Доступність посилання

ТОП новини

Захід має надати Україні зброю і боєприпаси – депутат Європарламенту


Штєтіна: Проблема Росії - вона не знає, де закінчуються її кордони
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:51 0:00

Яромір Штєтіна: війна Росії проти України – це і війна проти Європейського союзу

Європейський парламент має бути рішучішим, допомагаючи Україні. Хоча міжнародні партнери вголос називають дії Кремля на Донбасі агресією, втім для перемоги треба надавати зброю. Так вважає депутат Європейського парламенту від Чехії Яромір Штєтіна. В інтерв’ю Радіо Свобода він розповів, чому не вірить у мирні переговори з Росією.

ЗАВАНТАЖИТИ
Після територіального приєднання Криму, після намагань приєднати Донеччину та Луганщину, будуть інші області
Яромір Штєтіна

– Вацлав Гавел колись сказав, що Росія має проблему зі своїми кордонами – вона не знає, де її межі закінчуються. А Кремль наголошує на тому, що Україна належить Росії. Тому, гадаю, що після територіального приєднання Криму, після намагань приєднати Донецьку та Луганську область, будуть інші області. Залежить від того, яким способом українці оборонятимуться. Я був на Донбасі три тижні тому. Побував у Слов’янську з півночі, а з півдня у Маріуполі. Спілкувався з багатьма командирами добровольчих батальйонів. І знаю стовідсотково, що, наприклад, Маріуполь захистили хлопці, які там протистоять більшість армії супротивника. І я переймаюсь, якщо їм дадуть наказ відійти звідти, то Маріуполь може бути наступним містом, яке захоплять.

– У 1968 році західні країни, переважно, на словах критикували окупацію радянськими військами Чехословаччини. Наскільки зараз позиція Заходу щодо українських Криму та Донбасу подібна?

Європейський парламент тримається. Він чітко визначив, що дії російської армії, які підтримують сепаратистів – це агресія
Яромір Штєтіна

– Я можу сказати Вам, що про це думає Європейський парламент, тому що я є його членом, проте не можу говорити за всіх європейських політиків. Європейський парламент тримається. Він чітко визначив, що дії російської армії, які підтримують сепаратистів – це агресія. І це слово звучить у всіх резолюціях, які були досі ухвалені Європейським парламентом. Комуністи там намагаються підтримувати Москву та заважати дипломатичній лінії Європейського парламенту. Але ми поки тримаємося та показово засуджуємо агресію.

– В Україні часто критикують мінські угоди. Наскільки такі домовленості, на Вашу думку, вигідна стратегія?

Україна потребує виразної допомоги воєнного характеру. Це означає, слід постачати зброю і боєприпаси
Яромір Штєтіна

– Домовленість «Мінськ-1» мертва, «Мінськ-2» також. І будь-які наступні домовленості, які будуть спиратися лише на слова, будуть недієвими. Україна потребує виразної допомоги воєнного характеру. Це означає, слід постачати зброю і боєприпаси. Треба проводити спільні тренінги з арміями Європейського Союзу, зі збройними силами НАТО. І надавати, звісно, фінансову допомогу. Слід відмовитись від російської пропагандистської брехні. Вона є частиною великої та широкої гібридної війни Росії проти України, і таким чином, проти нас. Тому що це війна і проти Європейського Союзу.

Було би дуже добре, якби Європейський парламент мав ще більше сміливості, ніж зараз має. Там є дуже багато політичних сил, які взагалі не розуміють, про що йде мова. На противагу їм ми маємо свою групу однодумців-депутатів із країн колишнього Радянського блоку: прибалти, поляки, деякі чехи, деякі словаки. І ми намагаємося ділитися історичною пам’яттю із колегам з західних країн, які зовсім не розуміють, що означає радянська окупація та комунізм.

– Чи є, на Вашу думку, самостійними гравцями в конфлікті бойові угруповання Донбасу?

– Якби не було фальсифікації у російських ЗМІ, то не було би ні референдуму на Донбасі, нічого би там не відбувалося. Все це штучне середовище, створене професійними російськими спецслужбами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG