Доступність посилання

ТОП новини

Статкевич: Я не виїду, ми зробимо Білорусь нормальною і вільною


Увечері 22 серпня кілька сотень людей зустрічали на автовокзалі «Східний» в Мінську звільненого сьогодні з в'язниці колишнього кандидата в президенти країни Миколу Статкевича. Люди вітали Миколу Статкевича оплесками і скандували «Герой!» І «Живе Білорусь!».

Статкевич так пояснив журналістам причину свого звільнення і звільнення п'яти інших політв'язнів: «У диктатури закінчилися гроші і вона буде імітувати демократію».

На питання, чи буде він підтримувати когось на виборах президента країни. які мають відбутися в жовтні, Микола Статкевич відповів: «Точно не Лукашенка».

Як інформують кореспонденти Радіо Свобода, Статкевич виглядав бадьорим і енергійним. Він сказав, що приємно здивований тим, що люди без страху прийшли його зустрічати, хоча про його звільнення повідомили всього декількома годинами раніше. «Я не виїду. Ми зробимо цю країну нормальною і вільною», − сказав політик присутнім.

Сьогодні президент Білорусі Олександр Лукашенко помилував 6 білоруських політв'язнів ( Миколу Дєдка, Ігоря Олінєвіча, Миколу Статкевича, Євгенія Васьковича, Артема Прокопенка та Юрія Рубцова).

У день виборів 2010 року по закінченні акції протесту на площі Незалежності в Мінську, жорстоко розігнаної спецназом, Статкевича затримали, в СІЗО КДБ він відмовився від дачі показань і оголосив голодування на 23 дня.

Статкевича звинуватили в організації масових заворушень, в суді своєї провини він не визнав. 26 травня 2011 Статкевича засудили на 6 років позбавлення волі в умовах посиленого режиму. 12 січня 2012 рішенням суду умови відбування покарання змінили на більш жорсткі, і його перевели з Шкловський колонії у в'язницю № 4 Могильова.

Миколу Дєдка засудили у справі анархістів. Васьковича затримали за підозрою в спробі підпалу будівлі КДБ у Бобруйську за допомогою пляшок із запальною сумішшю у жовтні 2010 року. Разом з ним на лаві підсудних опинилися Артем Прокопенко і Павло Сиромолот. Ігоря Оліневіча засудили у справі анархістів у 2011 році на вісім років позбавлення волі в колонії посиленого режиму.

XS
SM
MD
LG