Доступність посилання

ТОП новини

Підвищення тарифів має супроводжувати реформа енергоринку – експерт


Із 1 вересня українські споживачі сплачуватимуть за електроенергію більше

Київ – Із 1 вересня українські споживачі сплачуватимуть за електроенергію більше – в середньому майже на чверть, порівняно з нинішніми тарифами. Це вже другий цього року етап підвищення цін на цю послугу. У наступні півтора року профільна Нацкомісія запланувала ще втричі підвищити тарифи на електрику.

ЗАВАНТАЖИТИ

Підвищення тарифів на електроенергію – потреба часу. Нині вони не покривають і чверті собівартості електрики. Крім того, досі діє система перехресного субсидіювання, коли низькі тарифи для населення перекриваються високими тарифами для промисловості. З такими аргументами енергетиків погодилася і більшість опитаних Радіо Свобода експертів.

Тож якщо влітку за кіловат електроенергії платили 37 копійок, то з 1 вересня доведеться сплатити майже 46 копійок – за умови споживання до 100 кіловатів. Для тих, хто перевищить мінімальну норму, вже слід платити 79 копійок (за обсяг до 600 кіловатів) та 1 гривню 48 копійок при споживанні понад 600 кіловатгодин. Такі тарифи діятимуть до 1 березня 2016 року, після чого ціни піднімуть знову.

Експерт із питань енергетики, голова «Бюро комплексного аналізу та програмування» Сергій Дяченко підвищення тарифів називає ознакою поступового переходу до економічно обґрунтованої ринкової ціни, однак висловлює застереження.

«Така цінова реформа синхронно мусить супроводжуватися реформою ринку і реформою системи соціального захисту. А цього не відбувається», – каже експерт.

Сплачуючи більші кошти, споживач електрики природно хоче отримати якісний струм в мережі та краще і надійніше обслуговування. Натомість непоодинокими є віялові відключення, постачання за графіком тощо. Це неприпустимо, каже експерт «Київського інституту енергетичних досліджень» Світлана Голікова.

«З позиції держави – це її обов’язок трансформації ринку електричної енергії, щоб споживач міг отримувати принаймні в кількох постачальників якісну послугу, і тоді якщо він буде обирати, який постачальник дешевший йому», – зазначила експерт.

Тарифи на електроенергію стануть непосильними – експерт

З погляду фінансових спроможностей населення, нинішнє підвищення відносно помірне, вважає експерт із енергетичних питань Юрій Корольчук. А от наступної весни, коли тарифи зростуть до 75 гривень за 100 кіловатів – це стане непосильним для багатьох, вважає він.

«Тим людям, які будуть змушені рахувати кожну копійку за оплату електроенергії, їм залишиться обмежити себе у користуванні електронними приладами, починаючи від телевізора, кондиціонера і завершуючи чайником та мікрохвильовою пічкою», – зазначає експерт.

А координатор української мережі енергетичних інновацій Greencubator Роман Зінченко наголосив, що громадянам слід більше уваги приділяти питанням енергоефективності у власному побуті.

«Крок перший полягає в тому, щоб відмовитись від марнотратства. Крок другий полягає в тому, щоб ефективно використати те, що є наявне. І крок третій – це застосування відновлюваної енергетики. Я думаю, що треба починати з енергоефективності», – зазначив Зінченко.

Перший етап підвищення тарифів на електрику припав на квітень цього року. Загалом до травня 2017 року тарифи збільшаться у три з половиною рази.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG