Доступність посилання

ТОП новини

Яценюк пообіцяв підвищення соціальних стандартів для 12 мільйонів українців


(архівне фото)
(архівне фото)

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк повідомив, що уряд вносить до парламенту законопроект про збільшення соціальних стандартів для майже 12 мільйонів українських громадян, зокрема, для близько 3 мільйонів працівників бюджетної сфери.

У телевізійній програмі «10 хвилин із прем’єр-міністром» він також повідомив, що вже вирішено підвищити розміри мінімальної заробітної платні і прожиткового мінімуму не з 1 грудня, як планували спершу, а вже з 1 вересня.

Таким чином, із вересня мінімальна заробітна плата збільшиться на 160 гривень на місяць – із 1218 до 1378, а прожитковий мінімум для дорослої людини – на 154 гривні на місяць, із 1176 до 1330 гривень.

За його словами, для цього було потрібно близько 10 мільярдів гривень, і «ми їх знайшли».

Із приводу планованого збільшення соціальних стандартів Яценюк навів низку цифр обіцяних підвищень.

Учитель без категорії отримає додатково 470 гривень. Вчитель вищої категорії отримає додатково 605 гривень.

Сімейний лікар буде додатково отримувати 453 гривні. Медсестра – 304 гривні.

Працівники соціальної сфери додатково будуть отримувати 304 гривні. А працівники культури, наприклад, бібліотекар, – 348 гривень.

Українські студенти, яких півтора мільйона, також отримають підвищення стипендій: студенти вищих навчальних закладів І і ІІ категорії будуть додатково отримувати 112 гривень; студенти, які навчаються в навчальних закладах ІІІ–IV категорії, – 95 гривень.

Одинокі матері після підвищення загалом будуть отримувати від 350 до 727 гривень.

Також, повідомив Яценюк, підвищення пенсії отримають пенсіонери, і це буде стосуватися 7,5 мільйонів пенсіонерів. Мінімальна пенсія буде становити 1074 гривні.

Люди з особливими потребами додатково отримають від 100 до 200 гривень.

Усе це означає, наголосив прем’єр-міністр, що заробітна платня повинна піднятися не тільки в бюджетній сфері – «вона повинна піднятися в цілому по економіці: всі підприємства всіх форм власності повинні підняти заробітну платню для своїх працівників».

Крім того, він доручив Мінсоцполітики та головам ОДА разом із правоохоронними органами невідкладно скликати комісії щодо погашення заборгованості з заробітної платні. Прем’єр-міністр назвав заборгованість із заробітної платні неприпустимою.

Він також наголосив, що на порядку денному уряду стоїть «у цілому реформування системи оплати праці»: «В ній не вистачає справедливості. Тому уряд разом із президентом і парламентською коаліцією буде працювати над новою реформованою системою оплати праці для всіх українців».

«Наші вороги і політичні опоненти очікували дефолту та краху України. Цього не відбулось і не відбудеться. Ми знаємо, що робити, – і робимо», – сказав Арсеній Яценюк.

XS
SM
MD
LG