Доступність посилання

ТОП новини

Бізнес-партнер президента Кононенко міг забрати землю, належну банку (розслідування)


Бізнес-партнер та близький друг президента Ігор Кононенко провернув схему, за якою банк втратив належну йому заставу – показує дослідження відкритих реєстрів

Давній друг та бізнес-партнер президента України Петра Порошенка Ігор Кононенко може бути причетний до маніпуляції з заставленою нерухомістю, яка мала перейти у власність банку, але натомість відійшла спорідненій фірмі. Про це йдеться у програмі «Схеми», спільному проекті Радіо Свобода і UA:Першого.

Таку історію показують виписки з реєстру нерухомості та судового реєстру, але сам Ігор Кононенко каже, що точно не знає про долю заставного майна. Кононенко, крім бізнесу з Порошенком, ще й народний депутат з президентського блоку та заступник керівника фракції того ж блоку.

Приміщення, про яке йдеться, розташоване у столичній промзоні на вулиці Усенка, 8. Зараз володар нерухомості – ТОВ «Про Девелопмент Тім», що спеціалізується на продажах авто.

Засновником цього товариства є «Інтрако Менеджмент Лімітед» – офшорна компанія з Британський Віргінських островів, до якої мають стосунок як сам Кононенко, так і Петро Порошенко. Ці відносини між Кононенко, Порошенко та офшорною фірмою засвідчені серією документів, оприлюднених журналістами минулого тижня та які найвірогідніше походять з СБУ.

Порошенко досі не коментував ці документи, а Кононенко говорив, що їх оприлюднення має політичний характер. Він не спростовував свою причетність до офшорної фірми.

На Усенка, 8 зареєстроване «Київське автотранспортне підприємство-2240». Раніше воно називалося «Укпромінвест-транс» і належало холдингу «Укрпромінвест», яким володіють Порошенко і Кононенко. Протягом дев’яти років, до 2011-го, керував ним батько Ігоря Кононенка – Віталій.

За часів його керівництва автотранспортне підприємство взяло кредит на 6 мільйонів доларів у банку «Київська Русь». Втім не змогло його погасити, оголосило про банкрутство і мало відати майно. Втім згодом у судовому процесі з’явилася уже згадана «Про Девелопмент Тім», яка заявила, що нібито раніше відсудила майже 23 тисячі квадратних метрів приміщень у автотранспортного підприємства.

Банк «Київська Русь» зараз перебуває у стані ліквідації, тому його теперішня адміністрація не змогла прокоментувати цю операцію з майном.

Але з відкритих документів цієї справи, проаналізованих незалежними юристами на прохання Радіо Свобода, виглядає так, що «Київське автотранспортне підприємство-2240» передало майно ТОВ «Про Девелопмент тім», щоб не віддавати майже 23 тисячі квадратних метрів території банку.

На користь цієї версії розвитку подій говорить те, що договір передачі майна був підписаний вже через 10 днів після основного договору між спорідненими фірмами, який нібито не був виконаний.

«У результаті ми маємо боржника, який не віддав гроші – який, швидше за все, у банкрутстві. І майно, яким забезпечено цей кредит, банк також не отримав, бо інша особа, пов’язана з боржником, забрала це майно собі» – пояснює дії підприємства адвокат юридичної фірми «Боровик та партнери» Богдан Боровик.

Сам Ігор Кононенко, який має стосунок до обох фірм, що прокрутили операцію з майном, не пам’ятає компанії з холдингу «Укрпромінвесту» і вважає, що майно досі належить збанкрутілій компанії, якою колись керував його батько.

«Наскільки мені відомо, це територія, яка належить автотранспортному підприємству. Не пам’ятаю, як там воно далі. І наскільки мені відомо, воно зараз у стадії ліквідації. Тому ота компанія, по яку ви говорите …. мені не відомо», – сказав він.

Зараз за адресою цього цікавого приміщення, яке не отримав банк, розташований офіс страхової компанії «Країна» – нею напряму володіють Порошенко, Кононенко і ще один давній бізнес-партнер президента Олег Гладковський. Там же зареєстрована ТОВ «Богдан-авто Київ» з компаній групи «Богдан», яка підконтрольна Олегу Гладковському, та низка автосалонів цього дилера.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG