Доступність посилання

ТОП новини

Вирок став помстою Сенцову за проукраїнські погляди (світова преса)


«Поняття «братні народи» щодо росіян і українців за умов анексії Криму Росією та підтримки сепаратистів на сході України, стало просто гротескним»

Вирок українському кінорежисеру Олегові Сенцову в Росії став помстою за його проукраїнські погляди, пише британський часопис The Guardian. Віденський Kurier розповідає про День Незалежності України і про завантажений день українського президента Петра Порошенка. Британське консервативне видання The Daily Telegraph розповідає про побоювання щодо повернення до широкомасштабної війни на Донбасі.

«Олега Сенцова засуджено за планування терористичних нападів, проте опоненти кажуть, що цей вирок став помстою за його проукраїнські погляди», – написав британський часопис The Guardian у статті «Російський суд ув'язнює українського кінорежисера на 20 років за звинуваченням у тероризмі».

Видання наголошує, що російський суд оголосив 20-річний вирок кримському режисерові на тлі критики цього сфабрикованого судилища, яке також називали повним фарсом. Сенцова, а також Олександра Кольченка, якого ув’язнили на 10 років, звинуватили у плануванні терористичних актів у анексованому Росією Криму. Коли підсудним оголосили вирок, вони заспівали гімн України.

The Guardian зазначає, що судовий процес був просто повний невідповідностей і похибок. На додаток, 39-річний Сенцов заявив, що він зазнав тортур від росіян, тоді як прокурори вирішили не зважати на його синці та подряпини і сказали, що це був, очевидно, наслідок прихильності підсудного до садомазохістських статевих стосунків. У той таки час головний свідок на процесі відмовився від своїх свідчень просто у залі суду, додавши, що з нього їх вибили із застосуванням тортур.

Видання додає, що низка відомих міжнародних кінорежисерів, включно з Кеном Лоучем, Майком Лі та Вімом Вендерсом оприлюднили відкритого листа президентові Росії Володимиру Путіну, закликаючи до звільнення Олега Сенцова та проведення розслідування щодо можливого застосування тортур проти українського режисера.

Віденська газета Kurier опублікувала статтю «Київ відзначає 24 роки незалежності від Росії». У матеріалі мовиться, що вся Україна святкувала День Незалежності, а беручи до уваги ескалацію напруженості на сході, цей день став доволі емоційним для переважної більшості українців.

Віденське видання також зауважило, що президент України Петро Порошенко у цей день мав купу роботи. Зранку президент був присутній на параді і перебував в оточенні людей у центрі Києва, по обіді він відбув до Берліна для консультацій з канцлером Німеччини Анґелою Меркель та президентом Франції Франсуа Олландом, де під час тристоронньої зустрічі обговорювали мінські угоди про припинення вогню на Донбасі, яка, втім, існує лише на папері.

Kurier також повідомляє, що Росія розмістила 50 тисяч військових біля кордону з Україною. У зоні бойових дій, пише газета, перебуває 40 тисяч вояків, з яких 9 тисяч є російськими військовими. Часопис також додає, що бойовики мають на озброєнні 500 російських танків, 400 одиниць артилерії та 950 бойових машин піхоти, доставлених через кордон із Росії.

Австрійський часопис завершує, що таке розповсюджене раніше поняття як «братні народи», що використовувалось стосовно українців та росіян, нині, за умов російської анексії Криму та підтримки сепаратистів на сході України, стало просто гротескним.

Британське видання консервативних кіл The Daily Telegraph опублікувало статтю, яка має заголовок «Росія надсилає більше війська до східної України, тоді як лідери збираються на кризовий саміт». У матеріалі мовиться, що лунає дедалі більше побоювань щодо повернення до широкомасштабної війни на сході України після того, як президент України Петро Порошенко звинуватив Росію у надсиланні нових підрозділів та озброєнь на схід України.

Часопис посилається на слова президента України, який, однак, вважає, що третій, підтримуваний Росією, широкомасштабний наступ бойовиків є малоймовірним тому, що українське військо помітно покращило свої бойові можливості, а також з причини побоювань Росії щодо можливого запровадження подальших міжнародних санкцій проти Москви за агресію в Україні.

«Ворог знає, що ми готові відповісти і ціна ескалації для Росії буде занадто високою», – цитує президента України The Daily Telegraph.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG