Доступність посилання

ТОП новини

Вишеградська четвірка: квотам і кордонам в ЄС – ні


Біженці сидять поруч з поліцією біля входу на головний залізничний вокзал Будапешта. 1 вересня 2015 року
Біженці сидять поруч з поліцією біля входу на головний залізничний вокзал Будапешта. 1 вересня 2015 року

Чехія, Словаччина та Польща готові підтримувати Угорщину

Країни Вишеградської четвірки відмовляються запровадити квоти для мігрантів. Про це заявили прем’єр-міністри Чехії, Угорщини, Словаччини та Польщі на надзвичайному саміті у Празі. Окрім цього, вони вважають недоцільним, нехай навіть і тимчасово, зводити штучні кордони між країнами шенгенської зони через міграційну кризу.

Чехія, Угорщина, Словаччина та Польща дотримуються спільної позиції на тлі міграційної кризи в Європі. Вони готові сприяти на волонтерських засадах, відмовляються відбудь-яких обов’язкових квот.

Після саміту держави домовились про наступне. Особливо вразливим групам мігрантів – пораненим, сиротам та сім’ям із дітьми – допоможуть грошима. Обіцяють також сприяти домовленостям між тими, хто шукає притулку? та тими, хто готовий його надати.

У фокусі уваги – захист кордонів: Словаччина, Угорщина, Чехія та Польща готові надати своїх експертів та технічне оснащення для цього. Окрім того, Вишеградська четвірка буде уважнішою до тих, хто вже опинився на її територіях.

«Чи можуть глави країн ЄС контролювати ситуацію? Так!» – Прем’єр Угорщини

Віктор Орбан
Віктор Орбан

Із цієї Вишеградської четвірки саме Угорщина, яку предcтавляв на саміті прем’єр Віктор Орбан, наразі є в найбільш скрутному становищі. За словами Орбана, його держава зараз має справу з кількістю мігрантів, що удвічі більша, аніж в Іспанії. Тож для Угорщини це питання дражливе. В Угорщині другий день триває протистояння між поліцією і щонайменше 200 мігрантами, які відмовляються залишати поїзд, яким вони прямували до кордону з Австрією.

Чи можуть глави країн ЄС контролювати ситуацію? Чи можуть гарантувати безпеку? Відповідь – так!
Віктор Орбан

«Ця криза поставила перед нами питання. Чи можуть глави країн ЄС контролювати ситуацію? Чи можуть гарантувати безпеку? Відповідь – так!» – говорить він.

За словами прем’єра Польщі Еви Копач, не слід закривати очі на гуманітарну катастрофу, проте прийняти людей – лише півсправи.

Це – люди з дітьми, які мають кудись ходити до школи. І вони не знають наших мов
Ева Копач

«Ми хочемо, щоб до тих людей, які опинились на наших землях, ставились із повагою. Тому ми маємо бути солідарними. Проте солідарними відповідально. Тому що це – люди з дітьми, які мають кудись ходити до школи. І вони не знають наших мов», – сказала прем’єр.

А голова уряду Чехії Богуслав Сободка зауважив, що «потрібно вирізняти тих, кому дійсно потрібна допомога» та переглянути принципи міграційної політики.


Щодо квот держави висловились категорично. Цю пропозицію висувала раніше канцлер Німеччини Ангела Меркель, чия держава зараз демонструє дуже лояльну політику щодо мігрантів. Вона пропонувала, щоби держави розділили між собою обсяг відповідальності та погодились прийняти по певній частці від усієї кількості людей.

Ангела Меркель
Ангела Меркель

Позиція країн була прогнозованою. Зокрема, ще на минулому тижні Орбан після переговорів з президентом Європарламенту Мартіном Шульцом назвав кризу з мігрантами «проблемою Німеччини», а не загальноєвропейською.

«Ніхто не хоче залишатися в Угорщині. Наша робота – лише зареєструвати їх», – наголошував він тоді.

Квоти мігрантів – «заліковування симптомів»?

Тож за результатами саміту і Словаччина, і Польща і Чехія, і тим більше Угорщина – проти. Глави урядів назвали це «заліковуванням симптомів», яке нічого не вирішить. Натомість, запропонували дбати про безпеку кордонів.

Роберт Фіцо
Роберт Фіцо

І друге «ні» – тимчасове зведення меж між державами в рамках шенгенської зони. Прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо сказав: «якби це зробили – це був би провал».

Ми маємо захищати одну з найбільших свобод європейського світу – вільне і безпечне пересування
Роберт Фіцо

«Що нам коштує «шенгенська зона»? І яка її цінність в Європейському Союзі? Ми маємо захищати одну з найбільших свобод європейського світу – вільне і безпечне пересування», – каже очільник уряду Словаччини.

Понад 350 тисяч людей цього року втекли з охоплених війною країн Близького Сходу й Африки і перетнули Середземне море на човнах, дістаючись до Європи.

Франція і Німеччина заявляють, що ЄС має вимагати від країн-членів приймати якусь мінімальну кількість мігрантів, водночас, Вишеградська група, зокрема, Чехія, Угорщина, Польща і Словаччина виступають проти ідеї міграційних квот.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG