Доступність посилання

ТОП новини

США: Обама заручився підтримкою Сенату щодо угоди з Іраном


Сенатор-демократ від штату Меріленд Барбара Мікульські
Сенатор-демократ від штату Меріленд Барбара Мікульські

Президент США Барак Обама заручився підтримкою 34 сенаторів, які підтримують угоду щодо ядерної програми Ірану.

Необхідний 34-й голос гарантувала сенатор-демократ від штату Меріленд Барбара Мікульські. За її словами, комплексний план дій є найкращою можливістю перешкодити Ірану отримати ядерну зброю. Однак, наголосила Мікульські, ніяка угода не може бути досконалою, особливо коли йдеться про іранський режимі.

Підтримка 34 сенаторів дає Обамі можливість накласти вето на резолюцію у разі, якщо конгрес спробує заблокувати угоду з Іраном.

Обидві палати Конгресу США, як очікується, у вересні відхилять угоду з Іраном. Але лідер республіканської більшості у Сенаті Мітч Макконнелл визнав 17 серпня, що Обама має «велику ймовірність успіху» після накладення вето на рішення конгресменів.

Згідно з домовленістю, яку досягли 14 липня Іран і шість із провідних країн світу, серед них і США, передбачається поступове скорочення і врешті зняття накладених на Тегеран санкцій ООН, ЄС і США в обмін на значні обмеження ядерної програми Ірану, що мають на меті унеможливити створення ядерної зброї. У світі Іран підозрюють у таких можливих намірах, Тегеран це заперечує.

XS
SM
MD
LG