Доступність посилання

ТОП новини

Адвокати Януковича побачили порушення у справах проти нього


Віктор Янукович (ліворуч) та президент Росії Володимир Путін. Архівне фото
Віктор Янукович (ліворуч) та президент Росії Володимир Путін. Архівне фото

Захисники екс-президента говорять, що розслідування «справи Майдану» призупинили, ГПУ спростовує

Київ – «Справу Майдану», за якою обвинувачують екс-президента Віктора Януковича, тимчасово зупинили через припинення міжнародного розшуку, заявляють адвокати колишнього глави держави. Окрім того, вони звинувачують слідство в упередженості і в тому, що проти їхнього підзахисного навмисне порушили кілька справ, щоб засудити бодай за однією з них. Генпрокуратура ці заяви спростовує. Частина експертів-правників наголошує, що колишній глава держави не може вважатися невинуватим у подіях на Майдані, бо за Конституцією він тоді відповідав за ситуацію в державі .

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:57 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Генеральна прокуратура припинила слідство проти колишнього президента України Віктора Януковича за кримінальним провадженням про події на майдані Незалежності в Києві з листопада 2013 року по лютий 2014 року, заявив його адвокат Віталій Сердюк.

«Справа щодо Майдану проти Віктора Януковича слідством зупинена. Де-факто, від 2014 року розслідування проти Януковича у справі і слідчі дії щодо нього у цій справі не провадяться. Притому, що це найбільш резонансна справа, по ній дуже багато загиблих, дуже багато потерпілих. Суспільство має знати правду, суспільство має знати відповідь, чому до цього часу в цій справі не поставлена крапка», – сказав адвокат.

Він додає, що слідчі ГПУ в цій та інших справах проти екс-президента припустилися порушень, а саме: писали Януковичу на неіснуючу адресу, не вручали повідомлення про підозру, відмовлялися порушувати справу про нібито замах на його підзахисного.

Протистояння на майдані Незалежності. Київ, 20 лютого 2015 року
Протистояння на майдані Незалежності. Київ, 20 лютого 2015 року

За словами адвоката, Віктор Янукович наполягає на оприлюдненні фактів, які зібрало слідство у «справі Майдану», і хоче брати участь у допиті в режимі відеоконференції – або якщо слідчий приїде до Ростова, за адресою, яку Янукович вкаже.

На уточнююче запитання Радіо Свобода Віталій Сердюк зауважив, що він, як адвокат, не довіряє українським слідчим та судовій системі, що в Україні є загроза життю Віктора Януковича, і тому він воліє, щоб українські слідчі допитували його в Ростові, де він зараз живе. Водночас Сердюк запевнив, що його підзахисний виконає рішення українського суду в його справі, «якщо воно буде законним, справедливим, а не політично мотивованим».

«Справа не припиниться, поки не буде вироку і Янукович не сяде» – Шокін

Слідство стосовно екс-президента Віктора Януковича у справі причетності його до подій на Майдані зупинили через оголошення його в розшук, повідомляє «Укрінформ», посилаючись на свої джерела у Генпрокуратурі.

Віктор Шокін
Віктор Шокін

Є велика кримінальна справа щодо Майдану, її розслідують. Відносно Януковича справа виділена в окреме провадження, і слідство зупинили на вимогу Кримінально-процесуального кодексу через розшук підозрюваного, зазначив працівник ГПУ, якого інформагенція не називає. Пізніше перебіг справ щодо Януковича прокоментував генпрокурор Віктор Шокін.

За його словами, слідство щодо екс-президента Віктора Януковича у «справі Майдану» не припинялося, також триває процедура заочного його засудження за іншим обвинуваченням. Шокін зазначив, що якщо захист Януковича повідомить його реальну адресу в Росії, ГПУ напише повторний запит у правоохоронні органи Росії з проханням затримати екс-президента та передати Україні.
«Ніколи не буде зупинене слідство у «майданівських справах», поки всі, хто винен, не будуть покарані. Це однозначно. І вже зараз іде заочне засудження Януковича. Слідство не зупиниться, поки не буде вироку і Янукович не буде у вʼязниці», – наголошує Шокін.
Крім того, генпрокурор спростував заяву адвоката Януковича про те, що Генпрокуратура нібито не робила запитів щодо нинішнього перебування екс-президента.

Адвокат: Янукович не винен, бо сам не вбивав людей
Адвокати Януковича стверджують, що він не може вважатися винним у вбивствах на Майдані, зокрема тих, у скоєнні яких звинувачують представників МВС – попри заяви слідчих, політиків та громадськості в тому, що він віддавав накази про застосування сили на Майдані.

«Людина не може вважатися винною в злочинах, які скоювали інші люди», –наголосив Сердюк.

Ця теза суперечить Конституції України, оскільки президент є відповідальним за ситуацію в державі, доводить Радіо Свобода шеф-редактор видання «Юридичний вісник України» Віктор Ковальський. Він посилається на Конституцію України.

«Можемо говорити про принцип «презумпції винуватості» представників державної влади. Вона діє в багатьох розвинених державах. Так, екс-президента Франції Франсуа Міттерана позбавили права обіймати державні посади через підозру в незаконному збагаченні. В Україні цей принцип закріплений у статті 3 Конституції України: «влада відповідає за ситуацію в державі» зокрема, щодо дотримання прав людини. За цією нормою не можна вважати Віктора Януковича невинуватим у подіях на Майдані. Він має нести якщо не кримінальну, то політичну відповідальність», – пояснює правник.

27 липня Печерський районний суд виніс рішення, яким задовольнив клопотання Генпрокуратури про початок процедури заочного засудження Януковича. Генпрокуратура викликала Януковича на допит, однак він не з’явився, натомість до прокуратури прийшли його адвокати.

Як повідомляли в Генпрокуратурі, проти колишнього президента України загалом порушено п’ять кримінальних проваджень: щодо «Межигір’я», Сухолуччя, злочинів на Майдані, злочинної організації, «Укртелекому». Справою, за якою Януковича оголосили в міжнародний розшук, є саме справа щодо «Укртелекому».

Наприкінці липня Інтерпол зняв інформацію про міжнародний розшук Януковича зі свого сайту – після того, як британські адвокати екс-президента оскаржили рішення про розшук. Українські правоохоронці наголошують, що інформація з сайту Інтерполу знята тимчасово, для додаткової перевірки, і це не означає, що Януковича взагалі не шукатимуть.

Віктор Янукович утік із України в лютому 2014 року після масових розстрілів протестів на майдані Незалежності в Києві. Відтоді він переховується на території Росії, яка не відповідає на запити України про його екстрадицію.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG