Доступність посилання

ТОП новини

«Нормандська трійка» у Берліні: чи дистанціюються Меркель і Олланд від Путіна?


Президент України Петро Порошенко, президент Франції Франсуа Олланд і канцлер Німеччини Анґела Меркель
Президент України Петро Порошенко, президент Франції Франсуа Олланд і канцлер Німеччини Анґела Меркель

У центрі уваги переговорів буде здійснення Україною реформ і лише потім «формування жорсткої коаліції протидії агресії Росії» – ЗМІ

Берлін – 24 серпня за ініціативи Петра Порошенка у Берліні відбудеться зустріч лідерів України, Німеччини та Франції – «нормандська четвірка» мінус президент Росії Володимир Путін. Мета зустрічі – «формування жорсткої коаліції протидії агресії Росії», повідомило офіційне інтернет-представництво президента Порошенка. Тим часом німецькі ЗМІ інформують, що на переговорах у Берліні йтиметься не стільки про дії Володимира Путіна, скільки про ефективність боротьби з корупцією в Україні.

ЗАВАНТАЖИТИ

Хоча канцлер Німеччини Анґела Меркель змушена нині боротися на кількох фронтах (криза з виплатами зовнішніх боргів Грецією, війна у Сирії тощо), однак українське питання надто нагальне, щоб його відкладати.

Ситуація досі залишається надзвичайно напруженою. Вона навіть загострилася упродовж останніх тижнів. Тому важливо саме зараз домовитися щодо подальших спільних дій
Штеффен Халлінг

«Ситуація досі залишається надзвичайно напруженою. Вона навіть загострилася упродовж останніх тижнів. Тому важливо саме зараз домовитися щодо подальших спільних дій. Йдеться також і про питання внутрішньої політики, зокрема Конституції України. І тут я не бачу необхідності в присутності на переговорах президента Росії Путіна», – зауважив Радіо Свобода політолог берлінського фонду «Наука і політика» Штеффен Халлінг.

Йдеться не лише про припинення бойових дій на Донбасі, виконання мінських угод і відведення важких озброєнь із фронту, а й про подальшу роботу представників Організації з безпеки та співробітництва у Європі. Представники ОБСЄ повідомили про погіршення гуманітарної ситуації у регіоні і загрозу життю співробітникам їхньої місії в Україні. Уже ця низка питань передбачає тривалі та складні переговори.

Вони ще не починалися, а політики та експерти уже говорять про їхню неефективність, як і про провал вжитих проти Росії санкцій. Ґанс-Дітріх Ґеншер, який 18 років був міністром закордонних справ ФРН, навіть пропонує відмовитися від політики конфронтації щодо Росії, простягнувши Володимиру Путіну руку.

Якщо простягнути руку тому, хто слабший, він – Володимир Путін – цього не забуде. Так само, як і не забуде, якщо хтось відмовить
Ґанс-Дітріх Ґеншер

«Захід має піти на зустріч політично та економічно ослабленій Росії. Якщо простягнути руку тому, хто слабший, він – Володимир Путін – цього не забуде. Так само, як і не забуде, якщо хтось відмовить у допомозі», – сказав Ґеншер в інтерв’ю газеті «Зюддойче цайтунг».

У формату немає альтернативи

Оскільки Росія не братиме участі у нинішній зустрічі на найвищому рівні, численні експерти говорять про провал «нормандського формату» переговорів і створення нового, успішнішого, за участю, приміром, Польщі та США. На думку Ельмара Брока, голови комітету Європарламенту із закордонних справ, ця пропозиція є неприйнятною для Росії, яка, безперечно, має дати свою згоду співпрацювати. Більш позитивно пан Брок оцінив у коментарі Радіо Свобода ситуацію щодо безвізового режиму ЄС-Україна.

Нинішній розвиток подій свідчить про позитивне вирішення питання безвізового режиму, реалізацію якого можна очікувати вже наступного року
Ельмар Брок

«У Ризі під час саміту Європейської політики сусідства було ухвалене рішення щодо цього. До кінця року комісія засідатиме і розгляне це питання ще раз. На мій погляд, нинішній розвиток подій свідчить про позитивне вирішення питання безвізового режиму, реалізацію якого можна очікувати вже наступного року», – переконаний європейський політик.

Спостерігачі переконані, що від цієї зустрічі залежатиме майбутнє східного регіону України, оскільки за кілька днів до візиту Петра Порошенка у Берліні відбулися консультації юридичних експертів країн «нормандської четвірки» (за участю Росії). Як заявляли у Москві, на цій зустрічі сторони повинні були обговорити конституційну реформу в Україні та виконання мінських угод. На думку Петра Порошенка, ці консультації пройшли успішно.

Тим часом, як повідомляє Deutsche Welle‎ з посиланням на інформагенцію DPA, а та в свою чергу – на французькі дипломатичні джерела, в центрі уваги переговорів у Берліні Петра Порошенка, Анґели Меркель і Франсуа Олланда буде здійснення Україною реформ та ефективність боротьби з корупцією, і лише потім йтиметься про «формування жорсткої коаліції протидії агресії Росії». Інформагенція AFP додає, що канцлер Німеччини та президент Франції не бажають дистанціюватися від Володимира Путіна у вирішенні українського конфлікту.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG