтелектуальна перспектива з 24 червня по 18 липня 2015 року серед 1802 осіб у всіх регіонах країни, крім анексованого Росією Криму і окупованих районів Донецької і Луганської областей. Похибка вибірки не перевищує 2,3%.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG