Доступність посилання

ТОП новини

Приватні кредитори можуть «забути» про 20% боргу. Україна просила про 40%


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Окрім цього, Україні ще можуть «заморозити» виплату відсотків за боргом на три-чотири роки – експерт

Україні та приватним кредиторам вдалось попередньо домовитись про списання 20% суми державних боргових зобов’язань. Про це повідомляє видання Financial Times із посиланням на власні джерела. Водноча, у Міністерстві фінансів поки не коментують цієї компромісної цифри, адже офіційно переговори тривають. Фінансові експерти вказують на те, що Україні також можуть «заморозити» виплату відсотків за боргом на три-чотири роки.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:53 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Після п’яти місяців переговорів Україна та приватні кредитори майже домовились про списання частини зовнішнього боргу на рівні 20%. Видання Wall Street Journal уточнює, що мова йде про загальну суму боргу приватним кредиторам в розмірі 19 мільярдів доларів. Раніше Україна просила про списання 40% позики. Натомість чотири великі власники облігацій під керівництвом інвестиційного фонду Franklin Templeton обіцяли забути лише про 5%. Водночас, за даними видання, угода ще не оформлена офіційно – її можуть підписати цього тижня.

Дарина Марчак, яка очолює прес-службу Міністерства фінансів, також підтвердила Радіо Свобода, що переговори тривають.

«Уряд України ще не ухвалив рішення. Умови обговорюються», – озвучила вона позицію відомства.

Для України принциповою є кредитоспроможність, тобто здатність обслуговувати та повертати борг. На цьому наголосили у відомстві ще напередодні візиту міністра фінансів Наталії Яресько 12 серпня до Сан-Франциско у США.

«На сьогоднішній день кредитори зосереджені тільки на ліквідності України, а не на вирішенні основних питань платоспроможності і загального боргового навантаження країни», – мовилось у письмовому коментарі Міністерства фінансів.

Міністр фінансів України Наталія Яресько та прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк під час бізнес-форуму у Вашингтоні. Липень 2015 року
Міністр фінансів України Наталія Яресько та прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк під час бізнес-форуму у Вашингтоні. Липень 2015 року

Загроза технічного дефолту залишиться через російські єврооблігації

Загалом інформація про списання 20% дублює прогноз західних експертів, яких на початку серпня опитало агентство Bloomberg.

Однією з умов компромісу може стати замороження виплати Україною відсотків на три-чотири роки. Так вважає керуючий партнер інвестиційної компанії СapitalTimes Ерік Найман.

«І от у сумі, – списання 20% боргу і невиплата відсотків, – дадуть Україні досить хороший перепочинок в обслуговуванні зовнішнього боргу на термін до чотирьох років», – говорить Найман.

Економіст Інституту Пітерсона Андерс Ослунд у своєму Твіттері назвав інформацію про 20% списання боргу «чуткою» і додав: «Схоже, мораторій не знадобиться. Ймовірно, все буде нормально».


Утім, за словами Еріка Наймана, питання технічного дефолту залишиться актуальним щодо російських єврооблігацій на суму трьох мільярдів доларів. Їх Україна має погасити в грудні, тоді уряд знову може заговорити про мораторій на виплату зовнішніх заборгованостей.

Після приватних кредиторів Україна має «розібратись» із боргом Росії

Найман додає, що угода з МВФ не прописує виплати боргу Росії на три мільярди доларів. Тому після успішних переговорів із західними кредиторами Київ повинен буде або почати офіційні переговори з Кремлем щодо реструктуризації, або оголошувати дефолт. У другому випадку козирем України стануть позови до Росії щодо Криму та Донбасу.

Міністерство фінансів України 24 серпня, за розкладом, виплатило купон єврооблігацій із погашенням в 2021 році в розмірі близько 60 мільйонів доларів. Про це повідомило агентство «Інтерфакс-Україна», посилаючись на власне джерело на фінансовому ринку. Водночас у відомстві не підтверджують і не спростовують інформації про виплату купона.

За даними уряду, на 27 липня зовнішній борг України оцінювався в 68 мільярдів доларів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG