Доступність посилання

ТОП новини

Ляшко розказав три версії про те, куди подів «Рендж Ровер» (розслідування)


Олег Ляшко (©Shutterstock)
Олег Ляшко (©Shutterstock)

Лідер Радикальної партії, народний депутат Олег Ляшко озвучив три різні версії долі свого автомобіля

Майже рік тому, після численних докорів нардепу та лідеру Радикальної партії Олегу Ляшку за те, що він їздить на дорогому «Рендж Ровері» із номером АА3303ВР, народний обранець позбувся автівки і заявив, що передав її на фронт. Однак авто у серпні цього року, за даними бази ДАІ, все ще перебувало у власності депутата. Сам народний обранець розповідає різні версії щодо того, що сталося з автівкою. Про це йдеться у програмі «Схеми», спільному проекті Радіо Свобода і UA:Першого.

Я її віддав, хай нею користуються. І дав доручення, щоб зняли. Я нею не користуюся вже другий рік
Олег Ляшко

«Я не знаю. По-моєму, її зняли. Я її віддав, хай нею користуються. І дав доручення, щоб зняли. Зняли чи не зняли – мені не відомо. Але я нею не користуюся вже другий рік», – говорить лідер Радикальної партії, народний депутат​ Олег Ляшко.

Історія з персональним авто показова, оскільки відображає популістичний стиль поведінки цього політика, який часто показує занадто красиву картинку власних дій виборцям. Вона також показує, що політик відчуває, що може давати кілька версій однієї події, не відчуваючи політичної відповідальності.

Три версії того, що сталося з дорогим авто, у викладенні самого лідера Радикальної партії, звучали так:

Версія-1. Віддав на фронт

Віддав на фронт, батальйону «Свята Марія» в Маріуполь, переконує нардеп.

АА3303ВР «Рендж Ровер» я віддав минулого року на фронт, який використовується в батальйоні «Свята Діва Марія»
Олег Ляшко

«АА3303ВР «Рендж Ровер» я віддав минулого року на фронт, який використовується в батальйоні «Свята Діва Марія». Я його віддав на фронт, він у Маріуполі використовувався там, коли там базувалася «Марія», – говорив Ляшко.

Через деякий час політик цю версію сам заперечив. У своїй декларації за минулий рік, яку народні депутати публікують навесні, він вказав дохід від продажу цього самого «Рендж Ровера». Тобто він офіційно засвідчив, що авто не віддав, а продав.

Коли про цей факт нагадали Ляшку 22 серпня, він озвучив альтернативну версію.

Версія-2. Продав, віддав на фронт разом із новим власником

Я продав цю машину, задекларував кошти. А машину, разом із людиною, яка купила, віддав на фронт
Олег Ляшко

«Ми продали цю машину, я продав цю машину, задекларував кошти від цієї машини, потім цю машину разом із людиною, яка придбала цю машину, ми відвезли в Маріуполь, вручили її батальйону «Свята Діва Марія». Не вигоду отримав, а задекларував гроші, які задекларував у декларації. А машину, разом із людиною, яка купила, віддав на фронт», – пояснює політик.

Отже, друга версія Ляшка така: він продав авто, отримав 70 тисяч доларів, а потім разом зі власником віддав автівку батальйону «Свята Марія». Хто купив – не зізнається, посилаючись на те, що новий власник бажав лишитися невідомим. Доповненням до цієї версії є блог Ляшка на сайті «Кореспондент».

Версія-3. Продав, віддав на фронт разом із новим власником, а гроші витратив на військових

Ми змогли продати його за 70 тисяч доларів. Усі виручені гроші вже спрямовані бійцям АТО
Олег Ляшко

«Ми змогли продати його за 70 тисяч доларів. Усі виручені гроші вже спрямовані бійцям АТО, а саме на потреби спецбатальйонів: «Свята Марія», «Луганськ-1», 25-й батальйон територіальної оборони «Київська Русь», 72-а бригада ЗСУ. Для наших героїв, які зі зброєю в руках захищають Незалежність, були придбані: КамАЗ бортовий всюдихід – 1 штука, МАЗ з кунгом – 1 штука, бронежилети 5-го рівня захисту – 100 штук, бушлати – 300 штук, ретранслятор – 3 штуки, рації – 100 штук, комплекти термобілизни – 300 штук, військові костюми – 300 штук, балаклави – 300 штук, спальні мішки – 100 штук, утеплені намети – 50 штук», – пише Ляшко у блозі.

Цю інформацію нам підтвердили лише у спецбатальйоні «Свята Марія», першим командиром якого був однопартієць Ляшка Дмитро Лінько.

«Надходило багато чого. Від нього і від його якихось партнерів. І транспорт був, і матеріальна амуніція, і продукти харчування. Якщо не помиляюся, був КрАЗ новий. Була бронетехніка і БРДМи», – зазначив Віталій Чорний, керівник навчального центру батальйону спеціального призначення «Свята Марія».

У 72-ій окремій механізованій бригаді Збройних сил України розповіли, що допомогу отримували. Але не бронежилети, МАЗи чи військові костюми. Ляшко вручав подарунки дітям загиблих воїнів.

А у 25-му батальйоні територіальної оборони «Київська Русь» взагалі відповіли, що від Ляшка не отримували ніякої допомоги. Принаймні, так стверджує командир мінометного взводу 25-го батальйону територіальної оборони «Київська Русь» Дмитро «Кутузов».

Від депутатів допомоги ніякої не було
Дмитро «Кутузов»

«Нас підтримує наш фонд «Київська Русь». Вони допомагають всім, чим можуть допомогти. Допомагають звичайні люди. А від депутатів допомоги ніякої не було. Тим паче, наш батальйон намагається не зв’язуватися з депутатами. Знаєте, вони допомагають, а потім говорять, що треба «розпіаритися» за рахунок батальйону. Ми в цьому участі не беремо принципово», – говорить командир батальйону.

  • Зображення 16x9

    Максим Савчук

    Журналіст-розслідувач телевізійної програми проєкту розслідувань Радіо Свобода «Схеми». Автор книги «1937» про політичну та бізнесову діяльність Віктора Медведчука після Революції Гідності.

    Народився у селищі Баришівка на Київщині. Здобув освіту інженера в Національному транспортному університеті та філолога в Національному педагогічному університеті ім. М. Драгоманова. Працював у бюро журналістських розслідувань «Свідомо», у газеті «Україна молода», у програмі журналістських розслідувань «Знак оклику» на телеканалі ТВі.

    У 2015 році розслідування «Questions Raised Over Poroshenko’s Role In Valuable Kyiv Land Deal» («Таємниці землі президента Порошенка») потрапило до шорт-листу міжнародного конкурсу асоціації мовників AIB.

    Переможець конкурсу журналістських розслідувань ім. В. Сергієнка (2019 рік) із матеріалом «Зелена родина ру» (про кінобізнес Володимира Зеленського у Росії).

    У 2020 році здобув друге місце на конкурсі журналістських історій DataUp із матеріалом «Американська мрія Віктора Медведчука» (співавтори - Любомира Ремажевська та Олександр Чорновалов).

    Розслідування «Американська мрія Віктора Медведчука» перемогло на Національному конкурсі журналістських розслідувань. Оголошення переможців та нагородження відбулося під час фестивалю розслідувальної журналістики «Межигір’я Фест» в колишній резиденції експрезидента-втікача Віктора Януковича у вересні 2021 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG