Доступність посилання

ТОП новини

Бойовики готують низку провокацій до Дня Незалежності – Лисенко


Андрій Лисенко, архівне фото
Андрій Лисенко, архівне фото

Речник адміністрації президента з питань АТО полковник Андрій Лисенко виступив на брифінгу з терміновим повідомленням про те, що, за інформацією української розвідки, бойовики готують низку провокацій на святкування Дня Незалежності 24 серпня.

За його словами, ватажки угруповань «ДНР» і «ЛНР» активно розповсюджують брехливу інформацію про нібито наступ українських військ.

Тим часом, заявив Лисенко, «бойовики мають уніформу українських військових та готуються обстрілювати житлові квартали окупованих міст, щоб дискредитувати українську армію, створивши потрібну картинку для російських ЗМІ, та отримати привід для наступу на українські позиції».

«Ймовірно, саме через злочини, які планують бойовики, ватажок так званої «ДНР» Захарченко покинув Донецьк. Закликаємо громадян бути пильними і не вірити пропаганді російських найманців. Жителі тимчасово окупованих міст мають бути напоготові сховатись у безпечне місце у разі обстрілів із боку бойовиків», – попередив речник.

При цьому Лисенко застеріг: «Україна суворо дотримується мінських домовленостей, і нашою головною метою є мир на нашій землі. Однак у разі виникнення будь-якої загрози наступу українська армія готова дати відсіч ворогові за допомоги нової військової техніки».

Він нагадав, що в суботу, 22 липня, під час візиту до міста Чугуєва на Харківщині президент України передав військам 250 одиниць відремонтованої та модернізованої техніки – танки різних типів, БТР, БМП, САУ, РСЗВ, ЗРК та чимало автомобілів.

Підтверджень цієї заяви, як і кількох попередніх заяв української сторони щодо планів спільних сепаратистсько-російських військ в окупованій частині Донбасу піти в наступ приблизно в час Дня Незалежності, з інших джерел немає.

Сепаратисти, зі свого боку, заперечують такі заяви і натомість самі вже кілька разів заявляли, ніби саме українські війська планують наступ на День Незалежності чи відразу після нього. Заяви сепаратистів так само вже заперечувала українська сторона.

Днями в соцмережах і пресі поширилося повідомлення, що будинок в окупованому Донецьку, захоплений ватажком угруповання «ДНР» Олександром Захарченком із його родиною й охороною, несподівано спорожнів.

Взаємні звинувачення у планах наступу почали лунати після того, як останніми днями різко загострилося протистояння практично на всій лінії контакту сторін конфлікту в частині сходу України. Об’єднані російсько-сепаратистські сили значно посилили обстріли українських позицій і населених пунктів на вільній території України, але в загостренні і сепаратисти, і Москва звинуватили українську сторону. Українські силовики наполягають, що відкривають вогонь тільки у відповідь на обстріли і намагаються уникати обстрілів по територіях окупованих населених пунктів. Росія взагалі заперечує свою причетність як держави до подій у частині Донбасу і постійно вимагає від Заходу «тиску на Київ», не згадуючи про власні зобов’язання за мінськими домовленостями і про власну відповідальність за їхні постійні порушення.

XS
SM
MD
LG