Доступність посилання

ТОП новини

Зона бізнесу: чорнобильський ліс на експорт (розслідування)


Чи треба дивуватись, якщо ваша тумба під телевізор випромінює радіацію?

Деревину із Чорнобильської зони реалізують за заниженими цінами і частину відправляють на експорт. Про це йдеться у програмі «Схеми», проекті Радіо Свобода і «Першого суспільного» телеканалу.

Загальна площа зелених насаджень зони відчуження складає близько 140,6 тисяч гектарів. Лісовим багатством опікується комплекс лісового господарства «Чорнобильська пуща». Основне завдання створеного ще у 90-х підприємства – не дати радіонуклідам вийти за межі їх первинного розповсюдження.

Просто так у зоні ліс рубати заборонено. Адже зелені насадження вберігають світ від поширення радіації. Оскільки територія забруднена не суцільно, а плямами, при санітарних рубках ліс обов’язково проходить радіологічний контроль.

Щоб вивезти деревину на подальший продаж, потрібен пропуск від керівництва зони відчуження. Коли всі документи перевірили, а копії залишили на контрольно-пропускних пунктах, вантажівки з деревиною можуть покидати межі зони відчуження.Так відбувається цілком законна торгівля чорнобильським лісом.

Але у зоні відчуження всюди є сліди того, що існує також і незаконна торгівля, «сірий» обіг лісу. Його обсяги важко проконтролювати, як і те, наскільки цей ліс чистий від радіації. Журналісти викрили основні рецепти успішного бізнесу з продажу чорнобильського лісу.

Рецепт перший. Підпалити, щоб зрубати

Цього року у Чорнобильській зоні було декілька масштабних пожеж. Ліс горів по кілька тижнів. Після пожеж залишається сотні гектарів роботи для лісорубів. Розслідуванням пожеж займається Міністерство внутрішніх справ. Результатів ще немає, але керівник парламентського комітету з питань екології Микола Томенко каже, що ліс підпалили спеціально: «У мене немає сумніву, чому виникають пожежі під Чорнобилем: бо це спроба заховати незаконну вирубку лісу всього-на-всього».

«Думаю, це абсурд, ми втратимо величезні ресурси, які потім не відновимо. І згарники дуже швидко псуються. І йде розповсюдження шкідників. Ми зараз стягуємо всі ресурси для того, щоб зрубати цей ліс, потім насадити на цьому місці новий ліс. Тут більше проблем з цим лісом, такий резонанс, фактично міжнародний... ці пожежі. Говорити можна все», – каже Ярослав Лозовий, директор комплексу лісового господарства «Чорнобильська пуща».

Рецепт другий. Приховати походження деревини

Теоретично, саме на кордоні зони відчуження, можна побачити необлікований ліс, який вивозять із зони. Але це не так просто. Декілька днів знімальна група програми «Схеми» (проект Радіо Свобода і «Першого суспільного» телеканалу) чергувала на основних контрольно-пропускних пунктах зони. Варіантів уникнути небажаних спостерігачів у ділків безліч. Адже вздовж значної частини периметру Чорнобильської зони, де проходить кордон, відсутня будь-яка огорожа.

Місцеві тут налякані, відверто про схеми вивозу лісу на камеру говорити відмовляються. Побоюються за власне життя. Але без камер з’ясувати, що відбувається з необлікованим лісом дуже просто. Походження деревини в транспортних накладних відразу за межами зони змінюють і далі в документах ліс проходить зовсім не як такий, що вирубувався в забрудненій зоні відчуження.

Рецепт третій. Продати за безцінь

Після санітарних рубок чорнобильський ліс реалізують у промислових об’ємах. Аукціон на купівлю чорнобильського лісу, який організовує ліцензована приватна біржа, виграє невідома на ринку фірма. Ціна, яку вона сплачує за ліс, вдвічі менша, ніж у інших лісництвах. Остап Єднак пояснює таку ситуацію бажанням отримати надприбутки на рівному місці.

«Ціни просто смішні! Це, мабуть, навіть нижче собівартості. Цілком можливо, що оформляються підробні документи або серія посередників. Таким чином ховаються сліди, що це чорнобильський ліс – і деревина іде на експорт, і фірми отримують просто надприбутки. Оскільки ми бачимо, що сума угод – близько шести мільйонів гривень, якщо ця деревина піде на експорт, ще отримають відшкодування ПДВ, а продано буде в два, а то й більше разів (дорожче – ред.) з прибутком», – обурюється Остап Єднак.

Керівництво фірми – переможці аукціону – ТОВ «Дружба-М» на час виходу цього матеріалу в ефір не прокоментувало «Схемам» питання, пов’язані з торгівлею чорнобильським лісом.

«Попит на чорнобильський ліс дуже обмежений – це не факт того, що ми можемо сказати, що проведений радіологічний контроль, але сам ліс був вирубаний у зоні відчуження. Я думаю, що на нього попит впаде в рази», – пояснює Ярослав Лозовий, директор комплексу лісового господарства «Чорнобильська Пуща».

Рецепт четвертий. Змішати з чистим лісом

Дуже часто ліс із зони відчуження просто змішують з деревами, які ростуть на офіційно чистих територіях. Так, наприклад, за словами робітників, відбувається на складі лісництва у Радчі. Згідно з даними реалізації цього лісового господарства, як за прямими експортним контактами, так і через посередників, деревину відправляють до Угорщини, Румунії, Польщі, Туреччини та інших країн.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG