Доступність посилання

ТОП новини

Нова поліція у Львові: хтось підтримує, а хтось вже критикує


Патрульна поліція Львова, 23 серпня 2015 року
Патрульна поліція Львова, 23 серпня 2015 року

Понад 400 поліцейських вийшли патрулювати вулиці Львова

Львів – Львів став другим містом після Києва, де на вулиці вийшла нова патрульна поліція. Невдовзі поліцейські вийдуть патрулювати вулиці Одеси, Харкова і Миколаєва, пообіцяв у Львові український прем’єр Арсеній Яценюк. Які мотивації у львівських поліцейських, який контингент людей набрали у поліцію, чи слід очікувати конфліктів з міліціонерами?

Нова поліція у Львові: хтось підтримує, а хтось вже критикує
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

На сьогодні понад 400 осіб, середній вік яких – 30 років, присягли служити вірно і чесно українському народові, охороняти закон і його дотримуватись, поважати громадянина. Серед тих, хто вбрав новеньку поліцейську форму близько 10% працювали правоохоронцями, решта – нові люди в поліції, серед них є юристи, банкіри, менеджери, економісти. 20% – жінки. Юрист Ірина Кульчицька, невістка загиблого у зоні бойових дій генерала Нацгвардії Сергія Кульчицького, мама трирічного сина, стала поліцейським.

Це була давня мрія, завжди хотіла стати правоохоронцем, навчаючись на юридичному
Ірина Кульчицька

«Це була давня мрія, завжди хотіла стати правоохоронцем, навчаючись на юридичному. Я впевнена у своїх колегах. Ми всі пройшли серйозний відбір, сюди потрапили направду достойні люди, які прийшли робити міни і мови про хабарі немає взагалі», – зауважила Ірина Кульчицька.

А ось колега по службі Ірини Кульчицької – Назар Матвійчук, молодший сержант міліції.

Поліція відрізняється від міліції. Ми – більше зараз сервісна служба
Назар Матвійчук

«Мені в цій системі було некомфортно. Поліція відрізняється від міліції. Ми – більше зараз сервісна служба. Мені хочеться змінити країну на краще. У мене росте син і мені хочеться бути за нього спокійним», – наголосив поліцейський.

Тридцять претендентів змагалося за одне місце

За одне місце поліцейського у Львові змагались тридцять претендентів. Конкурс був вищий, ніж у Києві. Нові поліцейські кажуть, що підготовка була важка, з ними працювали, крім українських, польські та канадські інструктори.

Не думала, що можна дівчат так навчити. Найважче – тактика, Адміністративний кодекс і Кримінальний кодекс
Наталія Сворень

«Якщо ставиш перед собою ціль, то її можна досягнути. Фізичні навантаження були важкі. Не думала, що можна дівчат так навчити. Найважче – тактика, Адміністративний кодекс і Кримінальний кодекс. Вогневу підготовку проходила», – каже Наталія Сворень, банкір за фахом.

Патрульні вийшли і виїхали на вулиці міста на нічне чергування. Їх розділили на роти, по 25 осіб, у кожній групі – 5-6 автомобілів. Неоднозначно у Львові сприйняли рішення міністра Арсена Авакова про призначення на керівника міської поліції киянина Юрія Зозулю, який прославився тим, що зупинив у столиці двох віп-персон. У перший день перебування у Львові з машини Юрія Зозулі крадії витягли два ноутбуки і планшет. Заступник міністра Ека Згуладзе зауважила Радіо Свобода, що на носіях не було жодної таємної інформації.

Конфлікти будуть

Активіст наглядової ради при УМВС у Львівській області Сергій Круглов припускає, що новій поліції доведеться нелегко зі старими працівниками міліції.

Думаю, буде не один конфлікт. Лінія фронту буде проходити в райвідділках, коли поліцейські привозитимуть порушників
Сергій Круглов

«Думаю, буде не один конфлікт. Бо зараз одні залежать від інших. Лінія фронту буде проходити в райвідділках, коли поліцейські привозитимуть порушників», – сказав Круглов.

Звісно, що не всі пройдуть випробування у новій поліції, але самі львів’яни налаштовані дуже позитивно до створення патрульної поліції. Після присяги поліцейських проводжали оплесками.

– Там у поліції є моя донька. Вона завжди хотіла служити і її мрія здійснилась. Я впевнена у ній, що вона витримає, впевнена, що не спокуситься на жоден хабар.

– Там – люди нові. Це має бути справедлива поліція. Ми чекаємо на результат роботи, але маємо допомагати новій поліції, щоб був порядок у місті і самі не маємо порушувати закон.

– Там – мій зять. Ми прийшли його привітати. Це його вибір, він хотів, а ми підтримали, – говорили львів’яни.

До кінця року патрульна поліція запрацює ще у восьми містах України, обіцяють в уряді. Вже наприкінці вересня на трасі Київ-Житомир даішників замінить нова дорожня поліція.

Механічного переходу з міліції в поліцію не буде, нам потрібна справжні зміни
Ека Згуладзе

«Механічного переходу з міліції в поліцію не буде, нам потрібна справжні зміни», – наголосила Радіо Свобода заступник міністра Ека Згуладзе.

Відтак на міліціонерів очікують скорочення і звільнення, що створює напружену ситуацію. Буде оголошено наступний етап конкурсу до патрульної поліції. У Львові вона має налічувати 600 осіб. Патрульна поліція розміщується у приміщенні колишнього міського ДАІ.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG