Доступність посилання

ТОП новини

В апеляційній скарзі йдеться про повне скасування вироку Сенцову – адвокат Дінзе


Олег Сенцов і Олександр Кольченко на суді 25 серпня, коли їм оголосили вирок
Олег Сенцов і Олександр Кольченко на суді 25 серпня, коли їм оголосили вирок

Адвокат українського режисера розраховує, що Верховний суд Росії розгляне апеляцію у жовтні. Вирок оскаржили й адвокати Кольченка

Захист Олега Сенцова і Олександра Кольченка оскаржив вирок, який був винесений 24 серпня Північнокавказьким воєнним судом. Тоді суд у Ростові-на-Дону засудив українського режисера Олега Сенцова до 20 років ув’язнення у колонії суворого режиму, а активіста Олександра Кольченка – до 10 років позбавлення волі. Росія звинувачує їх в організації терактів у Криму. Обоє українців звинувачення відкидають, називаючи справу політичною. Адвокат Олега Сенцова Дмитро Дінзе розповів в інтерв’ю Радіо Свобода, про що саме йдеться в апеляційній скарзі, яку було спрямовано до Верховного суду Росії.

– У моїй скарзі три основних пункти. Перший пов'язаний з несправедливістю вироку – 20 років позбавлення волі за те, що, фактично, людина не скоювала того, в чому його звинувачують. І якщо навіть суд його визнає винним, то багато обставин, які пом'якшують провину, суд не врахував при призначенні покарання. Фактично, були враховані тільки малолітні діти, які є на утриманні у Олега, але не був взятий до уваги його стан здоров'я і те, що діти опинилися в тяжкому стані з урахуванням того терміну, який дали Олегу. Не було враховано багато характеристик, які були представлені з різних організацій, а також одну важливу психологічну характеристику, яку ми представляли в рамках кримінальної справи.

У своїй апеляційній скарзі я попросив скасувати обвинувальний вирок і винести виправдувальний

Другий пункт стосувався процесуальних порушень, які були допущені в ході проведення оперативно-розшукових заходів і потім були покладені в основу доказів провини Олега. Третій пункт, в основному, стосується невідповідності фактичних даних, які наведені у вироку, матеріалам кримінальної справи, які розглядав суд. Це, перш за все, те, що стосовно Сенцова, Чирнія, Афанасьєва, а також інших фігурантів у кримінальній справі була здійснена провокація, після якої почалися затримання. У своїй апеляційній скарзі я попросив скасувати обвинувальний вирок і винести виправдувальний.

Дмитро Дінзе та Олег Сенцов у Північнокавказькому суді
Дмитро Дінзе та Олег Сенцов у Північнокавказькому суді

– Адвокати Геннадія Афанасьєва та Олексія Чирнія якось будуть у цьому брати участь?

– Вони можуть подавати апеляційні скарги і оскаржити виключно свої вироки, які були постановлені в особливому порядку. Я знаю, що адвокат Афанасьєва в даний час Олександр Попков. Він подаватиме скаргу, швидше за все, в порядку нагляду.

– Ваша колега Світлана Сидоркіна (адвокат Олександра Кольченка) сказала, що в справі є тільки один секретний том. Ви говорите про те, що знято заборону секретності з адвокатів. Це стосувалося тільки цього тому?

– У ході попереднього слідства ми, всі адвокати у цій кримінальній справі, перебували на підписці про нерозголошення таємниці попереднього слідства. Ми не могли взагалі нічого коментувати, що стосується фактури кримінальної справи – свідків, оперативно-розшукових заходів, по різних інших доказах у кримінальній справі. Коли справу було передано до суду, з нас зняли підписку про нерозголошення. Вона автоматично знімається після направлення справи до суду.

Після того, як ми прочитали матеріали кримінальної справи, дали коментарі. Коли ми зі Світланою Сідоркіною здійснювали захист Сенцова і Кольченка в суді, виявилося, що є том № 10. Але він не є секретним, там лише секретні дані стосовно трьох засекречених свідків. Фактично, десятий том розглядався і досліджувався у відкритому режимі.

Що стосується Геннадія Афанасьєва, то у нього, до речі, є секретний том. Справу, яка розглядалася в Московському міському суді, фактично було засекречено. На якій підставі – я не знаю

Що стосується Геннадія Афанасьєва, то у нього, до речі, є секретний том. Справу, яка розглядалася в Московському міському суді, фактично було засекречено. На якій підставі – я не знаю. Тому що матеріали приблизно такі ж, як розглядалися Північнокавказьким окружним військовим судом. Просто слідчий Буртін, напевно, хотів засекретити всю справу для того, щоб вона розглядалася в закритому режимі. Але суд задовольнив клопотання захисту і ухвалив, що можна розглядати у відкритому режимі.

– 9 вересня суд розглядатиме скаргу про захист честі і гідності Олега Сенцова. Чи ви могли б пояснити, про що йдеться?

– Це розглядатиме один з районних судів міста Москви. Цю справу буде вести інший адвокат – Ольга Чавдар. Але я читав позов на цю тему. У цьому позові зазначено, що свого часу, коли затримали Сенцова і Кольченка, ЗМІ поширювали прес-реліз ФСБ Росії про те, що була затримана деяка терористична група, яка здійснювала терористичні акти. І були вказані конкретні прізвища. ЗМІ підхопили інформацію про те, що є якісь терористи, які здійснювали теракти, і вони винні в скоєнні цих актів. Власне кажучи, про це говорили так, ніби їхня вина вже визначена.

Насправді, виходячи з усього контексту, ЗМІ ще до винесення основного рішення у кримінальній справі (а тільки вирок – єдиний документ, який може вирішувати винуватість або невинуватість) була поширена брехлива, свідомо помилкова інформація про те, що люди здійснювали теракти. Це стосувалося Сенцова і Кольченка.

Пред'явлено позовні вимоги до основних російських телеканалів

Відповідно, захист Сенцова вважає, що ЗМІ – «Перший канал», НТВ, багато держканалів – вони не мали права поширювати цю інформацію в категоричному сенсі. Мається на увазі, що люди, наприклад, могли поширити інформацію про підозру у вчиненні злочину, але не говорити про їхню винуватість. Це різні поняття і, відповідно, різна громадська думка формується щодо того чи іншого інформаційного потоку. Виходячи з цього, відповідно, пред'явлено позовні вимоги до основних російських телеканалів.

– Коли можна очікувати розгляд скарги у Верховному суді?

– Дати будуть визначені, коли всі апеляційні скарги надійдуть. Я думаю, що наступного тижня моя скарга тільки дійде до Північнокавказького окружного військового суду. Десь, я думаю, у жовтні має відбутися судове засідання.

– А Олег досі перебуває в Ростові? Його не привезуть до Москви?

– Це вирішуватиме судова колегія у кримінальних справах Верховного суду, як вони будуть розглядати справу. Або це буде виключно відеоконференція, або вони будуть якось його етапувати і розглядати очно.

Після оголошення вироку в суді Сенцов і Кольченко заспівали Гімн України
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG