Доступність посилання

ТОП новини

Дотримання мінських угод є єдиною можливістю врегулювання ситуації на Донбасі – Меркель, Олланд, Порошенко


Президент Франції Франсуа Олланд, канцлер Німеччини Ангела Меркель, президент України Петро Порошенко (зліва на право)
Президент Франції Франсуа Олланд, канцлер Німеччини Ангела Меркель, президент України Петро Порошенко (зліва на право)

Керівники Німеччини, Франції і України звернули особливу увагу на роль ОБСЄ у моніторингу за виконанням цих домовленостей

Берлін – Суворе виконання мінських угод є єдиною можливістю виходу з кризи на сході України. Таку спільну думку висловили після переговорів у Берліні канцлер Німеччини Анґела Меркель, президент Франції Франсуа Олланд та український лідер Петро Порошенко. Всі троє звернули особливу увагу на роль ОБСЄ у моніторингу за виконанням цих домовленостей.

Ще не закінчилися переговори у Берліні, а президент Франції уже заявив про необхідність наступної зустрічі у повному «нормандському форматі» – за участю Росії. При цьому Франсуа Олланд запевнив у підтримці Євросоюзом суверенітету України.

Хочу нагадати вам про відданість Франції, як і всього Європейського Союзу, незалежності, суверенітету і територіальній цілісності України
Франсуа Олланд

«У той час, коли наші країни налагодили партнерство для врегулювання конфлікту, який розриває схід України, хочу нагадати вам про відданість Франції, як і всього Європейського Союзу, незалежності, суверенітету і територіальній цілісності України у межах її кордонів, визнаних міжнародною спільнотою», – сказав Франсуа Олланд.

Переговори у Берліні розпочалися із привітання господаря зустрічі Анґели Меркель українському народу з Днем Незалежності. Вона запевнила, що Німеччина і Франція, як тільки зможуть, допомагатимуть українцям на складному шляху становлення. Канцлер прокоментувала і відсутність президента Володимира Путіна на цій зустрічі.

Ми хотіли втрьох обговорити ситуацію з точки зору України. Ми будемо підтримувати зв’язок із російською стороною. Ця тристороння зустріч не відбулася без відома Росії
Анґела Меркель

«Ми хотіли втрьох обговорити ситуацію з точки зору України. Ми будемо підтримувати зв’язок із російською стороною. Ця тристороння зустріч не відбулася без відома Росії. Переговори мають служити зміцненню «нормандського формату». Формат непорушний. Ми обговорюватимемо саме ті пункти, які наразі особливо нагальні», – підсумувала канцлер Німеччини.

Нагальними питаннями Анґела Меркель назвала припинення вогню на Донбасі, виведення важких озброєнь, звільнення всіх полонених, безпеку діяльності спостерігачів ОБСЄ на сході України. Особливу увагу вона приділила змінам у Конституції України, зауваживши, що щодо цього ще є розбіжності у думках з Росією. Вони не подолані на зустрічі юридичних експертів «нормандської четвірки» тиждень тому. Це питання – важливе з огляду на проведення демократичних виборів у регіоні. Відкритими залишилися також економічні питання, зокрема торгівлі України та Росії.

Альтернативи мінському процесу не існує – Порошенко

І Анґела Меркель, і Франсуа Олланд переконані у необхідності продовження переговорів у «нормандському форматі». Петро Порошенко звернув увагу на необхідність суворого виконання мінських угод, підтриманих у тому числі Росією.

Альтернативи мінському процесу не існує. Мінський процес, який базується на мирному плані, є цілком універсальним інструментом
Петро Порошенко

«Альтернативи мінському процесу не існує. Ми це казали у спільній заяві під час саміту НАТО 5 вересня торік. Ми це казали, коли підписували угоди 12 лютого 2015 року. Ми впевнені в тому, що мінський процес, який базується на мирному плані, є цілком універсальним інструментом», – сказав президент Порошенко.

Він також запевнив у виконанні Україною мінських угод, розповів про плани надання гуманітарної допомоги на Донбасі. Зокрема, будуть створені три гуманітарно-медичні центри, що значно полегшить життя українців на окупованих територіях. Буде забезпечена діяльність гуманітарних місій, а також відновлюються системи електро- і водопостачання. Щодо Конституції, то, на його думку, новий проект повністю відповідає узятим Україною зобов’язанням, а штучні вибори сепаратистів, заплановані на 18 жовтня і 1 листопада, становлять «крайню небезпеку», що є серйозною загрозою всьому мінському процесу.

Є розбіжності з Росією щодо виконання Києвом мінських угод – Меркель

Сепаратисти уже відреагували на заяви у Берліні. Один із лідерів «ДНР» Денис Пушилін назвав важливим сигналом заяви канцлера Німеччини Ангели Меркель про прихильність до мінських угод.

«Те, що ми почули і від Меркель, і від Олланда, що «Мінськ-2» є основою, – це важливо, важливий сигнал, але тепер важливіше домогтися від Києва виконання комплексу заходів і припинення імітації», – сказав Денис Пушилін.

Українські ж військові заявляють, що суворо дотримуються мінських домовленостей.

Водночас канцлер Німеччини Анґела Меркель після зустрічі з президентами України Петром Порошенком і Франції Франсуа Олландом звернула увагу, що з Росією немає згоди щодо оцінки виконання Києвом мінських домовленостей.

Існують розбіжності у поглядах із Росією, які треба подолати
Анґела Меркель

«Існують розбіжності у поглядах із Росією, які треба подолати», – сказала Меркель на прес-конференції у Берліні.

Вона додала, що на нещодавній дискусії юридичних експертів країн-учасниць «нормандської четвірки» з цього приводу не досягли спільної позиції. «Над цим треба далі працювати», – сказала канцлер.

Петро Порошенко, зі свого боку, згадавши про обговорення змін до Конституції України, які нині перебувають у процесі ухвалення, заявив: «Декілька днів тому тут, у Берліні експертні представники України, Німеччини і Франції були єдині у позиції, що ці зміни до Конституції постійні і повністю відповідають взятим на себе зобов’язанням». Четвертим учасником дискусії, що мали іншу думку, були експерти з Росії.

«Ми підтверджуємо неухильне дотримання всіх положень мінського формату. Ми домовилися використати найближчі нагоди, у тому числі в рамках міжнародних заходів, для того, щоб донести ці сигнали до Москви», – сказав президент України.

Керівники трьох із чотирьох держав «нормандської четвірки» зустрілися без участі президента Росії Володимира Путіна, щоб обговорити становище на сході України і шляхи його деескалації.

У четвер, 20 серпня, після завершення юридичних консультацій експертів України, Німеччини, Франції і Росії міністр закордонних справ Павло Клімкін заявив, що ці консультації підтвердили виконання Україною мінських домовленостей у повному обсязі.

Він нагадав, що самою метою цих консультацій було розтлумачити російській стороні той факт, що Україна виконала положення мінських угод стосовно конституційних змін, без ніяких обговорень самого змісту Конституції України чи процедури її ухвалення.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG