Доступність посилання

ТОП новини

Росія намагатиметься використати конституційний процес в Україні у своїх цілях – Пайфер


Стівен Пайфер
Стівен Пайфер

Стівен Пайфер: запропонований формат децентралізації суттєво відрізняється від бажань Кремля

Колишній посол США в Україні Стівен Пайфер схвально відреагував на голосування у Верховній Раді 31 серпня. Екс-дипломат, а тепер – експерт Інституту Брукінґса у Вашингтоні, Пайфер пояснив в інтерв’ю «Голосу Америки», чому Україні вигідно негайно проводити децентралізацію влади.

«На мою думку, Україна повинна проводити процес децентралізації влади з двох причин. Перша: переміщення влади вниз до обласного та муніципального рівня приведе до більш відповідального, підзвітного, ефективного урядування. Я не говорю лише про Донбас, а про Україну загалом. Друга причина, чому треба проводити децентралізацію, тому що це – ключовий пункт Мінських угод. Дуже важливо, щоб Україна виглядала стороною, яка робить усе, що вона може зробити для імплементації Мінських домовленостей».

Коли запитають, чому Мінськ-2 провалився, Київ повинен покласти усю вину на росіян та сепаратистів

«Бо у кінці року, коли люди запитають, чому Мінськ-2 провалився – на жаль, я не думаю, що Мінські угоди будуть виконані, – тож коли люди запитають, чому так сталося, Київ повинен покласти усю вину на росіян та сепаратистів. І це буде важливо для подальшої підтримки України на Заході, в першу чергу в Європі та продовження економічних санкцій проти Росії», – заявив експерт Інституту Брукінґса.

Стівен Пайфер не погоджується з опонентами реформи, які стверджують, що децентралізація в Україні не на часі, оскільки ж вона проводиться під зовнішнім тиском.

Навіть коли я працював послом в Україні в кінці 90-х, ми виступали за децентралізацію політичної влади в Україні

«Я думаю, що це є важливою частиною демократичних реформ в Україні. Навіть коли я працював послом в Україні в кінці 90-х, навіть тоді ми виступали за децентралізацію політичної влади в Україні, – згадує колишній дипломат. – Бо уряд у Києві не може ефективно ухвалювати рішення, які стосуються обласного і муніципального рівня. Наприклад, передача повноважень у сфері медичного забезпечення та освіти на місцевий рівень має великий сенс».

«Деякі ключові питання національної політики – наприклад, оборона, міжнародні відносини, макроекономіка – ці повноваження повинні залишатися у Києві. Але децентралізація інших аспектів урядування має сенс для України. Таким чином Україна розвиває політичну систему, яка відповідає європейській», – зазначив Стівен Пайфер.

Росія намагатиметься використати конституційний процес в Україні у своїх цілях, переконаний Пайфер. Але запропонований формат децентралізації суттєво відрізняється від бажань Кремля.

Якщо подивитися, як Росія діяла з 2014-го, стає чітко зрозуміло, що головною метою Кремля є дестабілізувати уряд в Києві

«Росіяни постійно шукають шляхи для дестабілізації України. Якщо подивитися, як Росія діяла з 2014-го, стає чітко зрозуміло, що головною метою Кремля є відволікти увагу і дестабілізувати уряд в Києві, зробити складнішим для цього уряду процес проведення політичних реформ», – зазначає експерт.

«Коли росіяни говорять про федералізацію, вони хотіли б щоб Донбас впливав не лише на місцеві питання але, щоб він міг втручатися і руйнувати питання національної політики. Але ніхто на Заході цього від України не вимагає. Я думаю, можливо передати частину повноважень з центру на місця і одночасно – зберегти владу у Києві для формування та реалізації питань загально державного рівня. Україна може провести децентралізацію розумно», – вважає екс-посол США в Україні Стівен Пайфер.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG