Доступність посилання

ТОП новини

Індексація для всіх неможлива, бюджет не витримає цього – економіст


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Порошенко пообіцяв найближчим часом знайти можливість для індексації доходів

Юрій Матвійчук

Київ – Компенсації втрати доходів, спричинених зростанням цін, залишилося чекати недовго. Президент Петро Порошенко пообіцяв найближчим часом знайти разом з урядом можливість для індексації зарплат і пенсій. А експерти не поспішають прогнозувати конкретні дати і називати розміри індексації, бо все, кажуть, залежить від стану економіки.

Індексація для всіх неможлива, бюджет не витримає цього – економіст
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:14 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Киянка Віта – мати-одиначка. На свого 10-річного сина отримує соціальну допомогу 380 гривень на місяць. Нині вона перебуває у декретній відпустці, то ж не уявляє, як на такі гроші утримувати дитину.

«Катастрофічно не вистачає ні на їжу, ні на одяг, вже не кажучи про виплати в школу. Не зрозуміло, як жити на такі гроші», – зазначає вона.

Індексацію, тобто збільшення соціальних виплат, зарплат і пенсій, українські можновладці періодично обіцяють, принаймні останні півроку. Заява президента Петра Порошенка, що прозвучала в його промові під час «Маршу незалежності», вкотре додає нужденним надії.

Тепер щодо індексації зарплат і пенсій. Ми спільно з урядом шукаємо і знайдемо найближчим часом можливість провести її якомога швидше
Петро Порошенко

«Тепер щодо індексації зарплат і пенсій. Ми спільно з урядом шукаємо і знайдемо найближчим часом можливість провести її якомога швидше», – сказав Порошенко.

Раніше представники уряду нарікали на брак коштів у бюджеті для проведення індексації.

За словами Порошенка, зараз є обережні підстави вважати, що економіка України подолала глибокий стрес, завданий війною. І за умов відсутності воєнної ескалації у найближчі місяці може відновитися економічне зростання.

Соціальні доходи зростуть після зупинення падіння

Опитані Радіо Свобода економісти стримано оцінюють можливість та обсяги підвищення реальних доходів громадян.

Олександр Пасхавер
Олександр Пасхавер

Економічні прогнози президент робив дуже обережно, розуміючи, що це вкрай потрібно, але радше висловлював свої надії, зауважив у коментарі Радіо Свобода економіст, позаштатний радник Порошенка Олександр Пасхавер.

Якщо більше не буде падіння, тоді дійсно ми зможемо думати – на фоні війни – про зростання соціальних доходів. Це повинно бути. Але все залежить від економіки
Олександр Пасхавер

«Якщо більше не буде падіння, тоді дійсно ми зможемо думати – на фоні війни – про зростання соціальних доходів. Всі розуміють, що це повинно бути. Але все залежить від економіки. Так, можна сказати, що останні кілька місяців падіння менше, але не можна сказати, що воно зупинилося», – зазначає експерт.

Ярослав Жаліло
Ярослав Жаліло

Безальтернативною назвав потребу індексації доходів населення інший експерт Ярослав Жаліло. На його думку, уряд мав би це зробити ще в середині року. Фахівець відкинув можливий негативний вплив індексації на зростання цін.

Якщо це буде прораховано відповідно до реальних можливостей бюджету і потреб підтримання якості життя малозабезпечених верств, то суттєвого інфляційного ефекту це не матиме
Ярослав Жаліло

«Якщо це буде виважений розмір, тобто прораховано відповідно до реальних можливостей бюджету і потреб підтримання якості життя малозабезпечених верств, то суттєвого інфляційного ефекту це не матиме», – каже Ярослав Жаліло.

Індексація лише для малозабезпечених

Олег Устенко
Олег Устенко

Згідно з чинним законодавством, індексація мінімальної зарплати тягне за собою пропорційне збільшення всіх бюджетних виплат відповідно до єдиної тарифної сітки. Цього не витримає бюджет і це може штовхнути країну в нову економічну прірву, вважає економіст Олег Устенко. У нинішній кризовий період, на його думку, доцільно проіндексувати лише мінімальні виплати на рівень інфляції, яка, як очікується, за підсумками року перевищить 50%.

Треба сконцентрувати допомогу, скажімо, матері, яка виховує одна дитину, або пенсіонерам, яким найскладніше і просто виживають зараз
Олег Устенко

«Провести індексацію для всіх просто неможливо, бюджет не витримає цього. Треба сконцентрувати допомогу, скажімо, матері, яка виховує одна дитину, або пенсіонерам, яким найскладніше і просто виживають зараз, а не колишньому держслужбовцю, який живе на пенсію 5-10 тисяч гривень», – пояснює експерт.

Держбюджетом поточного року в грудні запланована індексація зарплат і пенсій на 13%. Нині мінімальна зарплата в Україні становить 1218 гривень. Нещодавно соціологи вартість споживчого кошика оцінили у 5 тисяч гривень.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG