Доступність посилання

ТОП новини

Мінські перемови приречені на невдачу – експерт


Український військовий на позиціях в Опитному, Донеччина (архівне фото)
Український військовий на позиціях в Опитному, Донеччина (архівне фото)

Попри зустріч в Мінську щодо врегулювання конфлікту на Донбасі, бойові дії в зоні АТО лише посилюються

Переговори щодо врегулювання конфлікту на Донбасі, які тривають в Мінську, поки що не позначилися на активності бойових дій. Представники обох сторін протистояння заявляють про збільшення кількості обстрілів та нарощування сил противником поблизу лінії фронту. Навіть у порівнянні з липнем, ситуація в зоні АТО значно погіршилась.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

За останню добу в зоні АТО загинуло двоє військовослужбовців, ще 10 зазнали поранень. Загалом бойовики здійснили 92 обстріли української території. Найчастіше били з мінометів – 37 разів. Окрім того, на півдні зони АТО поблизу села Новотроїцьке позиції українських військових намагалась обійти диверсійно-розвідувальна група сепаратистів.

За словами речника сектору «М» Ярослава Чепурного, наразі на цій ділянці фронту не фіксують зменшення активності бойових дій. Якраз навпаки, пояснює представник штабу, в порівнянні з попереднім місяцем кількість обстрілів значно зросла. Бойовики знову активно використовують артилерію, заборонену мінськими домовленостями.

«Переважна більшість тієї шкоди, яку вони завдають і українським військовим, і мирним мешканцям – це від вогню їх важкої артилерії. Це артилерія важкого калібру. Це артилерія калібру 152 та 122 міліметри», – повідомив Чепурний.

Українські військові готуються до наступу – Басурін

Едуард Басурін
Едуард Басурін

У свою чергу сепаратисти звинувачують українську сторону у підготовці до наступу. Едуард Басурін, представник «міністерства оборони ДНР», заявляє, що українські військові за минулу добу 30 разів порушили режим припинення вогню. Загалом, за його словами, було випущено більше ста мін та 85 артилерійських снарядів. Поранення отримав один представник самопроголошеної «республіки».

Також, за інформацією Басуріна, армійці стягують значні сили до лінії розмежування. Так, тільки в населений пункт Часів Яр, що неподалік Артемівська, перекинули майже чотири тисячі бійців, шістдесят танків та іншу бронетехніку.

«Розвідка збройних сил Донецької народної республіки продовжує фіксувати факти концентрації особового складу і військової техніки збройних сил України біля лінії розмежування. Противник продовжує заходи з нарощування ударних угрупувань для наступу. Відзначається збільшення кількості обстрілів з боку карателів по мирних містах та селах республіки», – заявив представник «міністерства оборони» угрупування «ДНР» Басурін.

Тривалість затишшя в зоні АТО залежить від паритету сил – експерт

На думку військового експерта, директора військових програм Центру Разумкова Миколи Сунгуровського, формат мінських зустрічей не має шансів на досягнення позитивного результату. Більше того, в зоні АТО цілком ймовірна чергова ескалація, а тимчасове затишшя викликане підвищенням бойової готовності українських збройних сил, до якого сепаратисти не були готові.

Микола Сунгуровський
Микола Сунгуровський

«Мінські перемови з самого початку були приречені на невдачу, бо в одні домовленості внесені питання оперативні, які стосуються військових, і питання внутрішньополітичного устрою України. Час цього затишшя залежить від паритету сил. І від того, наскільки нам вдасться утримати цей паритет, а тут має значення і надання нам Заходом оборонних озброєнь, і буде залежати час цього перемир’я, яке можна використати для мирних перемов», – вважає експерт.

Водночас представник угруповання «ДНР» на переговорах в Мінську Денис Пушилін заявив, що на переговорах Тристоронньої контактної групи можливе парафування документа про відведення від лінії розмежування зброї калібром менш ніж 100 міліметрів.

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG