Доступність посилання

ТОП новини

Як Мінекономіки планує боротися з інтернет-піратством


Одна з головних причин піратства в Україні – відсутність чіткої законодавчої норми про піратів – експерт​

Низку законопроектів, спрямованих на боротьбу з піратством та захист авторських прав, готує Міністерство економічного розвитку і торгівлі України, про це повідомляє прес-служба Мінекономіки. Експерти позитивно оцінюють таку ініціативу, але зазначають, що викорінити піратство може бути складно через низький рівень кібернетичної культури українців.

За словами першого заступника міністра економічного розвитку і торгівлі Юлії Ковалів, реформа дозволить, найперше, створити сприятливе середовище для інвесторів та бізнесу в інноваційних галузях, а також виконати умови угоди про асоціацію з ЄС та поліпшити репутацію України в світі.

«Інтелектуальна власність відіграє значну роль, особливо в інтернет-технологіях і телекомунікаціях – тобто в інноваційних галузях, що мають стати одними з головних драйверів зростання економіки України. Саме тому міністерство вважає реформу у сфері захисту прав інтелектуальної власності одним зі своїх пріоритетів. Ми хочемо, щоб Україна була у лідерах за легкістю ведення бізнесу і за темпом економічного зростання, а не за рівнем піратства», – підкреслила Ковалів.

«Порушення авторських прав є не меншою диверсією, ніж втручання в особистий простів людини»

Піратство є формальним злочином, проте не меншим, ніж діяльність монополістів у світі ІТ, вважає киянин Максим Компанець, і не заперечує, що використовує піратську продукцію, адже не може собі дозволити ліцензійну через фінансові причини.

Позбавлене будь-якого контролю користувача зберігання його особистих даних на сервері компанії не підлягає оскарженню та поступово вживається у роль догми
Максим Компанець

«Ні для кого не секрет, що порушення авторських прав є не меншою диверсією, ніж втручання до особистого простору людини (як приклад, політика Google та Microsoft щодо власних користувачів): позбавлене будь-якого контролю користувача зберігання його особистих даних на сервері компанії не підлягає оскарженню та поступово вживається у роль догми. Так, особисто я використовую піратський контент виключно через рівень власних статків. І хоча це гірка правда, я чітко усвідомлюю, що зараз гідної альтернативи цьому немає», – говорить він.

«Інтернет стає потужною комерційною платформою, тому дії піратів мають усі ознаки кіберзлочинів»

Протягом декількох років Україна посідала перші місця у рейтингу країн-«піратів», говорить ризик-аналітик Оксана Одаренко. Одна з головних причин піратства в Україні – відсутність чіткої законодавчої норми про піратів, зокрема в інтернеті. Крім того, зазначає експерт, в Україні й досі відсутній масштабний пакет законів щодо інтернету, комерційної та творчої діяльності у ньому, а також чітко не прописані норми відповідальності за кібернетичні злочини, насамперед, новітні їх види. Процвітання піратства в Україні зумовлене й низькою купівельною спроможністю населення та вкрай низьким рівнем кібернетичної культури, зауважує експерт.

Кроки Мінекономіки цілком вкладаються в останній світовий тренд посилення боротьби з інтернет-піратством у світі саме на законодавчому рівн
Оксана Одаренко

«Кроки Мінекономіки цілком вкладаються в останній світовий тренд посилення боротьби з інтернет-піратством у світі саме на законодавчому рівні. Причому, відповідальність за піратство розглядається як у контексті діяльності провайдерів, так і користувачів. Останні у деяких країнах мають діяти в інтернеті за своїми офіційними даними, а не під вигаданими «ніками» або й зовсім анонімно. Проте, такі дії владних структур часто розцінюються як наступ на громадянські права. Інтернет наразі стає потужною комерційною платформою, тому дії «піратів» набувають усіх ознак кіберзлочинів», – наголошує Одаренко.

Вона також додала, що для ефективної боротьби з піратством в масштабах країни необхідна повноформатна законодавча база, насамперед, у царині кіберзлочинів; треба розглянути можливості поширення вільного програмного забезпечення, а також радикально підвищити рівень кібернетичної культури населення. За її словами, без цього локальні дії у боротьбі з піратством не матимуть ефекту.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG