Доступність посилання

ТОП новини

Німеччина і Франція хочуть єдиного підходу в ЄС до біженців


Президент Франції Франсуа Олланд та канцлер Німеччини Анґела Меркель, 1 червня 2015 року
Президент Франції Франсуа Олланд та канцлер Німеччини Анґела Меркель, 1 червня 2015 року

Меркель і Олланд закликають виконувати закони ЄС і відсіювати економічних біженців

Канцлер Німеччини Анґела Меркель і президент Франції Франсуа Олланд закликали до єдиного підходу до кризи з мігрантами в Європейському союзі. Вони зустрілися в Берліні перед тим, як до них на переговори вже про становище в Україні приєднався український президент Петро Порошенко, щоб обговорити шляхи виходу з кризи. За даними європейських агенств, кількість мігрантів до європейських країн останнім часом збільшується.

Керівники Німеччини і Франції вважають, що частина проблеми з біженцями з-поза меж Євросоюзу полягає в тому, що вже наявне єдине законодавство ЄС щодо біженців не виконується в повному обсязі.

Ми маємо в Європі спільне законодавство про біженців, але воно нині не виконується
Анґела Меркель

«Європейська ситуація полягає в тому, що ми маємо в Європі спільне законодавство про біженців, але воно нині не виконується. Німеччина і Франція закликають країни-члени ЄС повністю виконувати його. Особливо йдеться про реєстрацію мігрантів, мінімальні стандарти їхнього розміщення й мінімальні стандарти медичної допомоги», – заявила Анґела Меркель після зустрічі з Франсуа Олландом.

На такі ж моменти у подоланні кризи з мігрантами звертав увагу і французький керівник Франсуа Олланд. При цьому він наголосив, що важливо також відсіювати біженців із регіонів воєн від тих, хто просто прагне кращого життя.

Треба прискорити створення центрів для біженців в Італії й Греції. І необхідно розрізняти тих, хто шукає притулку, і тих, хто просто прибуває як мігрант
Франсуа Олланд

«У першу чергу треба прискорити створення центрів для біженців в Італії й Греції. Абсолютно необхідно реєструвати тих, хто дістається наших берегів, щоб потрапити до Європи. І так само необхідно розрізняти тих, хто шукає притулку, і тих, хто просто прибуває як мігрант – це ми можемо зрозуміти, але не можемо прийняти», – сказав Олланд.

За його словами, Франція солідарна з Німеччиною в тому, що шукачів притулку треба «справедливо розподіляти» у країнах Європи, а просто нелегалів треба «з повагою повертати назад».

Меркель, зі свого боку, додала, що згодна з керівником Франції в тому, що Європейський союз має скласти єдиний перелік безпечних країн, біженців із яких у ЄС будуть швидко відправляти до країн походження.

За її словами, зволікати із втіленням усіх цих заходів не можна.

Біженці втікають до ЄС як від воєн, так і від поганого життя

Становище на кордонах Європейського союзу різко загострилося останніми місяцями. Євросоюз був змушений піти на термінові кроки після того, як у квітні в Середземному морі потонули, як вважають, близько 800 мігрантів тільки з одного затонулого переповненого судна, що прямувало до берегів Італії з Лівії.

Італійська берегова охорона повідомила, що минулої суботи вона врятувала рекордну кількість біженців – 4,400 тисячі осіб з 22 суден впродовж одного лише дня.

Саме Італія і Греція стають першими країнами ЄС для більшості тих, хто втікає від воєн на Близькому Сході і в Африці. За даними прикордонного агентства Євросоюзу «Фронтекс», протягом попереднього місяця до ЄС дісталися 107 тисяч мігрантів. Із них майже 21 тисяча прибула до самої лише Греції за один попередній тиждень, а протягом липня – 50 тисяч, що більше, ніж за весь минулий рік.

Але перебираються до Євросоюзу не тільки втікачі від воєн: у Німеччині, наприклад, 40 відсотків шукачів притулку – це біженці з Балкан, де важке економічне становище, але війни вже давно немає. За оцінками експертів, протягом цього року Німеччина прийме 800 тисяч шукачів притулку.

  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG