Доступність посилання

ТОП новини

Санкції тривають. Задля перемоги України – євродепутат Ребекка Гармс


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Експерти сумніваються, що ізольована й під тиском Заходу Росія знайде інших друзів на Сході

Брюссель – Євросоюз продовжує тиск та ізоляцію Росії через її агресію й порушення міжнародного права. У середу в Брюсселі постійні представники дипломатичних служб держав співдружності продовжили ще на півроку санкції щодо 150 осіб і 37 компаній Росії й Криму, а також українців, причетних до анексії півострова й війни на Донбасі. Це логічний наслідок неприпинення агресії та відсутності прогресу в реалізації мінських угод, коментують Радіо Свобода євродепутати та європейські політологи.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:50 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Хоча останню крапку в продовженні санкцій ще мають поставити 14 вересня європейські міністри, нинішнє ухвалення рішення дипломатами країн ЄС відбулося без зволікань: пакет санкцій був готовий заздалегідь, а для його підтримки навіть не потрібні були зайві обговорення. Так пояснили у брюссельських дипломатичних колах.

Ребекка Гармс
Ребекка Гармс

Євродепутат від Німеччини Ребекка Гармс у інтерв’ю Радіо Свобода сказала, що не бачила жодних підстав припиняти чи пом’якшувати санкції щодо Росії.

Доки головні положення мінських угод не будуть реалізовані, я ніколи не погоджуся на пом’якшення санкцій
Ребекка Гармс

«Імплементація мінських угод цілком безуспішна. І тільки в останні кілька днів є якесь покращення у припиненні вогню. Але до того моменту, доки головні положення мінських угод не будуть реалізовані, я ніколи не погоджуся на пом’якшення санкцій», – каже вона.

Про те, що навіть говорити про скасування санкцій ще надто рано, неодноразово висловлювалися й європейські лідери.

Анґела Меркель
Анґела Меркель

«Очевидно, що хотілося б, аби політичні умови нам дали можливість зняти санкції, – зокрема зауважувала німецький канцлер Анґела Меркель, – однак, з огляду на грубі порушення Росією міжнародного права та продовження нестабільності на сході України, ми, на жаль, досі цього моменту не досягли».

Політик з Німеччини Ребека Гармс також наголошує: санкції потрібні для перемоги як у боях на сході України, так і у реформуванні самої держави.

Для перемоги і у процесі реформ, і загалом в Україні, ЄС зобов’язаний підтримувати український розвиток санкціями проти Росії та інших акторів, відповідальних за дії в Україні
Ребекка Гармс

«Для перемоги і у процесі реформ, і загалом в Україні, ЄС зобов’язаний підтримувати український розвиток санкціями проти Росії та інших акторів, відповідальних за дії в Україні, – каже вона. – Водночас, він має брати активну участь у допомозі із реформами, організованими Києвом».

Декларації щодо китайських «друзів» є порожніми – експерт

Водночас, експерти звертають увагу на те, що чимало представників європейського бізнесу й політикуму розгорнули велику дискусію щодо доцільності європейських санкцій.

Аналітик із Європейського політичного центру Поль Іван пояснює: зрозуміло було від самого початку, що негайного ефекту від обмежень не буде, але нині видно неозброєним оком, що російська економіка істотно потерпає від західного тиску та ізоляції. Він додає, що нині ЄС знову засвідчив непохитне виконання рішення саміту минулої весни: пов’язати санкції із виконанням угод, ухвалених у Мінську.

Водночас, нинішні заяви президента Путіна у Пекіні, мовляв, західні санкції зблизили Росію з Китаєм – не що інше, як порожні декларації, каже Іван Поль.

Москва намагається показати нам, що вона має інших друзів, з якими ніби веде бізнес, але все це виглядає тільки як політичні декларації
Поль Іван

«На тлі наростаючої ізоляції вони шукають друзів у інших частинах світу. Питання лише у тому, чи Китай сприймає Росію як друга, чи тільки зацікавлений у якомусь партнерстві? Свідченням цьому є те, що росіяни від китайців не отримують того, що їм давав Захід. Натомість Москва намагається показати нам, що вона має інших друзів, з якими ніби веде бізнес, але все це виглядає тільки як політичні декларації», – наголошує представник брюссельського аналітичного центру.

США теж розширюють список для санкцій через Україну

Тим часом Сполучені Штати Америки додали до списку санкцій у зв’язку з діями на дестабілізацію України ще 29 компаній, переважно російських чи зареєстрованих в інших країнах, але пов’язаних із російськими інтересами.

Під санкції, оголошені Міністерством торгівлі США, потрапила єдина в новому списку українська компанія, «Мако Холдинг» Олександра Януковича, сина колишнього президента.

У зв’язку з санкціями, накладеними через окупацію Росією українського Криму, до списку додали 7 компаній, пов’язаних із уже підсанкційними російським концерном «Калашников» (серед них концерн «Іжмаш» та Іжевський механічний завод) і з підприємцем Геннадієм Тимченком.

Крім того, до нового списку ввійшли 15 російських нафтових чи нафтогазових компаній, пов’язаних із підсанкційною компанією «Роснєфть».

Також у зв’язку зі ще одним американським пакетом «кримських» санкцій до списку потрапили 6 захоплених російською окупаційною владою на Кримському півострові компаній – торговельні морські порти Євпаторії, Феодосії, Керчі, Севастополя й Ялти і Керченська поромна переправа.

Як мовиться в повідомленні, практично всі можливі взаємодії з цими компаніями вимагатимуть спеціальних ліцензій, які при цьому будуть розглядатися «з презумпцією відмови».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG