Доступність посилання

ТОП новини

У США почали збір коштів на підтримку українських науковців-біженців


Інсталяція на сталеварному заводі у Дніпропетровську (архівне фото)
Інсталяція на сталеварному заводі у Дніпропетровську (архівне фото)

Американська компанія CRDF Global створила фонд підтримки українських науковців

«Якщо Україні не дають військових технологій, ми маємо придумати їх самі», – каже заступник міністра освіти і науки Максим Стріха. Наука, яка роками потерпала від браку фінансування, в умовах війни дедалі більше фокусується на дослідженнях та винаходах подвійного призначення, щоб допомогти українській обороні. Щоб підтримки українських науковців у США створили надзвичайний фонд для фінансування подібної діяльності. Організатор – компанія CRDF Global – заявляє, перші гранти з цього фонду можуть піти в Україну вже цього року.

Із компонентів яблука, чаю, щавлю та деяких інших природніх кислот українська група науковців «Руслан та Людмила» створила суміш, що перетворює іржу на захисну плівку для металу. Ця ідея сподобалась американцям. Щоб допомогти новаторам, компанія CRDF Clobal надала їм грант на 12 тисяч доларів, стільки ж їм пообіцяло Міністерство освіти України. Один із новаторів, доктор хімічних наук Андрій Бувайло розповів «Голосу Америки», що природна суміш, яку назвали «Контраст», може зберігати метал від корозії до 7 років.

«Дія «Контрасту» заснована на тому, що вона хімічно реагує із іржею на поверхні матеріалу і перетворює її на захисну плівку, яка вкриває поверхню і не дозволяє корозії надалі розвиватися. Це, наприклад, перевага над ортофосфатною кислотою, яка, по-перше, дуже шкідлива, а по-друге, руйнує іржу, а не захищає поверхню», – сказав український винахідник із групи «Руслан та Людмила».

Першого клієнта українські вчені знайшли в Індонезії, де через велику вологість метал швидко іржавіє. Андрій Бувайло розповідає, що вийти на міжнародний ринок їм допоміг грант американської компанії CRDF Global. Тепер компанія тримає курс на співпрацю з заводом Антонова та українським Міністерством оборони.

Від початку війни в Україні 12 тисяч науковців та викладачів в університетах – таких, як Андрій – змушені були залишити свої домівки та роботу в Донецькій та Луганській областях. Загалом, за даними Міністерства освіти, з окупованих територій евакуювали 26 університетів і науково-дослідних інститутів. Уся їхня матеріальна база лишилася під контролем бойовиків. Щоб ці вчені могли продовжити працю, їм треба відновлювати базу з нуля.

Допомогти цим людям взялася американська організація CRDF Global, яка оголосила про створення глобального надзвичайного фонду для підтримки переміщених українських науковців. Президент та виконавчий директор організації CRDF Global Кетлін Кемпбел в інтерв’ю «Голосу Америки» розповіла, чому вирішили зупинитись саме на Україні.

Ми вже маємо деякі початкові внески, і зараз в процесі рекламування цього фонду, щоб привернути до нього більше уваги
Кетлін Кемпбел

«Ми віримо, що в Україні є надзвичайна потреба в підтримці науковців та новаторів. Тож після деяких консультацій з деякими нашими друзями в українській діаспорі, також з друзями CRDF Global, з нашими партнерами в Україні, ми вирішили, що це варто зробити. Ми вже маємо деякі початкові внески, і зараз в процесі рекламування цього фонду, щоб привернути до нього більше уваги», – зазначила очільниця організації CRDF Global.

За словами пані Кемпбел, гранти для науковців здебільшого плануються на закупівлю обладнання для вчених та новаторів, матеріалів для проведення наукових досліджень, підтримку наукових подорожей за кордон.

«Наші наукові проекти перебувають десь в межах 100 тисяч доларів на кожен проект. І, чесно кажучи, часто цього недостатньо. Бо наука є дуже дорогою, вона передбачає дослідження, обладнання. Утім, ці кошти принаймні допоможуть їм у пошуку партнерів», – продовжує Кетлін Кемпбел.

У Міністерстві освіти України запевняють: американські гроші українським науковцям потрібні, як повітря. Принаймні, тим, хто працює сьогодні над оборонними проектами.

Нам було би значно простіше, якби президент Обама прислухався до голосу Конгресу і ухвалив рішення про постачання певних військових технологій в Україну. Але оскільки цього немає, мусимо робити це самі
Максим Стріха

«Звичайно, нам було би значно простіше, якби президент Обама прислухався до голосу Конгресу і ухвалив рішення про постачання певних військових технологій в Україну. Але оскільки цього немає, мусимо робити це самі. У нас справді добра наука, ми ведемо дослідження за всім спектром питань, які стосуються обороноздатності держави і багато з того, що розроблено українськими вченими, вже дозволяє підтримувати наших бійців на сході», – розповідає заступник міністра освіти й науки, доктор фізико-математичних наук Максим Стріха.

За його словами, у міністерстві дуже розраховують на підтримку фонду CRDF Global. «CRDF Global підтримує дуже важливі інноваційні ініціативи в Україні», – додає Максим Стріха.

Створення фонду підтримали і американські законодавці з групи сприяння Україні на чолі з конгресвумен Марсі Каптур. Першими донорами фонду стали представники української діаспори у США. Їхні імена Кетлін Кемпбел вирішила не називати.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG