Доступність посилання

ТОП новини

Система оповіщення в Києві дозволяла попередити про шкоду від диму – еколог


Під час задимленості у Києві, 3 вересня
Під час задимленості у Києві, 3 вересня

«Те, що сьогодні скасували заняття в школі, мало чим допоможе, тому що основний негативний вплив діти отримали вчора»

Наявна у Києві система оповіщення цілком дозволяла столичній владі попередити киян про шкоду для здоровʼя внаслідок задимленості, натомість люди прокинулися вночі від задухи, наголошує голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко. За її словами, з Києва шкідливі повітряні маси перемістилися в інші міста. Однак проблема, яку кияни спостерігали 3 вересня, підкреслила той факт, що влада досі не здатна адекватно реагувати на такі ситуації – попри досвід останніх місяців.

ЗАВАНТАЖИТИ

– Ми вже можемо говорити про значно меншу концентрацію шкідливих речовин в атмосферному повітрі, тому що відбувається очищення повітря і його переміщення на інші території. Це не означає, що ми вже маємо зовсім чисте повітря в Києві. Але це означає, що забруднені маси перемістилися за межі Києва – і ми вже знаємо, що в інших регіонах України така ж критична ситуація, яка була у нас два дні тому. Концентрація шкідливих речовин в повітрі у Києві сьогодні є низькою. Лише у низинах вона зберігається на рівні, який перевищує допустиму норму.

– Схожі екологічні проблеми ми вже спостерігали. Це не вперше за останні місяці. Чи можете Ви сказати як еколог, що влада врахувала уроки попередніх пожеж?

Ввечері лише на окремих каналах повідомили про загрозу. Багато киян залишили свої помешкання з відкритими вікнами. І вночі прокинулися від задухи

– Ми аналізуємо цю ситуацію з червня, коли ми бачили грандіозну пожежу – і всі розуміли, що це найбільша пожежа за останні 30 років – на нафтобазі «БРСМ-нафта». Тоді вже стали очевидними недоліки всієї системи, пов’язаної з поводженням з небезпечними відходами в Україні, контролем за діяльністю екологічно небезпечних підприємств і дотриманням пожежної і екологічної безпеки. Це був яскравий приклад нездатності державних структур здійснювати політику і функції, які на них покладені. Навіть в інших випадках – а була ціла низка пожеж у Чорнобильській зоні – ми спостерігаємо ті ж самі помилки.

До таких помилок ми зараховуємо відсутність системи оповіщення. Навіть по Києву: ввечері дуже пізно лише на окремих каналах повідомили про цю загрозу. Багато киян залишили свої помешкання з відкритими вікнами. І вночі прокинулися від задухи.

– Чи могли б Ви пояснити, якою мала б бути система оповіщення в таких ситуаціях?

Зробити екстрене повідомлення на всіх каналах у вечірній час не становить жодної проблеми. ЗМІ могли б зробити включення мера чи іншого чиновника, де киян би попередили про небезпеку

– Для великого міста система оповіщення в Києві є абсолютно достатньою. Зробити екстрене повідомлення на всіх каналах у вечірній час не становить жодної проблеми. ЗМІ могли б зробити включення – наприклад, 3-хвилинне звернення мера чи іншого чиновника, де киян би попередили про небезпеку.

А головне – треба було вчора не впустити дітей в школи та садочки і залишити їх удома. Або організувати в школах і садочках спеціальний режим перебування дітей. А вчора діти, які пішли в школи і садочки, перебували на вулиці і дихали цим забрудненим повітрям. Те, що сьогодні скасували заняття в школі, мало чим допоможе, тому що основний негативний вплив діти отримали вчора. Тому фактично у нас система оповіщення не працює.

На цю ж тему:

04.09.2015
Як гасили ліс під Києвом

03.09.2015
Смог над Києвом (фотогалерея)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG