Доступність посилання

ТОП новини

Німеччина вітає біженців більше від усіх


Німецький поліцейський та хлопчик-біженець жартують, поки мігранти очікують на автобус, який забере їх із залізничного вокзалу, Німеччина, 1 вересня 2015 року
Німецький поліцейський та хлопчик-біженець жартують, поки мігранти очікують на автобус, який забере їх із залізничного вокзалу, Німеччина, 1 вересня 2015 року

Інші країни Європи відстають, а деякі й не надто прагнуть допомогти

Тисячі біженців, що прибувають потягами до країни своєї мрії, Німеччини, отримують там зливу підтримки з боку німецьких посадовців і простих громадян. Інші країни Європи відстають.

У Мюнхені, столиці німецької федеральної землі Баварії, тепле прийняття прибульцям перевищило всі сподівання. Поліція публікує в соціальних мережах оголошення, закликаючи людей не приносити більше їжі, одягу чи дитячих іграшок на головний вокзал міста.

Біженці ж сповнені радості від такої зустрічі. Люди, багато хто з яких дістався сюди за тисячі кілометрів – через Середземне море, Балкани й колючий дріт та поліцію з дубцями в Угорщині – вигукують Німеччині слова подяки.

Мер Мюнхена Дітер Райтер каже, що пишається такою реакцією його міста на кризу. За його словами, не тільки окремі люди приносили торби з їжею – деякі супермаркети передавали товари для біженців цілими вантажівками.

Схожа ситуація цими днями й на вокзалах низки інших німецьких міст.

Громадські діячі виступають на підтримку біженців

На підтримку біженців, що нині масово прибувають до Німеччини, висловилася низка німецьких діячів культури та спорту. Футболіст мюнхенського клубу «Баєрн» Томас Мюллер каже, що кризу треба вирішувати, але «найперший наш обов’язок – це допомогти людям».

А німецька футбольна збірна, чемпіон світу 2014 року, випустила відео з засудженням ксенофобських виступів проти біженців та нападів на них і закликом поважати втікачів і допомогти їм інтегруватися.

Також із закликом до співгромадян бути толерантними звернулися й відомий актор Тіль Швайґер і рок-виконавець Удо Лінденберґ.

Таку широку підтримку в Німеччині висловлюють не всі. Десятки людей називали канцлера Анґелу Меркель «зрадницею» й «повією», коли вона минулого тижня відвідувала притулок для біженців біля Дрездена у східній частині країни.

Канцлер Німеччини просить інші країни взяти на себе частку відповідальності

Та більшість усе ж підтримує позицію канцлера, яка пишається тим, що «у світі Німеччину розглядають як країну надії і можливостей», і нагадує, що «так було не завжди», згадуючи про часи нацизму.

Таке її ставлення викликає захват у втікачів. Біженці з Сирії вже постворювали у «Фейсбуці» сторінки на кшталт «Мама Меркель, мати вигнанців» чи «Співчутлива мати». А 26-річна Офелія Аде, яка раніше цього року вагітною перебралася до Німеччини через Середземне море, дала новонародженій дочці подвійне ім’я Анґела-Меркель на знак подяки канцлерові.

Але голова німецького уряду закликає й інші країни зробити більший внесок у те, щоб прийняти потік біженців і мігрантів до Європи. Німеччина, як очікують, за цей рік прийме в себе близько 800 тисяч шукачів притулку – близько 40 відсотків від усіх, хто прямує до Європи. Інші країни мали б розділити відповідальність за долю втікачів, каже Меркель, бо сама Німеччина не впорається з усім тягарем.

Не всі країни поспішають допомогти

А ставлення це доволі різне. В Австрії, наприклад, мігрантів зустрічали у Відні так само тепло, як і в Німеччині – щоправда, знаючи, що більшість їх до Німеччини й вирушить далі.

У потязі з мігрантами на шляху до Німеччини
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:34 0:00

Зовсім іншого ставлення вони зазнали у транзитній для них Угорщині, де влада чинить їм усілякі перешкоди на шляху до заможної частини Європи. Серед таких заходів було закриття на кілька днів головного вокзалу Будапешта.

Велика Британія, яка разом із Німеччиною й Францією закликає розробити спільні заходи Європейського союзу через кризу з мігрантами, сама теж не поспішає прийняти більше: за весь минулий рік вона дала притулок десь 10 тисячам – набагато менше, ніж більшість інших заможних країн Європи. Колишній британський міністр закордонних справ Дейвід Мілібанд, який зараз працює в Міжнародному комітеті порятунку у США, натомість закликає до справедливого, на його думку, розподілу втікачів, щоб більші чи заможніші країни приймали більше біженців, ніж менші чи менш заможні.

Ісландія ж, із населенням трохи більше за 300 тисяч, заявляє, що зможе прийняти тільки 50 біженців, і не більше. Хоча останнім часом її прем’єр-міністр Сігмюндюр Давід Ґюнлейхсон визнав: у країні існує суспільний тиск за те, щоб це число збільшити.

Біженці – це наші майбутні чоловіки і дружини, найкращі друзі, це барабанник у шкільному гурті наших дітей, наш наступний колега чи «міс Ісландія-2022»
Бріндіс Бйорґвінсдоухттір

А причиною тиску стала фейсбучна кампанія, яку започаткувала письменник і дослідник Бріндіс Бйорґвінсдоухттір: на відкритій нею сторінці «Сирія закликає» вона закликала співвітчизників підтримати думку про необхідність для Ісландії прийняти більше біженців. Сама вона запропонувала особисто оплатити дорогу і знайти житло ще для п’яти.

«Біженці – це людський ресурс, вони мають уміння й досвід. Біженці – це наші майбутні чоловіки і дружини, найкращі друзі, це барабанник у шкільному гурті наших дітей, наш наступний колега чи «міс Ісландія-2022», – написала вона.

Над матеріалом працювали: Pete Baumgartner, Сергій Драчук

На цю ж тему:

03.09.2015
Об’єднана Європа шукає, куди «втекти» від біженців

«Шенгенська угода під загрозою, і це абсолютно ясно» – Мартін Шульц далі

03.09.2015
В Угорщині визнали гуманітарну катастрофу з біженцями

Угорська залізниця скасувала усі потяги в напрямку Західної Європи далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG