Доступність посилання

ТОП новини

Луценко: зміни до Конституції щодо децентралізації ухвалять після місцевих виборів


Юрій Луценко
Юрій Луценко

Глава фракції партії «Блок Петра Порошенка» Юрій Луценко заявляє, що в другому читанні законопроект про внесення змін до Конституції розглянуть після місцевих виборів.

За словами Луценка, 31 серпня, коли у Раді запланований розгляд цього законопроекту у першому читанні, будуть складнощі.

«Буде складна ситуація. За нашими даними, «Опозиційний блок» отримав меседж зі свого зовнішнього центру управління, щоб не голосувати за зміни до Конституції, тому кількість голосів скоротиться. Серйозно коливаються позафракційні, радикально налаштовані дві фракції – «Самопоміч» і «Радикальної партії» – проти», – зазначив депутат.

16 липня Верховна Рада проголосувала за направлення на розгляд до Конституційного суду президентського законопроекту змін до Конституції в частині децентралізації.

31 липня КСУ визнав таким, що відповідає Основному закону, цей законопроект. На початку серпня до Верховної Ради надійшов висновок Конституційного суду.

Раніше в Адміністрації президента очікували, що депутати ухвалять документ до місцевих виборів 25 жовтня.

Законопроект передбачає, що джерелом влади повинні стати місцеві громади, які самі будуть збирати податки і розподіляти бюджети. Обласні та районні адміністрації ліквідують, держава ж буде представлена на місцях інститутом префектів.

Як говорив у своєму виступі перед голосуванням президент України Петро Порошенко, жодного особливого статусу для Донбасу зміни не передбачають.

XS
SM
MD
LG