Доступність посилання

ТОП новини

Перше вересня по-українськи: «інвестиції у майбутнє» та підручники з «гумконвою»


Початок нового навчального року у київській школі №92 імені Івана Франка. 1 вересня 2015 року
Початок нового навчального року у київській школі №92 імені Івана Франка. 1 вересня 2015 року

Майже 20 шкіл на Донбасі не відкрились через небезпеку провокацій – Міносвіти

Київ – Першого вересня понад чотириста тисяч першокласників пішли до українських шкіл. Про це повідомили в Міносвіти і додали, що на підконтрольних Україні територіях Луганщини і Донеччини навчальний рік не почався у майже двадцяти школах через небезпеку провокацій, тоді як угруповання «ЛНР» та «ДНР» повідомили про урочисті лінійки у тамтешніх навчальних закладах та отримання російських підручників у складі «гуманітарного конвою».

ЗАВАНТАЖИТИ

Першачки, букети і роботи – так у Києві на Русанівці першого вересня почав роботу об’єднаний технологічний навчально-виховний комплекс. За словами директора закладу Юрія Кінькова, цього року у цей навчальний заклад до першого класу пішло близько сотні дітей.

«Рішенням Київради було об’єднано дві школи: це школа №141, яка була розрахована на велику кількість учнів, а навчалося там лише триста, і технологічний ліцей «ОРТ», який був розрахований на двісті сорок (дітей – ред.), а навчалось чотириста», – зазначив він.

Старші школярі вивчають інформаційні технології та дві іноземні: англійську та іврит, додав Кіньков. Старшокласники показали журналістам свої винаходи.


За словами міського голови столиці Віталія Кличка, який також був присутній на відкритті нового навчального закладу, цього року фінансування освіти у місті збільшили у два з половиною рази.

У цьому році ми збільшили фінансування на 157% – це більш ніж півмільярда гривень
Віталій Кличко

«У цьому році ми збільшили фінансування на 157% – це більш ніж півмільярда гривень», – сказав він журналістам після лінійки. Найважливіші інвестиції – це інвестиції в майбутнє дітей, у їх знання, наголосив Кличко.

Цього року до київських шкіл пішли загалом понад чотири тисячі дітей-переселенців із Донеччини, більше двох тисяч – з Луганщини і приблизно чотириста учнів – із Криму, розповів Радіо Свобода очільник департаменту загальної середньої і дошкільної освіти Міністерства освіти і науки України Юрій Кононенко. Водночас, за його словами, на підконтрольних Україні територіях Донбасу не змогли відкритись дев’ятнадцять шкіл, оскільки ті розташовані близько до лінії зіткнення.

У Донецькій області не відкрили сьогодні тринадцять шкіл. Що стосується Луганської області, то не працює нині шість загальноосвітніх навчальних закладів
Юрій Кононенко

«У Донецькій області не відкрили сьогодні тринадцять шкіл: дві в Авдіївці, чотири в Красногорівці, п’ять у Волноваському районі і дві у Ясинуватському. Загалом працює в області 552 школи, у яких навчається 152 тисячі учнів. Що стосується Луганської області, то не працює нині шість загальноосвітніх навчальних закладів, а загальна кількість шкіл, які почали навчальний рік, – 306, у яких навчаються 53 тисячі учнів», – повідомив Юрій Кононенко.

У Красногорівці виявили більше дітей, ніж думала адміністрація – Ліванчук

У Красногорівці на Донеччині військово-цивільній адміністрації не рекомендували відкривати школи взагалі, однак з’ясувалось, що у місті дуже багато дітей шкільного віку, розповів голова адміністрації Олег Ліванчук.

«Підготували одну школу, що розташована у більш-менш спокійній зоні, зібрали батьків, провели збори, зібрали учнів – але виявилося, що у нас більше дітей, ніж ми могли прогнозувати, – зауважив він. – Сьогодні ми ухвалили колективне рішення – районна адміністрація, я, директори шкіл – і ми відкрили ще одну школу, другу. Частково її відкрили, одне крило».

За даними відділу освіти райдержадміністрації, загалом у Мар’їнському районі Донеччини, куди належить Красногорівка, залишається понад шість тисяч учнів.

Урочисті лінійки до дня знань відбулися і на підконтрольних сепаратистам територіях, зокрема у Донецьку. Про це повідомляють як мешканці міста у соцмережах, так і інформаційні ресурси угруповання «ДНР». Зокрема, останні опублікували відео-привітання очільника цього угруповання, яке в Україні визнане терористичним, Олександра Захарченка у школі, де він свого часу здобув неповну середню освіту.

Інформаційні ресурси угруповання «ЛНР» повідомляють, що на підконтрольних їм територіях Луганщини навчальний рік почався у 53 школах.

Відповідно до згаданих повідомлень, навчання у цих школах відбуватиметься із використанням підручників із Російської Федерації, які доставили на Донбас у складі «гуманітарних конвоїв».

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG