Доступність посилання

ТОП новини

Ляшко не виключає, що в разі неухвалення змін до Конституції може розпастись коаліція


Олег Ляшко
Олег Ляшко

Лідер фракції «Радикальної партії» Олег Ляшко не виключає розпаду парламентської коаліції, якщо у Верховній Раді не набереться 300 голосів для ухвалення президентського законопроекту про внесення змін до Конституції щодо децентралізації. Про це він заявив в ефірі Радіо Свобода.

«Я не виключаю будь-якого розвитку подій, але за жодних умов ми не голосуємо за особливий статус для Донбасу», – сказав депутат.

​Ляшко також заявив, що фракція не збирається залишати парламентську більшість.

«Безумовно, ми з коаліції самі не збираємось іти. Добровільно ми самі з коаліції не вийдемо, навіть якщо нас будуть виносити звідти вперед ногами», – сказав він.

Президент України Петро Порошенко впевнений у тому, що у Верховній Раді достатньо голосів на підтримку змін до Конституції в частині децентралізації.

На 31 серпня заплановане позачергове засідання Верховної Ради, на якому мають розглянути у першому читання зміни до Конституції у частині децентралізації. Остаточно зміни планують ухвалити на наступній сесії Верховної Ради, яка почнеться вже наступного дня, 1 вересня. Для ухвалення змін до Конституції необхідно 300 голосів депутатів.

16 липня Верховна Рада проголосувала за направлення законопроекту на розгляд до Конституційного суду. 31 липня Конституційний суд визнав проект таким, що відповідає Основному закону.

Законопроект, зокрема, передбачає, що джерелом влади повинні стати місцеві громади, які самі будуть збирати податки і розподіляти бюджети. Обласні та районні адміністрації ліквідують, держава ж буде представлена на місцях інститутом префектів.

Як наголошував Порошенко, особливого статусу для Донбасу зміни до Конституції не передбачають.

XS
SM
MD
LG