Доступність посилання

ТОП новини

Боротьбу Міноборони з корупцією на місцях не помітили?


Українські військовослужбовці під час тренувань на полігоні біля Житомира. 11 серпня 2015 року
Українські військовослужбовці під час тренувань на полігоні біля Житомира. 11 серпня 2015 року

Детектор брехні, міжнародних експертів та зміну порядку закупівель застосовують для запобігання корупції в Міністерстві оборони

Київ – Міністерство оборони використовує найбільш передові методи запобігання корупції – від детектора брехні до контролю за фінансами групи міжнародних експертів, звітують у міністерстві. Самі ж ці експерти визнають високий рівень корупції у Збройних силах України, і вважають її чи не найбільшою загрозою обороноздатності України. І експерти, і представники волонтерського десанту називають найбільшими корупційними лазівками закупівлі товарів невизначеної якості, за завищеними цінами, а то й призначення на «фінансові» посади родичів і знайомих. У Міноборони вже побачили економію завдяки припиненню корупційних схем. Однак незалежні від уряду волонтери приборкання корупції у Збройних силах не помітили.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:53 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ


Частина з українських вояків, які тримають позиції в околицях Донецька, отримують неповну зарплату і мають проблеми з матеріальним забезпеченням. Зокрема – Андрій Васькін, заступник командира взводу десантно-штурмової роти 81-ї бригади, який розповів Радіо Свобода про проблеми з фінансами і забезпеченням. Він їх пов’язує з бюрократією та корупцією з-поміж посадовців Міноборони.

Нам платять не ту зарплатню, яка нам належить. Маємо 60% від ставки, 40 – постійно зникає
Андрій Васькін

«Нам платять не ту зарплатню, яка нам належить. Ми – повітряно-десантні війська, а нам платять як піхоті. Маємо 60% від ставки, 40 – постійно зникає. Комбат сказав нам, що подає всі необхідні документи для нарахування зарплатні та нормального постачання. Але вони зникають у високих кабінетах. Каже: «Здіймайте скандал, розповідайте журналістам, пишіть в інтернет, бо я нічого зробити не можу», – цитує боєць командира. – Багато чого нам не дають, зокрема, тепловізорів і приладів нічного бачення. В нашому взводі був один прилад, хоча вони потрібні на кожному з наших постів. Моє керівництво каже: за документами все добре, бо з документів випливає, що ви розписалися, що маєте все потрібне. Тобто, воно наче є, але в реальності – немає», – зізнається боєць.

Доки держава не може повністю забезпечити бійців – це роблять волонтери. Днями вони мають завезти до Андрієвого підрозділу тепловізори, біноклі та інше обладнання.

Британський експерт: корупція в Міноборони України – серед головних загроз національній безпеці

Корупція, зловживання і кумівство – є найбільшою проблемою українських Збройних сил, і однією з ключових загроз безпеці держави, заявив, представляючи антикорупційну програму Міноборони України, міжнародний радник міністра від Великої Британії Філ Джонс.

Готові надати весь свій досвід і всі зусилля для допомоги Україні. Боротьба з корупцією – пріоритет нашої міждержавної співпраці
Філ Джонс

«Британія – не ідеальна, прояви корупції є і в нас. Але питання не у наявності корупції (вона є в усіх державах), а в тому, як організована протидія їй. Ми – готові надати весь свій досвід і всі зусилля для допомоги Україні. Боротьба з корупцією – пріоритет нашої міждержавної співпраці. Ми бачимо зростання оборонного бюджету України приблизно утричі за рік. Це збільшує і корупційні ризики»,– визнає британський спеціаліст.

Філ Джонс назвав головні прояви корупції, які, на його думку, є в Міноборони: це закупівля послуги в одного, а не в кількох постачальників, завищення ціни товарів і послуг, які купує відомство, та призначення на посади родичів і знайомих.

Армія і сили АТО недоотримують значні ресурси саме через корупцію. Тобто, це питання національної безпеки
Філ Джонс

«Армія і сили АТО недоотримують значні ресурси саме через корупцію. Тобто, це питання національної безпеки. Корупцію не подолаєш за ніч: це довгий шлях. Але саме від того, чи вдасться приборкати корупційні зловживання в армії, залежить, чи відбудеться Україна як держава», – підсумовує британський радник міністра оборони України.

Відтак у Міноборони корупційні схеми і зловживання виявляють дві незалежні одна від одної комісії. Представники Антикорупційного бюро й група міжнародних експертів, пояснює Філ Джонс.

Давід Арахамія
Давід Арахамія

Зі свого боку, волонтер Давід Арахамія, який працює в Міноборони в рамках «волонтерського десанту», наголошує, що волонтери й посадовці поступово усувають головні корупційні ризики.

Головною лазівкою для корупції в Міноборони були закупівлі товарів за технічним описом
Давід Арахамія

«Ось останній приклад: головною лазівкою для корупції в Міноборони були закупівлі товарів за технічним описом. Тобто, закупити можна було товар різної якості, але це все одно відповідало б описові. Ми унеможливлюємо цю ситуацію, створюючи, єдині технічні умови на всі товари, які масово закуповує Міноборони», – зазначає Давід Арахамія.

Зі 100 офіцерів 18 не пройшли детектор брехні й втратили посади – Мехед

Про те, що попередити корупцію краще, ніж боротися з наслідками, говорить і заступник міністра оборони Павло Мехед. Він повідомив журналістам, що кандидатів на посади, а тепер і діючих посадовців – перевіряють на поліграфі (детекторі брехні).

«Ми використовуємо поліграф для протидії корупції та перевірки службової відповідності, – каже він. – На сьогодні перевірку на поліграфі пройшли вже близько 100 представників Міноборони. Маємо окремий відділ, який складають професійні психологи, що пройшли навчання щодо роботи з поліграфом».

Павло Мехед наводить попередні результати такої роботи: зі 100 осіб, яких перевіряли, 18 не пройшли перевірку: нечесно відповідали на окремі запитання. У найближчих планах Міноборони – перевірити ще 700 працівників. Відомство тепер має власний поліграф, а не орендує: 21 серпня його подарувала американська компанія-виробник цієї техніки.

Що ж до вже виявлених корупційних схем, то така робота дає змогу Міноборони зменшити витрати, і заощаджені кошти використовувати на фінансування різних напрямків, пов’язаних із посиленням обороноздатності. Конкретних цифр «економії» завдяки зменшенню корупції Міноборони наразі не називає.

Водночас волонтери, які продовжують допомагати армії, не входячи до складу Міноборони, оцінюють «антикорупційні зміни скептично. Так, Ольга Худецька, інструктор з тактичної медицини, що допомагає ЗСУ на громадських засадах, стверджує, посилаючись на бійців, яким допомагає: за останній рік корупція у відомстві майже не зменшилася, максимум – на 10%. Частина ресурсів армії, за її словами, і надалі потрапляє до приватних кишень. Водночас ЗСУ потребують витрат на високоякісне навчання, однак «керівництву байдуже», і чимало інструкторів працюють на добровільних засадах, особисто домовляючись із бійцями, визнає волонтер.

У цьогорічному бюджеті на підтримку обороноздатності держави Міноборони має отримати 45,8 мільярда гривень, це на 18,5 мільярдів більше, ніж торік, звітують в міністерстві. Це найбільша сума оборонного бюджету за всю історію України, стверджують в уряді. Майже дві третини від нього піде на утримання і забезпечення ЗСУ, ще близько третини – на постачання військової техніки й озброєнь.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG