Доступність посилання

ТОП новини

Набір до Національної поліції має бути прозорим і публічним – правозахисник


«Донині на сайті МВС ніколи не було вакансій, окрім вакансій неатестованого вільного складу»

Оксана Лісна

Київ – Українці пропонують запровадити чіткі правила для відбору до Національної поліції. Зокрема, правозахисник Олег Мартиненко з Центру досліджень правоохоронної діяльності пропонує зробити конкурсний відбір максимально прозорим і зрозумілим. З конкретними пропозиціями команда Мартиненка звернулася до МВС, але відповіді поки що не отримала.

ЗАВАНТАЖИТИ

Олег Мартиненко вважає, що його ініціатива стане також однією з головних антикорупційних процедур для реформування складу поліції. Наприклад, інформацію про оголошення конкурсу, прийняття і розгляд документів від кандидатів мають розміщувати на сайті Національної поліції. Обговорювати їх треба також в онлайн-режимі, що дозволить громадськості спостерігати за процесом набору до Національної поліції, зазначив правозахисник.

Олег Мартиненко
Олег Мартиненко

«Основи нашого проекту включають конкурсний та відкритий реєстр всіх вакансій, які є в органах внутрішніх справ і в Національній поліції. До цього на сайті МВС ніколи не було вакансій, окрім вакансій неатестованого вільного складу, цивільних спеціалістів або державних службовців» – повідомив журналістам Мартиненко.

За словами Мартиненка, на стадії розгляду документів діятиме поліцейська комісія, куди входитимуть як фахівці МВС, так і щонайменше двоє представників громадськості.

«Для рівня міністерства це представники громадськості, яких рекомендує сам омбудсмен із числа відомих правозахисників і громадських діячів. Ця комісія оцінюватиме, які документи отримано і, головне, перелік цих документів буде висвітлюватися на сайті МВС. Комісія в онлайн-режимі зможе дивитися на коментарі і щодо тієї чи іншої кандидатури», – пропонує правозахисник.

Після відбору кандидати проходитимуть спеціальну перевірку, яку проводитиме інспекція особового складу, або служба внутрішньої безпеки. Також у кандидатів перевірятимуть стан здоров’я за медичними показниками, фізичний стан кандидата, проводитимуть психологічне вивчення. І лише тоді відбудеться іспит, зафіксований на відео, та співбесіда, розповів журналістам про свої пропозиції Олег Мартиненко.

У МВС кажуть, що пропозицій не отримували

До МВС такі громадські ініціативи поки не доходили. Артем Шевченко, речник МВС України, зазначив у розмові з Радіо Свобода, що наразі з цими ініціативами не ознайомлений.

«Я не знайомий з цією ініціативою, мені треба ознайомитися з нею, і тоді я зможу прокоментувати. Я її перед очима зараз не бачу. Пояснювати мені не треба, мені треба побачити це у першоджерелі», – зазначив Шевченко.

Олег Мартиненко сподівається, що розроблений ним і його колегами проект у МВС приймуть за основу. Тим більше, що, за словами правозахисника, всі положення написані «міліцейською мовою», з урахуванням всіх міліцейських стандартів.

Досі відбір у поліцію відбувається без залучення громадськості. Усі охочі потрапити до лав нової поліції повинні заповнити відповідні паперові анкети, які вони мають можливість отримати у місці відбору. Відбір відбувається на конкурсній основі.

Нова поліція вже запрацювала у Києві, Львові й Одесі. У найближчі місяці її запустять у низці інших українських міст.

(Зліва направо) Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков, його перший заступник Ека Згуладзе, президент України Петро Порошенко та голова Одеської облдержадміністрації Міхеїл Саакашвілі під час церемонії складання присяги нової патрульної поліції. Одеса, 25 серпня 2015 року
(Зліва направо) Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков, його перший заступник Ека Згуладзе, президент України Петро Порошенко та голова Одеської облдержадміністрації Міхеїл Саакашвілі під час церемонії складання присяги нової патрульної поліції. Одеса, 25 серпня 2015 року

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG