Доступність посилання

ТОП новини

Росія загнана в кут, стоїть питання про виживання путінського режиму – Кіпень


«Протистояння буде переможним для України, повернеться Донбас і Крим» – Кіпень
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:11:28 0:00

«Протистояння буде переможним для України, повернеться Донбас і Крим»

На звільнених територіях зростає прихильність до України. Про це в ефірі Радіо Свобода заявив директор Донецького інституту соціальних досліджень і політичного аналізу Володимир Кіпень. За його словами, Донбас, і Крим врешті-решт будуть знову українськими – адже зараз вже стоїть питання про виживання путінського режиму, а, можливо, і Росії в цілому.

– Які панують настрої на звільнених територіях, за Вашою оцінкою?

На звільнених територіях, загалом зростає прихильність до України при масивних очікуваннях припинення конфлікту, миру

– Настрої суперечливі, ті, які відповідають стану війни, невизначеності, тривоги і стану розчарувань на тлі очікувань. Тому ясно, що населення на сьогодні в складному становищі. Однак, за деякими оцінками досліджень, які проводились останнім часом на звільнених територіях, загалом зростає прихильність до України при масивних очікуваннях припинення конфлікту, миру.

Володимир Кіпень
Володимир Кіпень

І восени минулого року на виборах, я проводив дослідження, зафіксували велику частину тих, хто однозначно висловився за проукраїнську орієнтацію, за Донбас у складі України.

– Чи треба зараз проводити вибори на Донбасі?

– Є Конституція України, а в ній чітко сказано, що скасування виборів може бути тільки при оголошенні військового стану чи надзвичайного стану.

Вибори на звільнених територіях при забезпеченні умов безпеки на виборчих дільницях мають бути проведені

У нас формально ні президент, ні Верховна Рада цього не оголошували, звідси вибори на звільнених територіях при забезпеченні умов безпеки на виборчих дільницях мають бути проведені. Не можна відпрацьовувати ситуативно з ключовими базовими цінностями функціонування держави.

Коли ми проголошуємо себе демократичною країною, ми маємо діяти згідно з демократичним правом, позбавляти права голосу неможливо. Це при тому, що ми маємо також віддавати собі звіт, що ці вибори явно не будуть дуже перспективними для оновлення влади.

Оновлення влади – це ключовий тренд для забезпечення майбутнього і України, і Донбасу

Але необхідність оновлення влади – це ключовий тренд для забезпечення майбутнього і України, і Донбасу. Нам потрібні нові формати для державної політики України і щодо наших союзників, і щодо наших супротивників, і щодо ключової больової точки України, Донбасу.

– Яким Ви бачите формат переговорів?

Формат, де б забезпечувала ці домовленості найбільш потужна країна світу – США

– Не в рамках забезпечення гарантій відносин між Україною і Росією через Францію і Німеччину (так званий «нормандський формат»). А формат, де б забезпечувала ці домовленості найбільш потужна країна світу – США. Тому ключовими перемовниками у цій справі мали б бути Україна, Росія і США.

– Піде США на такий крок?

Росія сьогодні певною мірою загнана в кут

– Політика – це мистецтво можливого. Ми повинні задати відповідний параметр бачення. Під цей параметр працювати з нашими союзниками і супротивниками. Росія, за великим рахунком, нікуди не дінеться. Вона сьогодні певною мірою загнана в кут.

Стоїть питання про виживання, як мінімум, путінського режиму, а цілком можливо і Росії в цілому

Вона сьогодні потерпає так, що стоїть питання про виживання, як мінімум, путінського режиму, а цілком можливо і Росії в цілому. Ясно, що Україні орієнтуватися на те, що Росія сама собою під впливом міжнародної ізоляції, санкцій сама знекровиться настільки, що Україна просто отримає і вільний Донбас і повернення Криму – політика не дуже розумна. Адже хижий звір, загнаний в кут, може зважитись на абсолютно неадекватні і відчайдушні кроки повного розв’язання військового конфлікту проти України.

– Прогнози справа невдячна, але яким Ви бачите майбутнє Донбасу?

Протистояння, за великим рахунком, буде переможним для України. Повернеться Донбас і Крим. За нами правда і історична перспектива

– Я вважаю, що нам потрібно готуватись, як мінімум, до кількох років протистояння. Це протистояння, за великим рахунком, буде переможним для України. Я вважаю, що повернеться Донбас, що повернеться з часом і Крим. За нами правда і історична перспектива.

Я вірю, і хотів би, щоб наше суспільство, наші люди, наші громадяни також орієнтувались на те, що віра – це надзвичайно потужний ресурс. Це наш надзвичайно великий резерв. Але для цього потрібно, щоб суспільство не спало, а прокидалось. І щоб воно, великою мірою, змушувало владу, яка сьогодні діє, не так як нам хотілось би, діяти правильно.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG