Доступність посилання

ТОП новини

Київ у диму: школи закрили, городянам радять мити підлогу і пити кефір


Смог над Дніпром уранці 3 вересня
Смог над Дніпром уранці 3 вересня

На території України тління продовжується на 112 гектарах – ДСНС

Анастасія Москвичова, Михайло Штекель і Ярослава Трегубова

У київських школах скоротили навчальний день, дітям і дорослим не рекомендують тривалий час перебувати на вулиці. Причина цього – спека і задимлення через пожежу неподалік від столиці. Державна служба із надзвичайних ситуацій повідомляє про перевищення у повітрі рівня шкідливих речовин у п’ять-вісім разів. Водночас, за словами чиновників, той дим, який бачили зранку в Києві, частково – суто метеорологічне явище, яке виникло б незалежно від пожежі.
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:34 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Батьки забирають дітей зі шкіл столиці через задимлення. Киянка Олена розповідає: «Молодша дитина погано почувалась, мені подзвонила вчителька, і я забираю дитину додому. Я не знала, що відбувається, не розуміла, чому стільки диму. Потім уже дізналися, що горять ліси».
Батьки забирають дітей із київських шкіл через задимлення
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:09 0:00

​У четвер, за рішенням КМДА, навчальний день скоротили до чотирьох уроків, у п’ятницю заняття скасували взагалі. Водночас, як розповіли Радіо Свобода в одній із київських шкіл, для тих учнів, яких батьки з різних причин забрати раніше не зможуть, діють групи продовженого дня.

Вчителі на рішення відправити дітей додому реагують по-різному. Сидіти у приміщенні зараз безпечніше для дітей, ніж ходити по вулиці, вважає директор київської школи №148 Сергій Горбачов.

Ми не заперечуємо, хай забирають. Але якби не забирали, то ми могли б просто нормально провести навчальний день, без усіляких проблем
Сергій Горбачов

«На вулиці поганенько, а у нас, як бачите, більш-менш нормально: ми все позачиняли. Я просто бачу, що, якби батьки не забирали дітей зараз… Ми не заперечуємо, хай забирають. Але якби не забирали, то ми могли б просто нормально провести навчальний день, без усіляких проблем», – зазначив він.

Пожежу неподалік від Зазим’я під Києвом локалізували і планують повністю ліквідувати до вечора, заявила, виступаючи у Верховній Раді, заступник міністра екології Ганна Вронська.

«ДСНС ліквідувала прямий вогонь. Вони зараз працюють над тим, щоб загасити залишкові явища пожежі», – сказала вона.

Водночас, за словами Вронської, видима задимленість столиці зумовлена, серед іншого, природним явищем – метеорологічним серпанком, що утворився через зниження температури минулої ночі.

Жодна підозра на отруєння димом не підтвердилась – Радуцький

На сьогодні у столиці не зафіксовано жодного підтвердження отруєння продуктами горіння, хоча виклики із підозрою на це були, зазначив заступник голови КМДА Михайло Радуцький. За його словами, київська адміністрація обмежила в’їзд вантажних автомобілів до столиці, у місті посилили полив вулиць.

Головний санітарний лікар Києва Олег Рубан радить якнайменше часу перебувати надворі, проводити вологе прибирання у приміщеннях та вживати природні сорбенти.

Це вода, кисломолочні продукти, молочні продукти – вживання у достатній кількості
Олег Рубан

«Це вода, кисломолочні продукти, молочні продукти – вживання у достатній кількості: для дорослих це більше двох-трьох літрів, для дитини – залежно від маси», – каже лікар.

Водночас, як зауважив Радуцький, користування медичними масками і навіть протигазами не дає достатнього захисту.

В Україні пожежі тривають на 112 гектарах – Чечоткін

Пожежі відбуваються не тільки під Києвом: сьогодні на території України зафіксовано 32 тліючі осередки торф’яних пожеж на ста дванадцяти гектарах, зауважив голова Державної служби з надзвичайних ситуацій Микола Чечоткін.

«У Київській області – шістнадцять осередків, в Івано-Франківській – п’ять, у Рівненській – чотири, у Волинській – два, у Полтавській – два, у Чернігівській, Житомирській і Вінницькій областях – по одному», – розповів він.

Наслідки масштабної пожежі в лісі у Деснянському районі Києва (відео з безпілотника)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:20 0:00

​Однією з причин явища голова ДСНС називає зниження рівня ґрунтових вод до двох метрів, у деяких місцях, за словами Чечоткіна, зафіксували повне висихання свердловин і колодязів.

За даними Національного центру аерокосмічних досліджень Національної академії наук, які наводить співробітник центру Юрій Костюченко, цього року інтентивність пожеж зросла у всьому світі. За його словами, за десять років у світі сталося до 20 мільйонів пожеж у природних екосистемах, завдавши збитків на триста мільярдів доларів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG