Доступність посилання

ТОП новини

Не слід очікувати, що Путін змінив наміри – експерт про затишшя на сході


Олексій Мельник
Олексій Мельник

Олексій Мельник: «Наполягаю, що перемир’я – тимчасове, не слід розслаблятися»

Припинення вогню у зоні АТО тимчасове, це варто сприймати радше як тактичний крок Кремля, вважає військовий експерт Центру Разумкова Олексій Мельник. В інтервʼю Радіо Свобода він висловив припущення, що затишшя на Донбасі, можливо, повʼязане з поїздкою президента Росії Володимира Путіна у вересні у Нью-Йорк, на засідання Генасамблеї ООН. Україні ж припинення обстрілів треба використати для зміцнення своїх сил на сході.

Не слід очікувати, що Путін змінив наміри – Мельник
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:30 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

– Не варто розглядати це перемир’я як реальний початок відновлення миру на Донбасі. Це тимчасові якійсь тактичні кроки, і ми, я думаю, найближчим часом зможемо зрозуміти, чим вони були зумовлені: чи то необхідністю поїздки Путіна в Нью-Йорк на виступ у Генасамблеї (ООН – ред.), чи то, можливо, якимись сепаратними переговорами, домовленостями, якимось тиском, якимись поступками, які йдуть, насамперед, із українського боку. Це буде відомо найближчим часом. Єдине, на чому наполягаю: це перемир’я – тимчасове, і не слід розслаблятися, не слід очікувати, що Путін змінив свої наміри.

– Лунала позиція оглядачів про те, що, можливо, бойовики наступатимуть на якісь конкретні населені пункти, що не йтиметься про якийсь масштабний наступ, на всю лівобережну Україну. Як вважаєте, якщо ми говоримо про наступ, який населений пункт зараз хотіли б зайняти бойовики?

Собака, прив’язана на повідку, може відійти так далеко, наскільки хазяїн цей повідок їй буде спускати. Ми знаємо, в кого в руках інший кінець цього повідка

– Якщо говорити про можливості наступу чи потенційні цілі, які можуть переслідувати бойовики – атакувати, спробувати захопити, – то тут також слід розуміти чітко, що бойовики мають досить невелику свободу дій. Образно кажучи, собака, яка прив’язана на повідку, може відійти так далеко, наскільки хазяїн цей повідок їй буде спускати.

Ми знаємо, в кого в руках інший кінець цього повідка. І, власне, повідок – це боєприпаси, ресурси, які їм поставляються. Тому вони можуть робити якісь гучні заяви, але ще раз підкреслюю: свобода дій залежить від постачання ресурсів, від команди, яка дається з Кремля. Тому зараз говорити про якість потенційні чи якісь загрозливі напрями навряд чи варто.

Загалом головна мета Путіна на сьогодні, чи інструменти, на які він впливає – це ініціатива, якою він володіє, яку в нього нікому не вдалося перехопити, в будь-який момент робити ескалацію чи деескалацію і, таким чином, добиватися крок за кроком тих цілей, які він ставить чи на ходу змінює.

– Щодо паузи, яка триває на фронті: на кого працює час? На Україну, яку підтримує Захід, чи на Росію? Зважаючи не лише на військові чинники, а й на економічні тощо.

Час працює проти Росії в середньостроковому вимірі, але час працює й проти України – чим довше затягується конфлікт, тим важчі його наслідки

– Наразі важко сказати однозначно, на кого працює час. Якщо брати середньострокову перспективу – наприклад, півтора-два роки, – то час явно працює проти Росії. Тобто всі ці економічні проблеми, санкції, падіння цін на нафту, вихід нових продавців на ринки нафти тощо – все це працює проти Росії. Але при цьому ми не повинні заспокоюватись, тому що це не дає нам підстав для того, щоб просто пересидіти цей час, і Росія, як дехто вважає, розвалиться, а ми заживимо щасливо. Час працює проти Росії в середньостроковому вимірі, але час працює й проти України – в тому плані, що чим довше затягується цей конфлікт, тим важчі його наслідки.

На цю ж тему:

02.09.2015
Війна на Донбасі може відновитися після виступу Путіна в ООН – експерт

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG