Доступність посилання

ТОП новини

Написати заяву і додати копію довідки про переміщення – переселенці зможуть проголосувати


«Це рішення насправді залежить від однієї людини – президента» – Тарута

Київ Активісти і депутати ініціюють ухвалення закону, який дасть змогу переселенцям (внутрішньо переміщеним особам) проголосувати на місцевих виборах 25 жовтня цього року. Відповідний законопроект вони зареєстрували у Верховній Раді. Згідно з документом, внутрішньо переміщені особи матимуть право взяти участь у виборах, якщо не пізніше, ніж за 15 днів до голосування, звернуться у Державний реєстр виборців із заявою про зміну адреси. Підставою для цього є копія довідки, що особа перебуває на обліку як переселенець. Свою ініціативу активісти пояснюють тим, що не можуть політичні мотиви переважати права людини і сподіваються, що можливість голосувати переселенці отримають вже за кілька тижнів.

Новий закон про місцеві вибори Верховна Рада ухвалила 14 липня цього року. Та його автори не передбачили можливості голосування для майже мільйона переселенців, які мають право голосу.​

Олександра Дворецька
Олександра Дворецька

​«Для мене важливо, що мені сказали ці 257 депутатів, які позбавили мене можливості обирати місцеву владу. Вони сказали, що я недостатньо знайома з місцевими проблемами, я скоріш за все оберу їм погану владу, я продам свій голос, адже не ціную його.

Я б навпаки порадила місцевим жителям запитати поради у переселенців за кого голосувати, щоб зробити правильний вибір
Олександра Дворецька

Але за останній рік переселенці побували в великій кількості державних установ. Вони зареєструвалися в органі соціального захисту, сходили і отримали штамп у Міграційній службі, влаштували дітей в школу, до дитсадку чи в університет. Вони мабуть іноді вже знають краще за місцевих жителів про ті проблеми, які тут існують. І я б навпаки порадила місцевим жителям запитати поради у переселенців за кого голосувати, щоб зробити правильний вибір», – обурюється кримчанка Олександра Дворецька з громадської ініціативи «Восток SOS».

Олександр Черненко
Олександр Черненко

Раніше депутат «Блоку Петра Порошенка», колишній голова Комітету виборців України Олександр Черненко у коментарі Радіо Свобода пояснював: депутати вирішили забрати у переселенців право голосувати, щоб попередити фальсифікації на виборах.

Організовано їх можуть привезти, вони проголосують і можуть спотворити результати виборів
Олександр Черненко

«Я був в Новопсковську – це Луганська область. Там зареєстровано три тисячі переселенців. З них реально у Новопсковську проживають триста, а інші дві з половиною тисячі живуть на окупованій території і тільки приїжджають туди за пенсією. Відповідно, так само організовано їх можуть привезти, вони проголосують і можуть спотворити результати виборів», – аргументував депутат.

У відповідь на таку репліку Олександра Дворецька зазначає, що «каруселі» через лінію розмежування організувати кандидатам буде набагато дорожче, ніж на вільній території.

«Давайте уявимо, що таке переселенці, яких теоретично хочуть купити і вивезти з Донецька, щоб вони проголосували. Це лінія розмежування, для якої треба отримати перепустку, до якої треба через 15 днів повернутись, а потім приїхати заново, щоб проголосувати. Напевно, це буде дорожче тим кандидатам, які хочуть підкупити виборців, аніж, наприклад, роздати гречку», – припускає вона.

На тому, що політичні права людини повинні стояти вище за виборчі амбіції певних партій, наголошують і у громадянській мережі «Опора». Заручившись підтримкою низки депутатів, ця організація підготувала законопроект. Відповідно до нього, мільйону переселенців надається право (половина з них проживає на території Донецької і Луганської областей) голосувати не за місцем реєстрації, а за фактичним місцем проживання.

Кожна особа переселенець матиме змогу за 15 днів до дня голосування звернутися до органів ведення реєстру за місцем фактичного проживання і подати особисту заяву з проханням змінити виборчу адресу
Олександр Клюжев

«Ми пропонуємо внести зміни до законів України «Про місцеві вибори», «Про державний реєстр виборців» та «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб». Тобто, кожна особа переселенець матиме змогу в певний строк, а саме за 15 днів до дня голосування, звернутися до органів ведення реєстру за місцем фактичного проживання і подати особисту заяву з проханням змінити виборчу адресу», – пояснює механізм аналітик «Опори» Олександр Клюжев.

Правдивість довідки переселенця, копію якої додають до заяви про зміну місця голосування, будуть перевіряти уповноважені органи (Міграційна служба та міліція). А от повторно змінити місце голосування людина зможе лише через рік. Ті ж переселенці, які за останні півроку не зареєструвались у відповідних органах, голосувати не зможуть.

Механізм голосування переселенців згідно з законопроектом №2501А-1
Механізм голосування переселенців згідно з законопроектом №2501А-1

Спрогнозувати, скільки виборців із Донбасу захоче скористатись своїм правом голосу завдяки новим змінам до законодавства, аналітики поки не беруться, але як приклад наводять статистику з останніх парламентських виборів.

Ольга Айвазовська
Ольга Айвазовська

«На останніх парламентських виборах близько 30 тисяч громадян, які мають статус ВПО, скористались правом голосу і процедурою зміни місця голосування. Тобто, кількість була невелика. – ілюструє координатор виборчих програм громадської мережі «Опора» Ольга Айвазовська і додає: ми розуміємо, що є дуже велика протидія цьому, але ми будемо звертатись до міжнародної спільноти, яка в різний спосіб надаватиме підтримку цій ініціативі і сподіваємось, що Верховна Рада відкриє очі і керуватиметься Конституцією, а не інтересами певних суб’єктів виборчого процесу».

Ініціатори законопроекту очікують, що Верховна Рада проголосує його в середині вересня, але наголошують, що остаточне рішення – за президентом Петром Порошенком.

Сергій Тарута
Сергій Тарута

«Це рішення насправді залежить від однієї людини – від президента. І президент повинен для себе прийняти дуже важливе рішення: або він, як гарант Конституції, забезпечує ці гарантії, або ж він повинен чесно сказати, що бачить якісь обставини, які не дозволяють голосувати цим людям. Тоді я подивлюсь на реакцію заходу і чи буде консенсус з цього питання всередині країни чи ні. Якщо ж він дасть команду парламентській коаліції, то вона проголосує», – висловлює упевненість позафракційний депутат, екс-голова Донецької ОДА і співавтор законопроекту Сергій Тарута.

Тим часом депутати Віктор Бондар та Віталій Хомутиннік із партії «Відродження» вже зареєстрували схожий законопроект під номером 2501а. Відповідно до нього, змінити місце голосування переселенець зможе без зміни виборчої адреси.

«Ця процедура для місцевих виборів не притаманна і тому ми виступаємо проти. Не може одна людина вважати себе такою, яка відноситься до декількох територіальних громад і голосувати в різних місцях на декількох місцевих виборах. Тут має бути деполітизований системний підхід, щоб це було вирішено надовго, щоб це не спричинило складнощів для виборчого процесу і щоб самі переселенці не були розчаровані тією процедурою, яка їм запропонована законодавцем», – аналізує Олександр Клюжев.

Місцеві вибори в Україні відбудуться 25 жовтня цього року. А передвиборча кампанія до них стартує 5 вересня.

Тим часом лідер угруповання «ЛНР» Ігор Плотницький заявив про намір провести «місцеві вибори» на підконтрольній території Луганщини 1 листопада цього року. А у «ДНР» зазначили, що у них такі «вибори» відбудуться 18 жовтня.

На цю ж тему:

14.08.2015
Там, де стріляють, місцеві вибори радять відкласти

ЦВК радиться з військово-цивільними адміністраціями щодо виборів на Донбасі далі

19.08.2015
Еліти Донбасу демонструють подвійну лояльність – Віталій Кулик

За даними експерта, лише 30% звільнених територій покриті українськими телеканалами далі
21.08.2015
Коли голосуватиме Донбас?

Деяким районам Донеччини на місцевих виборах пропонують голосувати на місяць пізніше, ніж решті України. В «Опоблоці» ще раніше заявили про «політичну провокацію» далі
  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG