Доступність посилання

ТОП новини

В адміністрації президента представили докази збройної агресії Росії проти України


В адміністрації президента України представили докази збройної агресії Росії проти України, які там назвали незаперечними.

Заступник голови адміністрації президента Андрій Таранов і голова Служби безпеки України Василь Грицак представили журналістам підтвердження участі Збройних сил Росії в бойових діях на Донбасі та порушень мінських домовленостей, які зібрала українська розвідка і, за їхніми словами, підтвердили розвідки інших іноземних країн-партнерів України.

За словами українських силовиків, які наводить прес-служба президента, протягом літа цього року відбулись кардинальні зміни в характері російської участі у воєнних діях на сході України: Збройним силам України тепер протистоять не об’єднані російсько-сепаратистські угруповання, як це було на початку російської агресії, а структуровані військові підрозділи регулярної армії Росії. При цьому, нагадали силовики, режим у Кремлі продовжує категорично заперечувати причетність Росії до конфлікту на сході України, а також участь у ньому російських Збройних сил та спецслужб.

Зокрема, за інформацією голови СБУ, на окупованій території Донбасу військове керівництво Росії завершило створення потужного окупаційного сухопутного з’єднання, основу якого становлять два армійські корпуси, які готові до проведення активних наступальних дій, але вивчають проведення оборонних операцій. Загальне оперативне керівництво цим угрупованням, а також координацію його дій безпосередньо здійснює Генеральний штаб Збройних сил Росії, заявляє Василь Грицак. За формування, комплектування, підготовку та логістику російсько-окупаційних військ на Донбасі відповідають штаб Південного військового округу та 12-е командування резерву. Штаби 1-го та 2-го армійських корпусів здійснюють безпосереднє управління діями підпорядкованих їм частин, штаб 1-го корпусу розміщений у Донецьку, 2-го – в Луганську.

«Таким чином, силам АТО протистоять повноцінні військові формування Збройних сил Росії; на окупованих територіях України сконцентрована велика кількість важкого озброєння та військової техніки. Відбувається ешелоноване накопичення значних обсягів пально-мастильних матеріалів та боєприпасів, що мають забезпечити ведення активних наступальних дій, які, за планом російського Генерального штабу, будуть підтримані введенням на територію України додаткових підрозділів Збройних сил Росії», – заявили учасники прес-конференції.

За їхньою інформацією, організаційно-штатна структура з’єднань, частин та підрозділів обох армійських корпусів побудована за російськими зразками. Батальйон територіальної оборони складається з добровольців із окупованих територій України, а також найманців із Росії та інших країн. Російські генерали та офіцери виконують завдання на окупованих територіях України на ротаційній основі із заміною через 3–6 місяців.

«Привертає увагу той факт, що з початку 2015 року всі офіцери та генерали Збройних сил Росії, які беруть участь у бойових діях на Сході України, а також здійснюють керівництво російсько-окупаційними військами з російської території, мають відповідні прізвища-прикриття, якими підписують бойові документи. Це здійснюється з метою приховування російських військовослужбовців та виведення їх із-під кримінальної відповідальності в майбутньому», – передає прес-служба слова Грицака і Таранова.

Загалом у складі російсько-окупаційних військ на території України налічується понад 33 тисячі осіб, а також близько 9 тисяч військовослужбовців регулярних підрозділів Збройних сил Росії – загалом 21 тактична група Збройних сил Росії (15 батальйонних та 6 ротних). Крім того, поблизу кордонів України сконцентровано ще 53 тактичні групи Збройних сил Росії (39 батальйонних та 14 ротних) чисельністю 50,5 тисяч військовослужбовців, повідомили на прес-конференції.

Значну частину доказів складають космічні знімки районів зосередження російських окупаційних військ на території України.

Ці матеріали, мовиться в повідомленні, також були представлені дипломатичному корпусові, акредитованому в Україні.

Росія, яка, як згадували на прес-конференції, заперечує свою причетність як держави до подій у частині Донбасу, ще не коментувала цих повідомлень.

XS
SM
MD
LG