Доступність посилання

ТОП новини

МЗС: заява Росії про поширення юрисдикції на Україну не має здорового глузду


Будівля МЗС у Києві
Будівля МЗС у Києві

Київ обурений заявами Росії про право поширення її юрисдикції на територію України, йдеться у заяві українського МЗС.

«Заяви Слідчого комітету Росії укотре викликають обурення в Україні – вони не мають нічого спільного ні з міжнародним правом, ні з реальністю чи здоровим глуздом. Відсутні будь-які підстави для застосування Російською Федерацією своєї юрисдикції на території України, окрім розслідування злочину агресії, яка здійснюється Росією проти нашої держави, і притягнення до кримінальної відповідальності посадових осіб, що вчиняють цей злочин», – мовиться у заяві МЗС України, опублікованому у четвер, 3 вересня.

«Фігурантами такого розслідування може бути лише вище політичне і військове керівництво Росії, яке несе повну відповідальність за використання російських військових підрозділів на території України, фінансування тероризму, постачання зброї і найманців. Саме вони відповідальні за численні жертви серед цивільного населення, руйнувань, страждання мільйонів українців», – наголосили в українському зовнішньополітичному відомстві.

Раніше у четвер у Слідчому комітеті Росії заявили про право на поширення своєї юрисдикції на схід України і нібито законності кримінального переслідування осіб з числа вищого політичного та військового керівництва України.

«Порушення кримінальних справ про геноцид, а також кримінальне переслідування щодо осіб з числа вищого політичного та військового керівництва України з боку Слідчого комітету Російської Федерації є законним і обґрунтованим як з точки зору російського законодавства (ч. 3 ст. 12 КК РФ) , так і з точки зору норм міжнародного права», – зазначили у Слідчому комітеті Росії.

3 вересня Генеральна прокуратура України створила управління з розслідування злочинів проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку. Його створили на базі Головної військової прокуратури. Управління займатиметься виключно розслідуванням кримінальних проваджень щодо агресії Росії проти України та сприяння терористичним організаціям.

Раніше Генеральна прокуратура створила військову прокуратуру сил АТО.

Україна і Захід звинувачують Росію у підтримці проросійських сепаратистів на Донбасі. Москва ці звинувачення відкидає, заявляючи, що на Донбасі немає російських військових, але є «добровольці».

XS
SM
MD
LG